VÄÄRÄSSÄ OLEMISEN VAIETTU HIENOUS

*Sisältää mainoslinkkejä
väärässä olemisen

Saako mieltään muuttaa? Nolaanko itseni, jos pitkän vastaväittelyn jälkeen toteankin olleeni totaalisen väärässä, vaikka samasta kannasta olen kiven kovaan pitänyt kiinni vuosikaupalla? Tekeekö tämä minusta tyhmän? No ei. Päinvastoin. Väärässä olemisen taito voi olla aika kovaa valuuttaa.
Vain tyhmä ei muuta koskaan mieltään
Fiksuin ei ole se, joka ei ole koskaan väärässä. Fiksuin on se, joka ymmärtää olevansa väärässä. Se, että on valmis katselemaan maailmaa vähän avarammin, ja tarvittaessa muuttamaan kantaansa, on avain oppimiseen ja uuden omaksumiseen. Jos väen vängäten pidetään kiinni vanhoista mielipiteistään ja tavoistaan, vaikka ne pystyttäisiin kumoamaan täysin ja lähes kiistattomasti turhana, tarpeettomana tai vääränä, jää usein junnaamaan paikalleen.

Väärässä oleminen tai mielensä muuttaminen ei tee ihmisestä tyhmää, vaan viisaimmat tunnistavatkin oman vajaavaisuuteensa tarvittaessa ja pystyvät myöntämään aiemman tiedottomuutensa. Oman vajaavaisuuden ymmärtäminen saattaakin olla jopa oikean osaamisen, ymmärryksen ja tiedon tae. Kun sisäistät sen, mitä et vielä sisäistä, niin pystyt paikkaamaan havaittuja puutteita. Samalla pystyt myös luottamaan paremmin siihen, mitä oikeasti tiedät. Mitä enemmän tiedät asiasta, sitä enemmän myös ymmärrät, mitä et vielä tiedä asiasta.
Väärässä olemisessa on haasteensa
Varsinkin sosiaalisen median keskustelukulttuurissa väärässä olemisen myöntämistä ei aina palkita. Ei myöskään sitä, että sattuu olemaan väärässä tietämättään. Väärässä olevaa tai eritavoin ajattelvaa ihmistä pidätään helposti vajaana, typeränä ja yksinkertaisena sosiaalisen median tarjoaman suojamuurin läpi katseltuna.

Varsinkin somen kommentointikulttuurissa usein törmää suoraan vähättelyyn, dissaamisen ja idiootiksi haukkumiseen (joskus myös ”niin huikean nerokkaan” piilokettuilun muodossa). Kukapa ei joskus olisi väärässä? Tai kuka ajattelisi kaikista asioista samoin kuin sinä? Toisen ihmisen ajatusmaailmaa ja tai päätä tuskin kuitenkaan saa kääntymään aukomalla päätään. Muistelepa vaikka omia kouluaikojasi. Varmaan otit huomattavasti paremmin oppia vastaan opettajalta, joka oikeasti kohteli sinua arvostavasti, kuin joka kohteli sinua kuin idioottia.

Jos olet eri mieltä tai omasta mielestäsi vastapuoli on väärässä, niin muista tämä:

  • Perustele. Kerro, miksi näet asian toisin, ja miksi asiassa on myös toisia näkökulmia. Parhaimmillaan tämä voi herättää todella mahtavaa keskustelua, joka avartaa molempien osapuolien maailmaa.
  • Kunnioita toisen näkökulmaa ja yritä ymmärtää myös hänen pointtinsa ja syynsä näin ajatteluun.
  • Ymmärrä, ettei vastapuolen koko totuus tai jokainen näkökulma ole mahtunut yhteen julkaisuun.
  • Ole asiallinen. Hyvässä hengessä kirjoitettu viesti menee huomattavasti helpommin jakeluun kuin hyökkäävä lähestyminen.
  • Aina ei myöskään tarvitse avata suuta kertoakseen olevansa eri mieltä tai todistaa toisen olevan väärässä, ja elämää yksinkertaisesti voi vaan jatkaa. Ihmiset ovat erilaisia, ja on helpompaa, kun tämän oikeasti sisäistää. Me kaikki katsellaan maailmaa erilaisten linssien läpi.

väärässä olemisenMielensä muuttamisen ja väärässä olemisen hienous
Nykyään mun mielestä on välillä aivan mahtavaa olla väärässä tai muuttaa näkökulmaani. Mulla on aina ollut (no kenelläpä ei olisi) paljon mielipiteitä asioista, ihmisistä tai ilmiöistä. Ennen saatoin pitää näistä kiinni kynsin ja hampain, mutta onneksi totesin olleeni väärässä tämän periaatteen käyttökelpoisuudessa.

Parasta nykyään on, jos jokin asia, jonka kannalla en ole ollut alkuunkaan tai jota olen suuresti epäillyt, osoittautuukin ihan huikeaksi. Oli se sitten uusi tavattu ihminen, muutos yleisissä pelisäännöissä tai vaikka treenimuoto, niin kyllähän se vääntää hymyä naamatauluun, kun voi todeta, että loppujen lopuksi homma olikin aika jees, vaikka alkuun epäilys ja ennakkoluulot olivat lähellä viedä voiton.

On myös huomattavasti helpompaa, kun sallin itselleni väärässä olemisen tai sen, voin myöntää aiemmin varmana pitämäni asian olevan sittenkin puppua. Välillä ihan naurattaa, kuinka hölmöjä periaatteita, ajatusmalleja tai ”faktoja” mulla on ollut kupolissani. Ei se silti aina herkkua ole, jos jokin uskomani asia osoittautuukin kyseenalaiseksi. Varsinkin, jos tähän on uskonut lujaa, ja tästä irti päästäminen voi olla hieman tiukassa.

Näin on käynyt viime vuosina mm. ihmissuhteiden, valmennusopin ja ravitsemustieteen parissa. Vanhat uskomukset voivat olla tiukassa, mutta jos on tarpeeksi hyvä syy ja järkevät perustelut näkemyksen muuttamiseen, niin kyllä minä sen teen. Ai miksi? Koska en halua olla jäärä pässi, ja haluan oikeasti oppia ja kehittyä.

Adidas-housut: TÄÄLTÄ*

Tämänkin tekstin pointeissä voin toki olla väärässä, ja jos minulle riittävän hyvät perusteet mieleni kääntämiseen annetaan, niin vaihdan ilomielin kantaani, heh.

Avointa mieltä viikonloppuun just sulle!

TSEKKAA MYÖS:
Haluatko menestyä vai kitistä?
EDELLINEN JUTTUNI:
Salitreenin aloittaminen – Mistä liikkeelle?

♥  MUUALLA:  ♥
PROVE-valmennukset // YouTube // Bloglovin // Instagram

hyvinvointi ihmissuhteet
Kommentit (4)
  1. Hyvä kirjoitus!
    Miusta on ollut ihanaa kun näin ”vanhemmalla iällä” (heh,kolmekymppisenä) on ymmärtänyt sen että se on loppupeleissään todella vapauttavaakin myöntää olleensa väärässä! Kun joskus kymmenen vuotta sitten se oli noloa ja tunsi tarvetta selitellä ja ehkä vähän peitelläkin mokiaan tmv.
    Allekirjoitan kyllä miltei koko kirjoituksesi 😀 ja hei, joskus on aivan mahtavaa lukea siun kommenttiboksia, kun jos joku on ollut eri mieltä kun sinä niin (mitä olen kommentteja lukenut, en toki aina) et ikinä ole hyökännyt vastaan, piikitellyt, heittäytynyt marttyyriksi vaan todella asiallisesti vaihtanut ajatuksia jne. Ilo on olla vuorovaikutuksessa sellaisen ihmisen kanssa! 🙂
    Aurinkoa päiviisi!

    1. piiapajunen
      27.1.2019, 14:24

      Kiitos sulle tästä! Ja itsellä ollut aivan sama homma. Joskus nuorempana sitä piti asioista kiinni aivan turhaan, ja tuntui todella nololta olla väärässä. Nykyään on niin paljon helpompaa, kun voi huoletta todeta, että olin väärässä tai voin muuttaa mieltäni. Aina jos on tarpeeksi hyvät perustelut tai syyt muuttaa mieltä, niin ihan parasta! Oppii usein siinä samalla uutta. 🙂

      Mun mielestä on tosiaankin useinmiten aivan turha väitellä vastaan ihmisten kanssa. Jokaisella on omat mielipiteensä ja näkemyksensä, ja vaikka ne olisivatkin erilaiset kuin itsellä, niin muilla kuten minullakin on niihin on yleensä jokin peruste tai pohja. Itse tykkään mennä asialinjalla, ja sillä usein saavutetaankin kaikessa kommunikoinnissa aina eniten. Kiitos sulle vielä tästä palautteesta ja aurinkoa sinnekin pakkasen keskelle! 🙂

  2. Moi, onko sulla jotain niksejä miten pestä urheiluvaatteita etenkin trikoita. Aimn trikoissa esim. lukee että ei saisi konepestä… Itse olen kyllä siellä pessyt ja huomaan että nämä painatukset ainakin ovat kärsineet.

    1. piiapajunen
      27.1.2019, 14:26

      Moikka! Mä kyllä kanss pesen kaikki vaatteet aina koneessa 30 asteessa, vaikka lukis mitä lapuissa. 😀 Usein käännän painatukselliset vaatteet toisin päin, mutta mulla kyllä monesti nuo painatukset ajan kanssa ottaa pakosti osumaa, mutta enemmänkin siellä treenin puolella ja pukeutuessa, kun kangas pakostikin joutuu joustamaan, eivätkä painatukset aina loputtomiin kestä. Toki riippuu paljon vaatteista/trikoista.

Kommentointi suljettu.