9 x HYVÄT LAUTAPELIT AIKUISILLE (JA PERHEILLE)

Viime syksynä riipaisin blogin puolelle ensimmäisen osan lautapelipostauksesta, jonne kokosin muutamat hyvät lautapelit aikuisille suunnaten (tsekkaa täältä). Postaus oli tällöin suoranainen hitti (didn’t see that coming), ja nyt kun kotona vietettyä aikaa tulee olemaan lähes jokaisella tiedossa, niin viihdykkeitä ja mielekkäitä tapoja viettää aikaa kotosalla ei varmaan ole turhaa vinkkailla. Let the games begin! 😉

Lautapelejä kun tulee tässä taloudessa tykitettyä toisinaan aika antaumuksella, ja oma pelikokoelma ei tahdo mahtua enää nykyisellään komeromme kätköihin, niin ässiä hihasta kyllä löytyy. Eli mikäli pelikaveria löytyy kämppiksestä, puolisosta tai perheenjäsenistä, niin nyt tästä tärppejä imemään. Lautapelit ovat myös siitä näppäriä, että hinnaltaan suhteellisen pienestä sijoituksesta voi saada ajatonta ja kulumatonta viihdettä jopa vuosikymmeniksi.

Lautapelejä saa tilattua myös postitse suomalaisista verkkokaupoista kuten Lautapelit.fi tai Fantasiapelit (sekä lukuisat sekatavarakaupat), eli vaikka motissa olisikin, niin ei tarvitse noppakäden jäädä tyhjää viuhomaan, jos vain sattuu pelikaveri kotoa löytymään. Noh, mennään itse asiaan, eli tättärää: Hyvät lautapelit aikuisille (ja miksei myös jo vähän vanhemmalle pelinjanoiselle jälkikasvullekin)!

HYVÄT LAUTAPELIT AIKUISILLE

Ja tottahan toki myös perheille!

CARCASSONE

Vuoden 2004 perhepeli-voittaja

Jokaisen lautapeli-intoilijan perusvalikoimaan kuuluva kansainvälinen myyntihitti! Kerää pisteitä rakentamalla kaupunkeja, teitä, luostarialueita tai valtaamalla peltoja maajussien avulla. Neliskulmaisista paloista rakentuu vuoro vuorolta oma valtakuntansa joko omaa tavoitetta tukien tai toisten häiriten (kjäh). Tätä ollaan pelattu miehen kanssa jo 2010 vuodesta asti.

Säännöt pelissä ovat melko helpot oppia, joten juonesta pääsee kiinni yllättävän nopeasti. Sopii myös perheen kesken pelattavaksi, ja toimii yllättävän mukavasti myös kaksinmatsina ihan kovassakin aikuisten väännössä. Lisäosia ja muutaman laatan minilaajennuksia saatavilla myös moneen lähtöön, eli myöhemmin voi pelihimoissaan hankkia lisämausteita peliä syventämään entisestään. Erittäin hyvä valinta ”ensihätään”, jos pelihammasta kolottaa, ja jokin lautapeli pitäisi hankkia.

Pelaajat: 2-5
Kesto: 30-40min
Ikäsuositus: 7+

7 WONDERS

Vuoden aikuistenpeli 2011-voittaja

Lukuisia palkintoja rohmunnut moniulotteinen mutta toisaalta ihan kevyehkö strategiapeli. Johda antiikin sivilisaatiosi kukoistukseen rakentamalla ihmeitä, panostamalla sotajoukkoihin tai keskittymällä tieteeseen, kulttuuriin tai kaupankäyntiin. Älä kuitenkaan unohda omaa tuotantoasi!

Joka vuorolla teet käytät yhden kädessä olevan kortin oman sivilisaatiosi kehittämiseen, ja sen jälkeen pistät kortit eteenpäin viereiselle kaverille. Peli on suhteellisen nopeatempoinen, ja kaikki tekevät toimintonsa yhtä aikaa vuoron aikana, jolloin aikaa ei kulu juurikaan sormien pyörittelyyn omaa vuoroa odotellessa. Isommallakaan pelaajamäärällä pelivuorot eivät kestä sen kauempaa ja peli veny sen pidemmäksi. Korttien toiminnoissa voi olla alkuun hieman opettelemista, mutta lähtiessään luistamaan peli usein sujuu vauhdilla, kun korttia läimitään omaa valtakuntaa kehittämään toisensa perään.

Pelaajat: (2-)3-7
Kesto: 30min
Ikäsuositus: 10+

CASTLES

Vuoden strategiapeli 2016-voittaja

Rakenna linnaa hullun kuninkaan vaatimuksien pohjalta, ja korkkaa pisteitä toiveet mahdollisimman hyvin täyttävillä ratkaisuilla! Laattojen asettelupeli, jossa monta muuttuvaa tekijää, ja jossa naapuripelaajan linnakkeen rakennustarpeita on hyvä pitää hieman silmällä. Ettei vaan kaveri vie omaa palaasi nenän edestä tai onnistu korkkaamaan liian hyviä pisteitä liian halvalla. 😉 Peli, jossa saa suurta tyydytystä täydellisesti sopivista komboista ja onnistuneista siirroista.

Pelaajat: 1-4
Peliaika: 60-90min
Ikäsuositus: 12+

PANDEMIA

(Meillä Pandemic-erikoisversio, mutta peruspeli sama myös suomennetulla versiolla)

Mielenkiintoinen yhteistyöpeli, jossa tavoitteena on yhteisvoimin on keksiä parannuskeinot ja tuhota neljä vaarallista maapalloa uhkaavaa epidemiaa (how ironic, huh). Jokaisella pelaajalla on oma erikoiskykynsä ja vain viisaat päät yhteen iskemällä voitte löytää ratkaisun alati leviävien epidemioiden taltuttamiseen.

Kyseessä siis peli, jossa kaikki joko voittavat tai häviävät yhdessä. Mielenkiintoinen ja hauska tuttavuus nimenomaan yhteistyöpelimuodoltaan. Uskoisin toimivan mainiosti myös kaksistaan, jolloin käyttöön voi ottaa vuoron perään kaksi eri ominaisuuksilla toimivaa hahmoa per nassu. Tätä ollaan pelattu vaan isommalla porukalla, mutta taitaapa tulla muutos tähän tänä keväänä!

Pelaajat: 2-4
Peliaika: 45-60min
Ikäsuositus: 10+

SKIP BO

Unon kaukainen serkku, joka tarjoaa ajatonta ja hieman tuurilla maustettua korttipeliviihdettä. Taidolla tässäkin voi kuitenkin edesauttaa pärjäämistä, ja onnistua ehdyttämään oma pakkansa ennen muita pelaajia numerojärjestykseen omia korttejaan yhteiseen pelipöytään poistamalla. Mukavan keveä, mutta silti hyvällä porukalla sopivan koukuttava ja revanssin tarvetta uhkuva korttipeli.

Pelaajat: 2-6
Peliaika: 30min
Ikäsuositus: 7+

QIN

Vuoden aikuistenpeli 2013-voittaja

Erittäin yksinkertainen ja äärimmäisen helposti omaksuttava laattojen asettelu peli, jossa ketutuskertoin voi kasvaa kyllä toisinaan laittoman korkeaksi. Tarkoituksena on rakentaa yhtenäisiä värialueita tai vallata alueella olevia rakennelmia. Vaikka vuorojen toiminta ja mahdollisuudet ovat rajatun yksinkertaisia, niin homma ei kuitenkaan ole niin simppeliä, sillä yllättäen vastapelaaja voi tulla ja vallata sinun hallitsemasi alueen viekkaalla siirrollaan. Toimii mukavasti myös kaksinvääntönä.

Pelaajat: 2-4
Peliaika: 30min
Ikäsuositus: 10+

6 NIMMT

Peli, joka ei vaadi muuta kuin, että osaa luvut 1-104. Pelimuodoltaan siis äärimmäisen yksinkertainen ja nopeatempoinen korttipeli, jossa jokainen pelaja pääsee toimimaan jokaisella vuorolla. Koukuttava ja keveähkö peli, jossa kuitenkin muutamia kirosanoja saattaa lentää pöydän hillitymmältäkin pelaajalta, kun kaveri kiilaa kettumaisesti väliin lukujonossa, ja laittaa sinut keräämään vuosisadan (kura)pistesaldon. Vääntöä siis luvassa, ja toimii mukavasti niin pienellä kuin isommallakin porukalla.

Vink. Hyvä lahjaidea myös tupareihin tai synttärisankarille.

Pelaajat: 2-10
Peliaika: 30min
Ikäsuositus: 10+

SMART 10

Huikean hauskaan muotoon rakennettu tietovisapeli, jossa samaan kysymykseen pääsevät vuorollaan vastaamaan kaikki kymmenestä vastausvaihtoehdosta. Pelialustan muoto mahdollistaa nerokkaita ja moninaisia kysymysasetteluita, ja kysymykset mielenkiintoisen kutkuttelevia pehmeämmistä aihepiireistä tiukempaan yleissivistykseen. Välillä pitää vastailla oikein vai väärin, toisinaan brändin nimen perusteella tietää logon väri ja joissakin sijoittaa historialliset tapahtumat aikajärjestykseen ykkösestä kymppiin. Hauskan visailevaa tekemistä nimenomaan myös kaksinkamppailuun!

Pelaajat: 2-4 (joukkueissa enemmänkin)
Peliaika: 20-30min
Ikäsuositus: 10+

RUMMIKUB

(Kulkee myös nimellä Rummy)

Ajaton ja keveä klassikko, joka on alunperin lähi-idästä peräisin oleva perinnepeli. Pelaajat yrittävät muodostaa omalla jalustallaan olevista laatoista värisuoria tai saman luvun rykelmiä, ja poistaa siten niitä jalustaltaan yhteiselle pelipöydälle. Mitä vähemmäksi laatat kädessä käyvät, sitä kinkkisemmäksi pelaaminen luonnollisesti menee. Kuka ensimmäisenä onnistuu tyhjentämään kaikki laattansa, selviytyy voittajana! Toimii hyvin myös mittelöintiin kaksistaan.

Pelaajat: 2-4
Peliaika: 45-60min
Ikäsuositus: 8+

Mistä kannattaisi aloittaa, jos pelikaappi on täysin tyhjä? Startteriksi hyvään vääntöön suosittelisin tämän ja edellisen lautapelipostauksen peleistä erityisesti seuraavia:

 • Carcassone (toimii myös kaksin)
 • Menolippu (toimii myös kaksin)
 • Catan
 • Bohnanza aka Papupeli

Keveiksi koko perheen peleiksi (tai sopivan nollaavaksi näppäilyksi aikuiseen makuun):

 • Rummikub (toimii myös kaksin)
 • Blokus (toimii myös kaksin)
 • Nimmt
 • Skibbo
 • Smart10 (toimii myös kaksin)

PS. Olisko kellään hyviä tärppejä lautapeleihin, jotka toimisivat hyvänä vääntönä myös koronakotoilussa kaksinpeliversiona? Koska pelikaappi tursuaa jo muutenkin yli, niin ei tunnu missään. Perus Alfabetit tietty myös löytyy jo entuudestaan. 🙂

Tiukkoja matseja viikonloppuun!

TSEKKAA MYÖS:
Hyviä äänikirjoja? Tässä parhaat tärpit!

EDELLINEN JUTTUNI:
Meidän #koronakoti sellaisena kuin se on

VALMENNUKSET:
Prove by Piia Home Edition valmennus – Vielä kerkeät!

hyvinvointi perhe
Kommentit (32)
 1. Rummikub ja Carcassone ovat olleet meidän perheessä jo kestosuosikkeja! Smart 10 kävin juuri ennen karanteeneja ostamassa ja sitä on väännetty keittiön pöydän ääressä jo monta iltaa! Pitää muitakin listasta alkaa bongailemaan kaupoista. 😉

  1. piiapajunen
   28.3.2020, 11:02

   Nää mainitsemasi kolme on kyllä kovia! 🤩 Ite oon tosi kärsimätön yleensä hidastempoisissa tietovisapeleissä, mutta toi Smart10 kyllä koukutti!

 2. Itellä löytyy cluedo, mahtava peli. Voi pelata myös kaksin. Tässä pelissä pitää ratkasta murhamysteeri. Kuka on murhannut? Missä on murhannut? Ja millä välineellä? Suosittelen ehdottomasti kokeilemaan.

  1. piiapajunen
   28.3.2020, 11:04

   Oon jäänyt tässä klassikossa aivan jonnekin väliin putoajan rooliin, ja pitäis kyllä ehdottomasti korjata tämä tilanne. Moni meinaan tätä hehkuttanut, ja sen verran ajaton peli, että jaksaa nähtävästi kantaa jopa vuosikymmeniä. ☺️

Kommentointi suljettu.