Mullistavat hoidot MS-taudin parantamiseksi?

 

 

 

Kaikki varmaan muistavat muutaman urbaanin legendan,  jotka kulkivat nuorempana kaverilta toiselle. Silloin ymmärrys toden ja tarun tai hyvin liioitellun totuuden välillä oli heikko. Vuosien karttuessa sen ymmärryksen luulisi lisääntyvän, mutta aina ei ole näin. Krokotiilit New Yorkin viemäreissä on vaihtunut terveyteen ja hyvinvointiin liittyviksi taruiksi, pienen ryhmän kokeiksi, jotka myydään ehdottominan totuuksina. Mitä tarkoitan tällä…annas kun selvennän.

Uudet mullistavat hoidot, joilla ms-tauti lähtee

Jokin aika sitten sain usemmalta ystävältäni linkkejä uutisiin, jossa MS-taudin mullistavasta, ellei jopa parantavasta hoidosta. BBCkin uutisoi aiheesta . Uutiset käsittelivät kantasolusiirtoa mullistavana hoitona monelle MS-tautia sairastavalle.  Ystävät tarkoittivat tietenkin hyvää laittaessaan linkkejä minulle. Heidän tehtävänsä ei ole tarkastaa artikkelien totuutta, mutta mietin, kuinka paljon me hyväksymme lukemastamme ilman kritiikkiä? Kuinkahan moni ms-tautia sairastava alkoi lukea artikkelia toivon kipinä rinnassaan. Hoito, jolla MS-tauti paranee!?!

Ei simppeli juttu, eikä totta

Mullistavaksi tai jopa MS-taudin parantavaksi tituleerattu kantasolusiirto ei ole lainkaan niin yksioikoinen, miten se joissakin lukemissani artikkeleissa esitettiin. Itse jo kyllä epäilin, että kantasolusiirto ei ole parantava hoito, mutta kävin vielä ihan mielenkiinnosta netissä chattailemässä MS-potilaiden kantasolusiirtoihin erikoistuneen klinikan/sairaalan edustajan kanssa. Pystyykö hoidolla parantamaan MS-taudin? Ei pysty. Hoito saattaa pysäyttää taudin etenemisen tai auttaa oireiden hallinnassa. Itse tautia se ei kuitenkaan paranna. Tätä ei kaikissa löytämissäni aihetta käsittelevissä artikkeleissa selvästi kerrottu.

Tutkimukseen osallistunut potilasmäärä kantasolusiirrosta MS-potilaiden hoitona on melko pieni. Siihen osallistuneista, puolella oireet pysyivät kurissa noin viiden vuoden ajan. Hoitoon liittyy myös kuolemanriski ja osa kokeilussa olleista potilaista on kuollut. Hoitoa edeltävästi annetaan sytostaatteja. Olen itse työssäni hoitanut kantasolusiirron saavia ja saaneita potilaita ja nähnyt, kuinka hurjia haittavaikutukset voivat olla. Koska MS ei ole suoraan henkeä uhkaava sairaus, kuten syöpä, tuskin itse lähtisin kokeilemaan hoitoa tähän tautiin.

Paransin MS-tautini paleoruokavaliolla!

Entä ruokavalio? Niihinkin ihmeparanemistarinoihin törmää tai niistä tutut usein vinkkaavat. Joku on pystynyt parantamaan MS-taudin ruokavaliolla. Ruokavaliolla saattaa pystyä vaikuttamaan MS-taudin oireiluun – varsinkin jos tietyt ruoka-aineet aiheuttavat tulehduksellista reaktiota muutenkin kropassa. Jos minulla on flunssa oireita, minulla on flunssa. Kun oireet lähtevät olen parantunut taudista. MS-taudin kanssa on toisin. Vaikka tauti ei oireile, on MS-tauti edelleen minulla. Se ei lähde mihinkään. Ruokavaliokaan ei paranna tautia. Se saattaa tehdä sen kanssa elämisen paremmaksi.

Jotkut tutkimukset suosittelevat erittäin vähärasvaista ruokavaliota ja punaisen lihan karttamista. Molemmat käypiä ruokavaliovinkkejä kenelle tahansa. Teorioita löytyy paljon ja kaikkea, mistä ei ole haittaa, kannattaa ehdottomasti kokeilla. Jos jonkin ruoka-aineen eliminoimisesta tai lisäämisestä on itselle hyötyä oman taudin suhteen, niin totta kai se kannattaa ottaa käyttöön. Omista kokemuksista kannattaa vinkata, mutta niitä ei kannata myydä totuutena. Joillekin ne toimii, toisille ei. MS-tauti on kaikilla erilainen. Luonnolliset keinot oireiden hallitsemaan on hyvä ottaa käyttöön lääkehoidon kaveriksi.

 

Onko kaikki toivo menetetty?

MS-taudin syntymekanismi on edelleen arvailujen varassa. Siitä on eri teorioita, mutta ei yksimielistä tutkimustulosta. Jos syntymekanismi olisi tiedossa, oltaisiin jo lähempänä parantavaa hoitoa.  Tällä hetkellä tautiin ei ole parantavaa hoitoa ainakaan vielä. Pidän peukkuja kovasti sille, että sellainen löydetään. Onneksi taudin kulkua hidastavia ja taudin oireita hillitseviä lääkkeitä löytyy jo runsaasti ja uusia kehitellään koko ajan.

Kannattaako minua uskoa?

En ole MS-taudin, sen hoidon ja lääkityksen suhteen ekspertti. Olen jonkin verran kokenut harrastelija. Sen vuoksi minua ja kirjoituksiani ei kannata lainata ehdottomana totuuksina. Kirjoitan paljon kokemuksistani ja jokainen MS-tauti on omanlaisensa.

Oletko sinä törmännyt ”urbaaneihin legendoihin” terveydestä tai hyvinvoinnista?

sairaudet ms-tauti
Kommentit (2)
  1. mariaisstrong
   22.5.2018, 13:34

   Hei,
   Linkit eivät näyttäneet toimivan.

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät merkitty *