Vinkkejä kodin tavaroiden karsimiseen- osa 1

Olen kirjoittanut pari postausta tarkoituksenmukaisuudesta ja kodin tavaroiden karsimisesta. Olen itse päässyt tässä hyvään vauhtiin. Kodin tavaroiden karsimisesta on ollut jo paljon hyötyä varsinkin ailahtelevien voimavarojen suhteen. Sen vuoksi haluan jakaa inspiraationa omia vinkkejä, jotka on todettu toimiviksi. Tässä postauksessa käydään vaatekaappi läpi ja paneudutaan asusteiden sekä kosmetiikan vähentämisen saloihin.

Vaatteet

Ennen kuin vaatekaapit kannattaa alkaa järjestelemään, ne kannattaa vaatteet tyhjentää kaapeista pois. Sen jälkeen aletaan lajitella. 3 kasaa: käytän, ehkä käytän ja en käytä. Kannattaa olla armoton lajittelun suhteen.  Älä säästele mitään vaatetta siihen ”erikoisempaan & tärkeään päivään”. Se päivä on nyt. Jos et pidä vaatetta, älä jätä sitä vaatekaappiin. Juhlavaatteitakaan ei tarvitse kovin montaa. Muista, että vaatteilla ei ole tunteita. Toki olet käyttänyt niihin rahaa, mutta hutiostoksiakin välillä tulee. Tehty mikä tehty. Nyt on tärkeää lajitella, että hutiostoksia ei enää tulisi tehtyä. Vaatteet voi laittaa kierrätykseen, jos ne eivät palevele tarkoitustaan – eli jos niitä ei juurikaan pidetä.

Laita käytettävät vaatteet takaisin kaappiin. Nyt on aika Lean 5-S menetelmän tavoin systematisoinnille. Itse laitan hengareihin lapun, mikä vaate siinä roikkuu. Näin se palautuu oikealle paikalle ja kaappi pysyy. Hyllykaappiin lajittelen vaatteet kategorioihin (t-paidat, pitkähihaiset, juhlavammat, farkut jne.).

Saattaisit pitää postauksesta: Köyhän käytännön niksejä – vaatekaapin järjestely

” Ehkä käytän” – vaatteet pakataan pussiin tai pahvilaatikkoon ja laitetaan varastoon tietyksi aikaa. Sen sopimasi ajan jälkeen jos et ole tarvinnut vaatetta, laita se kiertoon. Itse en tuohon monen käyttämään 30 päivään pysty, pidän niitä usein pari kuukautta varastossa. En ole koskaan vielä käynyt hakemassa yhtäkään vaatekappaletta takaisin kaappiin.

Me pärjäämme aika vähällä vaatevarastolla. Itse huomaan käyttäväni noin 10 vaatekappaletta, silti vaatekaapissa on vaatteita paljon enemmän. Vaatekaappia kannattaa tyhjentää säännöllisesti. Itse uskallan poistaa sieltä vaatteita joka kerta hieman enemmän.

Asusteet

Halvat Kiinakaupat ovat olleet akilleen kantapää omiin kulutustottumuksiin. Sieltä saa tilattua edullisesti ihania kaulakoruja, korvakoruja ja huiveja. Jotain, mitä käytän kyllä usein, mutta silti… kaulakoru, jota olen käyttänyt kerran vuoden aikana saa mennä. Jos jätät jotain säilöön sen varalle, että sitä saattaa joskus tarvita – voi tuotteen laittaa kierrätykseen. Sitä päivää, jolloin mahdollisesti tarvitse helmikaulakorua, jota en muulloin pidä, tuskin koskaan tulee. Säästä vain asusteet, joita todella käytät. Asusteita voi laittaa myös esille kauniiksi sisustuselementiksi pieniin koukkuihin seinälle. Näin niitä tulee käytettyä enemmän, kun muistaa, mitä kaikkea kivaa omistaakaan.

Kosmetiikka

Kuivuneet ripsivärit ja eyelinerit, vuosia vanhat luomivärit, ihollesi sopimattomat meikkivoiteet, eltaantuneet hajuvedet, suihkugeelit joiden tuoksusta et enää pidä, vanhetuneet rasvat, huonoksi menneet kynsilakat… tuskin olen ainoa, jolla näitä löytyy kaapista. Kaikki pois.

Hiustenhoito

Välillä Usein tulee tehtyä hutiostoksia shampoiden, hoitavien aineiden, hiuslakkojen jne. suhteen. Jos et käytä, anna jollekin muulle tuote tai laita suoraan pois. Entä nutturavalkit, erikoisemman hiusklipsit ja kammat? Minulla niitä löytyy melko monta ja yllätys, yllätys – minulla on valtaosan ajasta hiukset kiinni ponihännällä/ letilla tai auki. Hiuslenkeillä pärjää. Kuten muiden tavaroiden kanssa: pidä, mitä käytät ei sitä, mitä haluaisit käyttää.

Miten laittaa tavarat kiertoon?

Vaatteista ehjät ja puhtaat vaatteet voi viedä vaatekeräykseen. Rikkinäiset vaatteet voi laittaa sekajätteisiin, josta ne menee poltettavaksi. Monet vaateliikkeet ottavat rikkinäisiäkin (ja puhtaita) vaatteita omaan kierrätykseensä. Hyväkuntoisia vaatteita voi myös kokeilla myydä kirpputoreilla. Muista hinnoitella tuotteet realistisesti – ei omista tunteista lähtien vaan siitä, kuinka paljon toinen maksaisi tuoteesta.

Kerran suihkautettuja ja kokeiltuja tuotteita voi lahjoittaa eteenpäin esimerkiksi monessa Facebook ryhmässä. Oma roska saattaa olla toisen aarre.

Saattaisit pitää postauksesta: Tuottoisan kirpputorimyynnin vinkkejä

Seuraa blogia myös Instagramista @mariaisstrongblog ja Facebookissa

 

 

 

 

 

Kommentit (2)
  1. Siivouspäivä Oulussa ensi lauantaina. Hyvä paikka päästä kertyneistä tavaroista eroon, jos jaksaa lähteä myymään.

  2. Susanna maalta
    23.8.2018, 20:10

    Kiitos näistä vinkeistä! Kunpa pystyisin tuohon… Tämä on meillä juuri nyt ajankohtaista. Tytär muutti omillee ja jätti huoneeseensa aikas paljon tavaraa. Mieheni sanoikin osuvasti, ettei uskoisi, että tytär on muuttanut. Vaatetta jäi aika vähän. Ne kierrätin roskikseen ja nuoremmalle tyttärellemme. Huutikseen teen yhden vaatepaketin myyntiin. Kosmetiikkaa huoneeseen jäi monta lipastonlaatikollista. Niiden kanssa olen kummissani.

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät merkitty *