HELPOT KIKAT PAREMMAN MAKUISEEN RUOKAAN
Miten siitä tavallisesta ruuasta saisi paremman makuista? Mitä tehdä, kun normisafkat tökkivät ja kyllästyttävät? Näitä asioita kysellään multa aivan todella usein, ja usein ratkaisuita voi löytyä näihin ihan pienistä sekä yksinkertaisista asioista. Jokainen pystyy helpostikin kehittymään oman elämänsä Master Chefeiksi. 😉
Mielestäni ruuan pitää olla pääsääntöisesti hyvän makuista, ja itsehän en pahaa ruokaa omassa arjessani syö, vaikka kaikkiruokainen rouskuttelija olenkin. Isoimpana elementtinä paremman makuisessa ruuassa ovat oikeasti hyvät raaka-aineet ja valmistustapa. Valmistustapaan tietty vaikuttaa sekä valittu menetelmä että keittiömestarin omat taidot, mutta molempiin pystyy vaikuttamaan perehtymällä ja harjoittelemalla. Tässä muutamia hyviä ja helppoja kikkoja, miten itse olen saanut siitä arkiruuasta paremman makuista. Voila, olkaapa hyvät!
VINKIT PAREMMAN MAKUISEEN RUOKAAN
Riisin keitinveteen voi heittää sekaan myös mausteita. Itse tykkään maustaa riisin usein suolan lisäksi kurkumalla, joka tuo maun lisäksi riisille myös kauniin värin. Ulkonäkö on puoli ruokaa, vaikkeivät omat annokseni aina mitään mestariteoksia muistutakaan, hah. 😉
Edellisenä päivänä valmistettu riisi tai peruna maistuu todella hyvältä, kun sen heittää kokkailun loppuvaiheessa pannulle juuri kypsytetyn lihan ja kasvisten kanssa. Nam!
Lihan, kalan tai kanan paistaminen pannulla laadukkaassa öljyssä tuoreen valkosipulin ja chilin kanssa toimii aina, eikä tähän juuri suolan (ja pippurin) lisäksi välttämättä muita mausteita tarvitakkaan. Maustamisessa vähemmän voi olla enemmän.
Kokeile välillä paistaa kana oliivi- tai rypsiöljyn sijaan kookosöljyssä. Lisäksi kala ja liha maistuu erittäin hyvältä myös voissa paistettuna.
Tuoreet mausteet ja yritit tuovat ihan eri makua ruokiin kuin kuivatut. Itse tykkään hyödyntää näissä myös pakastettuja tuoreyrittejä. Näitä voi ostaa näppärästi joko valmiina tai pakastaa itse hakkeluksena, jos koko yrttipuska tai chilinippu ei kulu ruokiin kerralla. Omana suosikkinani ovat myös pakastevalkosipulimurskakuutiot sekä laadukas valkosipulichilimurska lasipurkissa. Helppoa, hyvää, laadukasta ja nopeaa.
Broilerin fileistä saa melkolailla mehukkaan täydellistä, kun sen paistaa uunissa 225 asteessa tasan 9 minuuttia. Tässä on erittäin kohdillaan käyttää puhelimen hälyttävää ajastinta, sillä muuten menee varmasti plörinäksi. Jos fileet ovat paksuja, niin leikkaa ne reteästi kahtia esimerkiksi keittiösaksilla. Suolan ja mausteen ripottelen fileiden pellillä päälle ennen uuniin laittamista.
Itse en ikinä osta valmiiksi suikaloitua broileria. Paistan ne joko uunissa kokonaisina fileinä tai avatessani paketin leikkaan keittösaksilla koko paketin fileet kerralla suikaleiksi. Aivan eri makuista ja rakenteista, kuin kaupan valmiit jämäpaloista valmistetut suikaleet.
Kokeile rohkeasti eri lihoja, siipikarjaa tai kaloja. Omassa keittiössä on näkynyt perinteisten broilerin, possun, naudan ja lohen lisäksi mm. turskaa, haukea, silakkaa, karitsaa, hevosta, peuraa, hirveä ja katkarapuja. Välillä pitää vain muistaa kokeilla, ja esimerkiksi tuoreet silakkafileet ovat erittäin edullisia kalatiskiltäkin ostettuna.
VAIHTELUA PIENILLÄ SIIRROILLA
Ruuan pilkkomisella on myös väliä. Kokeilepa joskus silputa salaatin tai ruokien ainekset todella pieneksi ruokaa laittaessasi tai vaihtoehtoisesti jättää ne suuremmiksi kuutioiksi. Typerän simppeli juttu, mutta voi piristää pinttyneitä ruokatottumuksia melkoisesti!
Vaihtele ja kokeile rohkeasti myös eri lisukkeita. Perunan, pastan ja riisin tilata voi nautiskella esimerkiksi bataattia, juureksia, maissia, papuja, kvinoaa…
Valmistustapaa vaihtamalla voi myös saada ihan uutta potkua ruokaan. Sama raaka-aine voi maistua täysin eriltä paistettuna, keitettynä, höyrytettynä tai uunissa kypsytettynä.
Itse en koskaan keitä kasviksia, vaan höyrytän ne usein kattilassa höyrytysritilän päällä tai mikrossa Lekue-höyrykääreessä. Kasviksista tulee näin todella herkullisia ja niiden sisältämät ravinteet säilyvät paremmin. Näiden päälle Herbamarea, niin avot!
Pienillä yksinkertaisilla jutuilla saa usein siis parhaimman lopputuloksen, eli suuria kikkakolmosia ei hyvänmakuiseen ruokaan välttämättä edes vaadita. Jos oman elämänsä keittiömestareilla siellä päässä tulee mieleen päteviä vinkkejä ja niksejä, niin kommenttiboksi paukkumaan niin että raikaa! 😉
Maistuvaa alkanutta viikkoa jokaiselle Kokki Kolmoselle!
Kurkkaa myös:
Eikö puuro maistu? Tsekkaa nämä 3 suosikkiani!
Edellinen juttuni:
Täydellinen huulipuna, joka kestää vaikka treenin
♥ SEURAA MINUA ♥
Bloglovin // Blogit.fi // Facebook // Instagram
Jess, kiitos tästä! Täytyy jäädä seurailemaan myös kommenttiboksin puolta 🙂
Moikka! Mahtista, että tämä postaus nappasi! Itsekin odottelen, mitä herkkuvinkkejä kommenttiboksiin pamahtaa! 😉
Vinkki vitonen riisin keittoon: tilkka öljyä kattilaan ja riisit joukkoon, ns. ”kuullota” riisit ensin öljyssä, sen jälkeen sopivasti vettä perään ja samaan syssyyn myös kaiken hyvän alku ja juuri eli kana- tai kasviliemikuutio!! Tällä reseptilla riisistä saa niin hyvää ettei viittis muuta juuri syödäkään 😉 Kana-/kasviliemikuution kokoa kannattaa vähän suhteuttaa riisin määrään jottei tule liian suolaista 🙂 esim. pariin desiin riisiä kokonainen kuutio on jeppis mutta pienempään määrään puolikas riittää!
Uiih, tuo kuullottaminen kuulostaa todella hyvältä! Itsekin olen noita liemikuutioita aikoinaan riisin keittämisessä käyttänyt, ja olen kyllä unohtanut tämän jostain syystä kokonaan! Pitääkin taas tätä alkaa hyödyntämään. Kiitos vinkistä! 😉