MONTA KERTAA VIIKOSSA PITÄISI TREENATA?

Aaa! Pakko päästä treenaamaan X kertaa viikossa, koska muuten iskee morkkis ja takaraivossa pitkään haikailleet tulokset jäävät todellakin saamatta ja nykyisetkin valuvat viemäriin. Oma ihmisarvon mittari rapsahtaa lähelle nollaa, jos nyt en päässytkään treenille sitä tavoiteltua kolmea kertaa tällä viikolla. Elämäntilannekin on sellainen, että dedikset paukkuu ja kalenteri on ennätystäynnä, mutta pakko runtata sama vakimäärä treeniä mittariin vaikka väkisin.

Tai vaihtoehtoisesti ei edes viitsitä yrittää, kun eihän parilla treenillä viikossa mitään saa, kun ei sen enempää edes kerkeä. Turhauttaa tehdä sitä vähääkään, koska eihän siitä ole hyötyä, ja kaikki muut pystyvät parempaan.

Hmm. Hetkinen. Miten tähän on tultu? Miksi enemmän on muka enemmän, ja miksi joka hetki olisi pakko yrittää pistää 110% lasissa, kun muukin elämänmeno tuntuu vaativan sen omat 114% energioista ja ajasta? Treenaamisen idea ei ole uuvuttaa. Treenaamisen idea ei ole kuluttaa saati aiheuttaa stressiä ja painetta. Treenaamisen ei kuulu määrittää ihmisarvoasi tai yhteiskuntakelpoisuuttasi.

Mikä on homman juju?

Treenaamisen tarkoituksena on pitää sinusta ja hyvinvoinnistasi huolta niin fyysisesti kuin henkisesti. Treenamisessa osa tykkää kehittää ja toteuttaa itseään joko pienemmin tai isommin tavottein. Treemisessa osa taas rakastaa pään tuulettamisen mahdollisuutta ja osa taas nauttii yksinomaan siitä syntyvästä euforiasta. Toiset taas joutuvat painimaan enemmän innostuksen ja motivaation kanssa, kun ei meinaa löytää itselle kiinnostavaa tapaa liikkua tai toteutustyyli muutoin ihan mielekkäässä treenimuodossa ei osu tai uppoa. Kaikki näistä on ihan okei ja normaalia.

Ja täysin normaalia on myös se, ettei aina treenille lähdetä riemujalkaa poukkoillen ja “beast mode” tapissaan. Joskus pitää vain maanitella itsensä liikkeelle, jotta pääsisi vauhtiin. Myös minun, vaikka olen urheillut intohimoisesti koko elämäni ja rrrrrakastan urheilua ja liikkumista.

Montako kertaa viikossa pitäisi treenata?

Hei, tähänhän on ihan omat ja perustellut suosituksensa. Otetaan ne tylsästi mutta tiiviisti tähän väliin, että olisi edes jotain kättä pidempää tähän hommaan. UKK-instituutin liikuntasuositusten mukaan sykettä kohottavaa reipasta menoa suositellaan paukuteltavan 2,5 tuntia viikossa tai vaihtoehtoisesti kovemmalla höökillä sykkeitä painamalla saman voi iskeä kokoon puolella tästä (eli 1h 15 min kokonaismäärällä).

Tämän päälle lihaskuntoa ja liikehallintaa tulisi treenauttaa vähintään kahdesti viikossa. Saliminkeille ja -markuille tämä jälkimmäinen usein täyttyy melko helposti. Lihaskuntoa voi myös treenauttaa muutenkin kuin salilla kuten esimerkiksi kehonpainolla, kuntopiireillä, toiminnallisilla harjoitteluilla ja vaikka akrobaattisella menolla tai tankotanssilla (you name it). Lihaksia ja kehoa voi käyttää monella tapaa.

Millä määrällä saisi parhaiten tuloksia?

Tulosten maksimoinnissa määrä ei koskaan ole ensimmäisenä tapetilla. Toki yhdellä treenillä kuukauteen ei hirveästi edistystä tapahdu (mutta sekin on hei parempi kuin ei mitään), mutta ensisijaisesti viikkotasolla katsoisin, mitä ja miten siellä treenissä tehdään asioita eikä kuinka paljon tehdään.

Laatu korvaa tässäkin määrän hyvin pitkälle, ja hyvin usein ne, jotka miettivät treenimäärän nostamisen olevan ratkaisu jumittaviin tuloksiin, saisivat lopulta eniten irti siitä, että katsottaisiin mitä ja miten asioita treenien sisällä tehdään. Ja toisinaan myös jopa samassa yhteydessä jopa vähentää treenimäärää postaen turha kikkailu ja hömpöttely. Eli optimoidaan määrä ja laatu. Tehdään asiat hyvin ja fiksusti. Ei paljon ja “muka treenaten lujaa” ja vähän vielä päälle.

Myöskin ne, joilla moti sakkaa jatkuvasti, eivät välttämättä kostu yhtään sen enempää siitä, että pitäisi vain yrittää kovempaa. Vaan nimenomaan löytää omaan elämään sopiva treenimäärä, ja lisäksi ehdottomasti muovata nykyisestä treenistä mielekkäämpää ja tarkoituksenmukaisempaa. Koska pelkkä käsipainon pumppaaminen paikasta A paikkaan B edestakaisin salilla ilman sen suurempaa ideaa (kuin saada sulle kovasti markkinoitu pyörempi pakara ja timmimpi kroppa) ei jaksa kiinnostaa 97% ihmisistä tiettyä ajanjaksoa kauempaa. Trust me.

Entä jos se treenimoti ja treenimäärä aina lopahtaa?

Jos treenitauon syynä on alun perin ollut enemmänkin innostuksen lopahtaminen tai treenin jääminen muun elämän jalkoihin, niin ratkaisu “uuden alun” kohdalla ei nimenomaan ole lähteä painamaan entistä hurjempaa kuuria. Vaikka houkuttelisihan se napata heti kärkeen kuukauden elämäsi mullistava tehovalmennus, jossa mennään niin perskuleen lujaa ja peräsuoli pitkällä, että varmasti tulee tuloksia (ja jonka kylkiäisinä sulle luvataan vielä mm. hehkuva iho ja korjaantunut itseluottamus, niinkun mitä?).

Kuulostaahan se hienolta, mutta aivan liian usein tuo päässä romantisoitu treenimoti lopahtaa vielä alemmaksi tuon kuukauden jälkeen, kun loppuaika ensimmäisen viikon alkuinnostuksen jälkeen on mennyt lähinnä sinnitellessä ja odottaessa sitä, että kohta saa taas hengähtää.

Mikäli joka kerta päädyt kaivelemaan motivaatiota kivien alta tai miettimään väsypäissäsi, että miten ihmeessä saat treenit mahtumaan kalenteriisi, niin voisi olla syytä pohtia:

  • Montako treeniä oikeasti pystyisit elämäsi ohessa tekemään vuoden ympäri? Miksi edes yrittää rykiä ja opetella sellaista tapaa, joka ei oikeasti pitkällä jänteellä elämääsi sovellu?
  • Montako treeniä oikeasti jaksaisit tehdä viikkoon vuoden ympäri?
  • Millainen harjoittelu sinua oikeasti kiinnostaisi? Kaikkien ei tarvitse tehdä samaa tai varsinkaan samalla tavalla.
  • Miksi haluaisit ylipäätään löytää treenimotivaatiota? Hyvinvointisi takia? Ollaksesi jaksavampi puoliso? Jaksaaksesi paremmin?
  • Voisiko nykyistä harjoittelua muovata toisenlaiseksi, vaikka laji ja tapa olisi sama? Esimerkiksi mielivaltainen salipumppailu ilman määränpäätä tuskin jaksaa kiinnostaa pitkäjänteisesti ketään, ellei tähän sidota itselle mielekkäitä, motivoivia ja kyvykkyyttä lisääviä kulmia, syvempää ymmärrystä ja oikeita kehitysmahdollisuuksia. Ja poistetaan myös yhteydestä väkinäiset rajoittavat ruokavaliot, sillä treenaamisen ja liikkumisen ei kuulu kulkea käsi kädessä dieettamisen kanssa. Vaikka näin meille laajalti tunnutaan markkinoitavan.

Toki kaikissa elämän vaiheissa ja ympäri vuoden ei ole pakko treenata samaa määrää ja samalla tavalla. Treenin määrä ja luonne saa vaihdella kausittain, mutta pohja-ajatuksena olisi ihan järkevä miettiä oman elämän resursseja ja omaa pohjimmaista tahtotilaa. Tai että onko aiemmat ratkaisut motivaation tai pysyvän treenirytmin löytymiseen loppupeleissä tuottanut näin pitkällä aikajänteellä juuri mitään tulosta? Toistuvasti samat ratkaisuyritykset ajavat vain samaan pisteeseen, joten toisenlaista ratkaisumallia olisi ihan fiksua kokeilla, jos haluaa päästä irti iänikuisesta ja toistuvasta ongelmasta (sekä lopputuloksesta tai nimenomaan lopputuloksen puuttumattomuudesta).

monta kertaa viikossa pitäisi treenata

Adidas-treenitoppi: *TÄÄLTÄ
Trikoot: Adidas

Jos tuntuu, että oma salitreenaaminen puuduttaa ja haluaisi katsoa siihen hieman järkevämpää ja pitkäjänteisempää kulmaa kuurien sijaan, niin nyt on mahdollisuus hypätä mukaan mun Prove-valmennuksiin 31.8. startissa! Voimaannuttavaa, kyvykkyyttä lisäävää ja kehittävää menoa ilman päätöntä pumppailua ja hampaiden kiristelyä. Elämään sopiva valmennus, jossa valittavina ovat seuraavat vaihtoehdot:

  • Basic (3 salitreeniä viikkoon, mahdollisuus myös joustaa 2 viikkotreeniin)
  • Pro (4 salitreeniä viikkoon)
  • Advanced (jatkovalmennus Basic- tai Pro-valmennuksen käyneille)

Ei rajoittavia kuureja, ruokavalioita tai dieettejä, vaan kehittävää ja motivoivaa menoa omaa kehoa vahvistaen ja fiilistellen. Kokonaisvaltainen valmennus isolla veellä, jossa keskitytään hifistelyn sijaan olennaisiin asioihin oikeaan valmennusoppiin pohjautuen, ja jätetään trendihömpät sikseen. Hyppää mukaan TÄÄLTÄ!

“Aivan upea valmennus! En olisi ennen PROVE-vaimennuksia uskonut, että etävalmennukset voivat olla näin laadukkaita. Suuret kiitokset teille! Ilman tätä en olisi saanut suuria muutoksia lyhyessä ajassa. 🙏”

Vahvaa loppuviikkoa just sulle! 

TSEKKAA MYÖS:
Miten saada vahvat jalat? Jalkatreeni salilla kuntoon!

EDELLINEN JUTTUNI:
Kolme ekaa viikkoa vauvan kanssa

treeni-ja-ravinto lihakset kuntosali kysy-hyvinvoinnista
Kommentit (8)
  1. Asiaa! Treenasin aiemmin aikalailla 5x viikossa, mutta sen jälkeen kun aloitin fyysisemmän työn ja koirakin tuli taloon niin tuo ei oikeen enää tunnu realistiselta. Nykyään treenit kulkee pitkälti työvuorojen ja ryhmäliikunnan aikataulujen mukaan. Nyt tuntuu, että haluan panostaa enemmän aerobiseen kunnonkohotukseen ja nostella painoja lähinnä lihaskunnon ylläpitämiseksi. Ja eihän siellä salilla tosiaan tarvi kaikkien rehkiä, luulisi pääasian olevan se, että liikunnasta nauttii 😊 P.S. Hurjasti onnea pienestä kääröstä ja ihanaa syksyä teille kaikille! ❤️

    1. piiapajunen
      28.8.2020, 09:30

      Aivan loistavia oivalluksia, ja tuo on parasta, että antaa elämän muovata sitä mitä, miten ja kuinka paljon treenaa ja liikkuu. Ja vähemmälläkin voi saada ihan huimasti tuloksia ja ennen kaikkea hyvää fiilistä ja monipuolinen lähtökohta ei ole koskaan huono!

      Lämmin kiitos sulle, ja ihanaa syksyä myös sinne! ❤️

  2. Minä aloitin nollasta. En oikeasti harrastanut muutamaan vuoteen yhtään liikuntaa. Ensimmäinen askel oli kerta viikoon ohjattua toimintaa, sillä mentiin yks kevät. Syksyllä otin 2 x vkossa ohjattua toimintaa. Keväällä oli jo 3 ja se tuntui sopivalta. Neljäs tuntui liian isolta palalta, mutta tuon kolmen lisäksi mukaan tuli satunnaiset lenkit ja porrastreenit. Voin hyvin ja jaksoin nämä liikunnoinnit hyvin. Nämä 3 kertaa olivat: 1,5h kuntobalettia, 1h kiertoharjoittelua ja 1 h selkäjumppaa, jossa kyllä venytettiin ja vanutettiin koko kroppaa.
    Jumpat alkaa kohta, nyt jätin kiertoharjoittelun pois, koska olen paksuna. Toivottavasti motivoidun kävelemiseen nykyistä enemmän syksyn päälle. Mitään muuta tavoitetta mulla ei ole kuin hyvinvointi ja toimintakyvyn ylläpito ja toivottavasti parantaminen. Keväällä tavoitteena on jakautumisesta toipuminen ja toimintakyvyn parantaminen ja siihenki sopii nuo kaksi jäljelle jäänyttä ohjattua jumppakertaa.

    1. piiapajunen
      28.8.2020, 21:33

      Kuulostaa aivan loistavalta suunnitelmalta ja tuo miten olet alunperin saanut itsesi liikkeelle on toiminut selkeästi ihan äärimmäisen hyvin! “Pienien tekojen” merkitystä vähätellään liikkumisessa ja treenaamisessa aivan suotta ja liikaa, sillä kaikki on aina kotiinpäin ja muodostaa kokonaiskuvassa isoja asioita. 🙂

      Hurjasti tsemppiä raskausaikaan ja mahtava, että olet pysynyt liikkeessä myös raskausaikana!

      1. Joo, ymmärsin, että jos aloitan tyyliin 3 lenkillä ja 4 salikerralla viikossa, jaksan sitä ehkä 2 viikkoa.Tämmönen todella hitaasti kasvatettu liikuntamäärä on hyvä. Tarvin myös ohjausta, omaehtoinen liikunta jää tekemättä. Lisäksi en tykkää saliharjoittelusta, mutta kahvakuulailu ja kiertoharjoittelu ajaa saman asian. Nyt oon löytäny semmoset muodot liikkua, että jaksan niitä tehdä ja tulee lähdettyä liikkumaan. Oon tosi tyytyväinen.

Kommentointi suljettu.