VINKKEJÄ BALILLE – KOHTEET, MAJOITUS & RUUAT
Bali vei mennessään ja valloitti kyllä meidän seurueen sydämet. Toiveita tuli mukava läjä koskien juuri vinkkejä Balille reissaavia ajatellen, joten tässä niitä nyt tulee ensin kohteittain ja lopuksi myös yleisellä tasolla. Meidän reissuseurueemme riipaisi heti lentokentän ja Kutan alueelta pahimmasta turistirysästä kauemmas, ja moni muukin Balin matkaaja on tuntunut kannattavan tätä samaa strategiaa. Makuja on toki monenlaisia, mutta omana suosituksena onkin, että jos megabailaaminen ei sytytä, niin kyyti alle ja suoraan kauemmaksi Kutalta.
VINKKEJÄ BALILLE
UBUD
Ubud on eräänlainen hippiretriittimesta Balin sisämaassa, jonne monet tulevat nimenomaan joogaamaan. Keskustan puolesta omaan makuuni hieman turistipainotteinen, mutta laitamilla meno oli leppoisaa ja ihanan rauhallista. Otettiin tänne taksi yötä vasten suoraan lentokentältä, ja reilu tunnissa päästiin perille kohtuuhintaan.
- Apinametsässä vierailu oli hauska kokemus, jossa apinat saivat viilettää vapaana joko piilossa tai ihmisten ilmoilla. Kyseessä siis ei ollut mikään eläintarha, vaan vapaana valtavalla alueella kulkevia apinoita kohdeltiin silminnähtävän hyvin. Takuuvarma kohde tavata apinoita livenä, ja nähdä myös apinavauvoja.
- Jooga jäi meiltä kokeilematta, mutta täällä sitä olisi päässyt hyvällä tarjonnalla harrastamaan.
- Majoituksesta iso peukku Bakung Ubudille, joka sijaitsi vähän kauempana keskustassa metsien ja riisipeltojen reunalla. Ihana rauhallinen pala paratiisia todella tasokkailla huoneilla ja edulliseen hintaan. Hotellilta järjestettiin useaan kertaan päivässä ilmaisia kyydityksiä keskustaan ja takaisin, ja palvelu oli kaikinpuolin erinomaista ja sujuvaa.
- Pari päivää kohteessa riitti vallan mainiosti. Pidempään täällä viettäessä olisi ollut varmaankin hyvä idea vuokrata skootteri, ja kierrellä mestoja vähän laajemmin reunamilta.
GILI AIR
Yksi koko reissun ehdottomia suosikkikohteita Lombokin puolella. Ympäri käveltävissä oleva pieni saari, jossa moottoriajoneuvoja ei ole, ja meininki on ihanan leppoista pienen saaren elämää. Air on yksi Gilin kolmesta saaresta, joista suosituin Trawangan skipattiin, kun kuulemma siellä turismi ja biletys on jo vähän vallannut liikaa alaa. Meno-saari olisi kuulemma ollut se kaikkein autenttisin, joten valittiin tämä Air välimuotona, joka osoittautui aivan ihanaksi.
- Majoituksesta iso peukku Gili Air Bungalowsille. Todella tasokkaat huoneet, loistava aamupala, viihtyisä allasalue ja ihana henkilökunta. Iso plussa myös jokaisen bungalowin terassilla olevasta vesipisteestä, josta sai ilmaiseksi täyttää vesipulloja kylmän raikkaalla lähdevedellä.
- Coffee & Thyme – kahvila heti sataman kulmilla. To-del-la ihana henkilökunta, muikeat puitteet leppoisaan hengailuun, oikeasti hyvät (jää)kahvit, leivonnaiset, pikkusuolaiset ja safkat. Wifikin toimii ja WC tilat siistit.
- Gili Bliss – Voi tsiisus mitä smoothiebowleja ja salaatteja. Frendien valkkailemat hampparit ja pannarit myös olivat todella meheviä, eikä oma salaattiannoskaan kylmäksi jättänyt.
- Hevoskärrykyytiä kannattaa välttää ihan vain siitä syystä, että hevosia kohdellaan siellä todella huonosti, ja niiden keski-ikä kuulemma pyörii vain parissa vuodessa. Pyörän vuokraamisella pääsee nopeasti paikasta toiseen, mutta kävellen välimatkat ovat myös lyhyitä, joten jalankin pärjää vallan mainiosti.
- “Keskustan” alueella on hyvä pukeutua hieman peittävämmin. Airilla muslimiuskonto on vahvoilla, joten pienehkön pääkadun varrelle on hyvä pukeutua kunnioittavasti.
- Airin saarille suositellaan malarialääkitystä, joka ei ole edullisimmasta päästä, ja vaatii lääkärin reseptin. Meidän seurueemme popsi tunnollisesti lääkkeet ihan vain varmuuden vuoksi, vaikkeivät kaikki kohteeseen matkaavat niitä syökään.
NUSA LEMBONGAN
Lembonganin saari sijaitsee lähtellä Kutaa ja Denpasarin lentokentän aluetta, joten kohde sopii näppärästi joko ensimmäiseksi tai viimeiseksi etapiksi Balia ristiin rastiin reissaaville.
- Majoituksessa suositus Jiggala Hillille. Kallein reissumme majoituksista (kaksi yötä kolmeen pekkaan reilu 200€), mutta todella hyvin varusteltu upouusi ja suuri bungalow korkealla kukkulan rinteellä oli tosiaan sen arvoinen. Allasalueella aivan ihana “endless pool”, josta avautui näkymät rantakaupungin ja meren ylle. Ainut miinus oli, ettei ravintola ollut vielä valmis, eikä hintaan siten kuulunut aamupalaa.
- Skootterin vuokraaminen maksoi hotellilta vain viisi euroa päivä, ja skootterilla pääsi kiertämään saarta näppärästi eri puolilta.
- Devils Tear luonnonnähtävyytenä oli aika huikea näky, kun kalliohin pamahtelevat tyrskyt nousivat voimalla ilmaan.
- Nusa Lembonganissa on myös osuva surffimesta sopivan allokon mahdollistamana. Vahva suositus paikalliselle New Bro -surffikoululle, jossa mielettömän ammattitaitoiset, kokeneet ja mukavat oppaat. Ensikertalaisena parin tunnin surffiopetus oli todella antoisa kokemus, jota voin vahvasti suositella.
- Jos haluaa vaihtelun vuoksi todella hyvää länkkärisafkaa paikallisella surffimeiningillä, niin peukku Tropical Burgerille. Todella viihtyisä ja omintakeinen mesta, ja kieltämättä täällä tuli syötyä yksi parhaimmista burgereista aikoihin.
- B’Fresh -aamupala ja smoothiemesta oli oikein osuva. Todella hyvät kahvit, tuoremehut ja smoothiet.
- Bali Eco Deli oli myös ihanan autenttinen ja laadukas kahvila, jossa tyhjät vesipullot saa myös täyttää puoli-ilmaiseksi lähtiessään. Syöminkien loppusummasta saa myös siivun alennusta, jos tuo kahvilaan tullessaan muovijätteitä (esim. pulloja tai muovipakkauksia) kierrätettäväksi. Omat roskat siis mukaan, niin säästyvät luonto ja rahat.
MUITA VINKKEJÄ BALILLE
RUOKA & JUOMA:
- Ruoka on melkoisen halpaa joka puolella, ja ruokien hinnat liikkuvat yleensä 3-6 euron tietämillä.
- Erityisesti smoothie bowleista, smoothieista ja tuorepuristetuista kannattaa nauttia, sillä niiden taso on korkea ja hinta suotuisa.
- Vahva suositus erilaisille “organic cafeille”. Paikallisia ja korkeatasoisia luonnonantimista taiottuja herkullisia ruokia ja herkkuja kelpohintaan.
- Gluteenitonta ja maidotonta ruokaa saa yllättävän laajalti, mikäli ruoka-ainerajoituksia löytyy.
- Balilainen jauheesta keitetty kahvi ei ollut mitään suurinta herkkua, mutta monista paikallisista kahviloista sai myös länsimaalaista kahvia. Jos olet siis tarkka kahvistasi, niin tsekkaa löytyykö tiskin takaa espressomasiinat.
- Paikallinen olut Bintang on “helppoa” ja raikasta pilsneriä, ja tämä huurteinen maksaa kaupasta ostettuna 1-1,5 €. Tätä on tarjolla kaikkialla ja joka puolella.
LIIKKUMINEN & MAJOITUS:
- Skootterin tai polkupyörän vuokraaminen on todella edullista ja kätevää.
- Speed Boateilla pääsee näppärästi ja kohtuu edullisesti kiertämään eri saaria. Balilta pääsee näppärästi myös Lombokin puolelle, josta löytyy myös mielettömiä kohteita, rantoja ja vesiputouksia. Toisin kuin Balille, niin Lombokin ja Air-saarien puolelle suositellaan malarialääkitystä.
- Jos tarkoituksena on reissata eri puolilla Balia tai naapurisaarta Lombokia, niin rinkka on kova sana. Kaikkialta ei löydy asfalttia saati tasaisia kävelyväyliä, jolloin pyörillä vedettävä matkalaukku saattaa olla melko nihkeä matkakaveri.
- Majoituksia saa näppärästi varattua esim. Hotels.comista myös “lennosta”, ja ensimmäistä majoitusta lukuunottamatta varailtiin loput reissun majoituksista joko edellisenä tai sama päivänä kohdetta vaihdettaessa. Tarjontaa ja tilaa kyllä löytyy. Majoitusten valinnassa suosittelen itse luottamaan ennemmin paikallisen tähtiluokituksen sijaan vierailijoiden arvosteluihin, sillä parinkin tähden majoitukset saattoivat osoittautua ihan mielettömiksi löydöiksi.
- Hyviä vinkkejä Balille majoituksen suhteen saa myös eri blogeista googlettamalla. Näistä itsekin otetiin tärppejä, ja kannatti!
MUUTA:
- Hierontoja ja erilaisia kauneushoitoja on tarjolla todella edulliseen hintaan. Tunnin hieronnan sai yleensä noin 5-7 eurolla, ja hyödynnettiin näitä todella paljon. Itse otin myös hiusten pesun päähieronnalla, joka maksoi jotain 3-4 euron väliltä.
- Suosittelen vaihtamaan käteistä rahaa etukäteen, vaikka sitä saa nostettua paikan päältä automaateista ja kahviloista. Toisiksi viimeisenä päivänä jouduimme ensimmäistä kertaa turvautumaan korttiin automaattiin, ja kävi paska tsägä, ja kaikkien kortit kopioitiin. Tililtä lähti katoamaan viikko kotiin saapumisen jälkeen rahaa, joten kortit kiinni ja korvaushakemuksia menemään.
- Matka-ajankohtaa suunnitellessa kannattaa ottaa huomioon sadekaudet ja muut sääolosuhteet. Meillä ajankohtana toukokuu oli kuin nappi silmään!
Tässä oli siis allekirjoittaneen vinkkejä Balille reissaaville, ja edelleen vahva peukku kyseiselle kohteelle!
Häikäisevää viikonloppua kaikille maailmanmatkaajille tai reissukuumumeesta kärsiville!
Tsekkaa myös:
Miten matkustaa halvalla? – Reissuun pikkurahalla!
& Matkakohteena Islanti talvella
Edellinen juttuni:
Paljastuksia meidän parisuhteen ekalta vuodelta
♥ SEURAA MINUA ♥
YouTube // Bloglovin // Facebook // Instagram
Moikka, mistä saitte tietoon että gileillä tarvitsisi malarialääkitystä? Itse olen matkustellut laajasti Aasiassa ja kaikkialta olen saanut tietoa, että gileille ei tarvitse malarialääkitystä. Lombok kyllä kuuluu osalta osin, mutta aina on gilit mainittu erikseen ettei koske niitä. Esim: https://www.cdc.gov/malaria/travelers/country_table/i.html
Kävin itse toukokuun alussa Gili Airilla, eikä meillä ollut malarialääkitystä. Olin lukenut, että Lombokin syrjäisemmillä seuduilla matkustaessa se voisi olla tarpeen, mutta ilmeisesti Gileillä ei ole malariaa?
Meillä oli meidän yksi seurueesta selvittänyt (en tiedä mistä), että Gileille se voisi olla suositeltavaa, vaikkei siellä malariaa sen suuremmin olekaan “jaossa”, ja lääkäri tätä oli kompannut varmuuden vuoksi. Eli tämä oli enemmänkin varatoimenpide, ja ilmeisesti juuri Lombokin puolella sille malarialääkkeelle olisikin ollut sitä vahvempaa suositusta. Gilit kuitenkin ovan sen verran Lombokin lähistöllä, että pelattiin varman päälle, kun alkuperäinen suunnitelma olisikin ollut jatkaa siitä Lombokin puolelle enemmänkin seikkailemaan. Eli itseasiassa tuo oli kyllä hyvä tarkennus, että ilmankin siis nähtävästi pärjää.
Hyvä kuitenkin tietää, että jotkut lääkärit sitä suosittelevat! Itsellä lääkärit vaan todenneet että gileille ei malarialääkitystä tarvitse piste, eli tuskin on ihan niinkään mustavalkoista
Me oltiin Balilla kesäkuussa ja nostettiin muutamaan otteeseen pankin yhteydessä olevasta automaatista rahaa ja kaikki meni hyvin. Kannattaa lueskella netistä etukäteen millaisista paikoista kannattaa nostaa, voi tosin olla, että joskus näissä “hyvissäkin” paikoissa käy noin Itse neuvoisin ottamaan euroja mukaan ja vaihtamaan paikan päällä, koska vaihtokurssi on niin paljon parempi. Ja näissäkin kannattaa vähän katsoa, että missä vaihtaa ja laskea rahat tarkasti.
Suosittelen lukemaan Tripadvisorista Bali forumia, siellä on paljon hyviä vinkkejä.
Ei tietenkään vaikuta teidän reissuun enää, mutta halusin tuoda omat kokemukset esille
Mekin tosiaan katsottiin tarkkaan, että nostettiin “vähän paremmasta” mestasta, mutta nähtävästi kävi vain todella paska mäihä. Oltiin vaihdettu jo Suomen puolella hyvä tukku käteistä, mutta parina viimeisenä päivänä alkoi varat ehtyä, ja rahaa oli nostettava. Ensimmäinen kerta kyllä, kun kortti kopioitiin koko meidän seurueella, ja tosiaankin on syytä olla tarkkana, mistä rahoja nostaa.
Ja ehdottomasti kannattaa heittää tärppejä aina kommenttiboksiin, koska moni postausta lukeva kurkkaa myös täältä lisää tärppejä, joten kiitokset siis näistä lisävinkeistä, ja ne ovat aina tarpeen!