MITEN MATKUSTAA HALVALLA? – REISSUUN PIKKURAHALLA!
Miten matkustaa halvalla? Voi jösses, kun matkakuume olisi kova, mutta lompakko on vähän turhankin kevyt ja tilin saldolla ei liikaa juhlita. Suomen kesä ei ole lunastanut lupaustaan, ja reissuhammasta kolottaisi ihan liikaa. No mikä nyt neuvoksi? Miten sinne reissuun pääsisi hieman pienemmillä pennosilla, kun lompakko ei kovin suuria reissubudjetteja sallisi?
Tässä on muutama näppärä vinkki ja linkki, joilla tämä likka on päässyt reissailemaan ihan kiitettävästikin, vaikka rahassa ei ole todellakaan ryvetty. Pienillä peliliikkeillä voi meinaan tehdä isotkin säästöt!
MITEN MATKUSTAA HALVALLA?
JOUSTOA AJANKOHDASSA
Jos haluat päästä reissuun halvalla, niin kannattaa rohkeasti suunnata katseet kohti sesonkien ulkopuolta. Myöskään ne työaikatauluihisi parhaiten sopivat viikonlopun menopaluulennot pe-su-akselilla eivät mitä luultavimmin ole sieltä kaikkein edullisimmasta päästä, ja pääsiäisen aikaan hintalappu pamahtaa juhlapyhien vuoksi lähes aina huippuunsa. Jos vain aikataulujen kohdalla on varaa joustaa, niin tämä yleensä näkyy lopullisessa budjetissakin. Nyt esimerkiksi koulujen alkaessa loppukesän ja alkusyksyn reissuja saa huomattavasti edullisempaan hintaan, ja esimerkiksi Keski- ja Etelä-Euroopassa on vielä leppoisen lämpimät kelit.
Jos tähtäät viikon mittaiselle reissulle, niin yleensä lennoista tarvitse pulittaa keskellä viikkoa selkeästi vähemmän. Oman kokemukseni mukaan tiistain hujakoilla pääsee reissuun huomattavasti halvimmalla, kun taas perjantain lähdöillä tuppaa olemaan hintalappua huomattavasti enemmän. Varmasti tässä on paljonkin poikkeuksia, mutta tällaisen ilmiön olen itse pistänyt halvimpia lentoja kolutessani.
MINNE MEINASIT?
Kohdevalinnalla on iso vaikutus siihen, miten matkustaa halvalla. Ihan joka paikkaan ei välttämättä pääse kovinkaan ohuella lompakolla, mutta esimerkiksi Euroopasta löytyy lukuisia todella upeita kohteita, jonne voi onnistua karkaamaan hieman pienemmälläkin budjetilla halpalentoyhtiöiden kyydissä. Joudut ehkä tinkimään hienoimmasta terminaalista ja jalkatilasta matkustaessa, mutta lompakko voi säilyä selkeästi pulleampana. Hieman kauemmaksikin voi päästä halvemmalla, ja esimerkiksi Lentodiileistä (etsii ja kokoaa yhteen edullisia matkatarjouksia) löytyy välillä todella suopealla hinnalla varustettuja lentoja rapakonkin taakse.
TARJOUSHAUKKA SÄÄ(S)TÄÄ
Reissuja varatessa ei kannata napata välttämättä sitä ensimmäistä pakettimatkaa, mitä eteen tulee. Majoitukset ja lennot erikseen omatoimisesti varaamalla voi säästää parhaimmillaan kohteesta riippuen pitkänkin pennin. Momondo* on ollut oman kokemukseni mukaan todella passeli sivusto niiden halvimpien lentojen nuuhkimiseen. Kunhan syöttää kohteen ja alustavan päivämäärän, niin sivusto näyttää kyseisen päivän edullisimpien lentojen lisäksi myös viikon ympäriltä löytyvät halvimmat matkustuspäivät. Täältä olen bongannut useitakin lentoja pilkkahintaan, ja säästänyt lentomaksuissa sievoisen summan. Kannattaa kuitenkin ottaa huomioon, että esimerkiksi monilla Euroopan sisäisillä lennoilla matkalaukkujen lisätään vielä lopulliseen hintaan, vaikka monesti lyhyemmillä reissuilla toki selviää ihan käsimatkatavaroilla.
Lentodiileistä on tullut bongattua toisinaan myös ihan hävyttömän edullisia reissuja, ja tämä tarjoaa usein suoran vastauksen kysymykseen, miten matkustaa halvalla. Sivuston ideana on siis bongata valmiiksi halvimmat lennot ja hotellit. Esimerkiksi herra Leivoksen kanssa karkasimme viime kesänä viideksi päiväksi Budapestiin, ja suorat lennot laadukkaan hotellin kera maksoivat vaivaiset 220 euroa per nuppi. Ei huono!
UNOHDA KALLIIT HOTELLIT
AirBnB on ollut meidän taloudessa kovassa käytössä, ja sen kautta ollaan löydetty oikein kelvolliset kämpät reissulle jos toisellekin kohteesta riippumatta, ja tuonut ratkaisua siihen, miten matkustaa halvalla. Huoneiston tai yksittäisen huoneen vuokraamisella pääsee yleensä melkoisesti halvemmalla tyyriistä hotellihuoneista pulittamisen sijaan, ja varsinkin muutoin hintatasoltaan edullisemmista Euroopan maista voi löytyä hävyttömänkin hulppeita majoituskohteita ihan naurettavaan hintaan. Varsinkin porukalla matkustaessa hinnan kun jakaa koko poppoon kesken matkustaessa tasan, niin majoitus irtoaa suopeaan hintaan ja halvimmissa maissa voi asua aikalailla herroiksi.
Kämpän vuokraamisessa säästää yllättävän paljon myös siinä sivussa. Kun käytössäsi on huoneiston keittiö, josta löytyvät jääkaapit ja kokkausmahdollisuudet, niin sapuskaan kuluu huomaamattaan selkeästi vähemmän rahaa. Aamupalat, välipalat ja iltapalat on helppo laittaa itse, ja kämpillä pystyy laittamaan myös tarvittaessa lounaat ja päivälliset. Ulkomailla raaka-aineet ovat monesti todella edullisia ja paikallisista marketeista ja markkinoilta voi bongata aivan mielettömän herkullisia, laadukkaita ja tuoreita aineksia mielettömiin makuelämyksiin sekä ennen kaikkea säästää pitkän pennin jatkuvasti ravintoloissa ja kahviloissa ravaamalla.
AirBnB on meidän kokemuksemme perusteella ollut erittäin luotettava. Matkaan pääsee turvallisin mielin ainakin silloin, jos majoittajalla on takataskussaan hyvä liuta positiivisia arvosteluita, joka on hyvä ottaa huomioon kämppää varatessa.
LIIKKUMINEN KOHTEESSA
Taksilla paukkaaminen tulee yleensä todella kalliiksi, ja monissakin maissa moitteettomasti toimiva Uber-aplikaatio on todellakin kova juttu. Kohteeseen pääsee halvalla, nopeasti, luotettavasti ja ilman käteisellä sähläämistä. Ainut miinus on, että Uber tarvitsee tilaushetkellä nettiyhteyden, mutta tilauksen voi hoitaa majoituskohteessa, useista kahviloista tai vaikka mäkkärin reunustalla seisoskelemalla free wifiä röyhkeästi lainaten. Nykyäänhän Euroopassa alkaa tuo netin käyttö kuitenkin olemaan monissa liittymissä ilmaista, joten homma on helpottunut huomattavasti tämän myötä.
Paikallinen julkinen liikenne voi olla myös todella halpaa ja näppärää käyttää. Monissa kaupungissa edullinen viikon kortti oikeuttaa metron, ratikoiden, lähijunien ja bussien rajattomaan hyödyntämiseen, ja näillä on välillä jopa yllättävän hauskaa reissailla vaikka vain päätepisteeseen tsekkaamaan paikallista menoa turistialuiden ulkopuolelta. City-pyöriä myös löytyy monistakin kohteista, ja avainläpyskän hankkiminen viikoksi voi olla kannattavaa ja mukavaa hommaa. Miami Beachilla tuli ainakin pärrättyä näillä näppärästi ympäri saarta, ja pyörän sai jätettyä vaikka puolessa välissä matkaa parkkiin ja kuljettua loppumatka jalan kierrellen kohteita tarkemmin.
KATSO RAHOJESI PERÄÄN
Ulkomailla pystyy helposti laittamaan rahaa palamaan vaikka sielunsa kyllyydestä ja ihan huomaamattaankin. Sillä on kuitenkin vissi ero, missä puolella kaupunkia kohteessa liikut, ja kuinka helposti avaat lompakkoasi eri tilanteissa. Jos tykkäät törsäillä, ja varaa siihen on, niin anna ihmeessä kortin laulaa, mutta jos haluat säästää pennosiasi, niin kannattaa kurkistella menoa pahimman turistirysän ja ydinkeskustan ulkopuolelta. Baareihin, ravintoloihin ja kahviloihin saa salakavalasti upotettua sievoiset summat ja varsinkin jos suuntaat niihin pahimmassa turistirysässä ja pääkadun varressa.
Jos muita aktiviteettejä etsit, niin matkanjärjestäjien tarjoamat pakettiaktiviteetit ovat usein hulppean hintaisia. Paikallisilta palvelunmyyjiltä voi saada aivan niitä samoja pakettiaktiviteettejä selkeästi kevyemmällä hintalapulla kuin matkanjärjestän kautta hotellilta tilatessa. Yksi välikäsi kun jää pois, niin samalla lähtee siivu lopullisesta hinnasta.
Ja pakko vielä lopuksi vinkata, että Suomestakin löytyy ihan mielettömiä kohteita, joten aina ei tarvitse ampaista rajojen ulkopuolelle. Viime kesän yksi lemppareistani oli ehdottomasti Yyteri, ja tänä kesänä on pakko suosia omia lapsuuden maisemia Jyväskylän laitamilta. <3 Huikatkaahan toki tekin kommenttiboksiin, jos teillä on hyviä tärppejä, miten matkustaa halvalla!
Häikäisevää loppuviikkoa!
Kurkkaa myös:
Miten säästää selvää rahaa ruokamenoissa?
Edellinen juttuni:
9 x Mitä hyvää sun lautaselta löytyy?
♥ SEURAA MINUA ♥
Bloglovin // Facebook // Instagram // YouTube
Snapchat: piiapajunen
Annappas hyviä suosituksia Jkl:n alueelle. Itse olen muualta lähtöisin ja alue osittain outoa. Lyhyet ”vaellukset” mm. kiinnostaa eli onko vinkkiä minne kannattaa suunnata?
Kurkkaapa ehdottomasti sitten Nyrölän luontopolku! Todella jees, vaikka keskustasta sinne on hieman ajomatkaa. Makkarat mukaan ja nuotiopaikalla eväät tulille! 🙂
Viimeinen lause ilahdutti; kotimaa kunniaan. Junalla bussilla tai miksei fillarilla matkustaa halvasti ja ekologisesti. Mulla tosi vaikea matkustaa koneella kun syyllisyys iskee, niin ekoihminen kun olen ja lentäminen on kauhea saastuttaja. toki on niitä ympäristöystävällisiä lentoyhtiöitä mutta silti on se omatunnolle kolaus. Toinen on uskallus matkustaa yksin. Onko kokemusta? Vinkkejä jakoon? Haluaisin mutta uskallusta ei vielä riittävästi. Ehdottomasti tehdä ruoat itse, säästää huikeasti. Sanoisin vielä laatia matkabudgetti ja kirjata ylös menot matkan aikana, huomaa mihin rahat menee ja jos on tullut liikaa tuhlattua huomaa heti.
Yksin en ole hirveästi matkustanut, mutta toisaalta olen kyllä siitä haaveillut jo pitkään, heh. Mutta siinähän sitä oppii väkisinkin, kun astuu oman mukavuusalueen ulkopuolelle ja rohkeasti vaan tarttuu itsekseen matkalaukkuun ja hyppää matkaan! Tuo matkabudjetin tekeminen on myös aika pätevä vinkki! 🙂