Miten päästä yli ilkeistä sanoista?

Minusta on MS-taudin myötä tullut jokseenkin erakko. No ei aivan erakko, mutta sosiaaliset suhteeni ovat vähentyneet. Olen ollut sairaslomalla melkein vuoden ajan. Töihin paluu on ollut koko ajan suunnitelmissa, mutta sairaus on aina yllättänyt takavasemmalta ja töihin paluu on taas työnnetty hamaan tulevaisuuteen. Uupumuksen vuoksi en ole juurikaan jaksanut pitää sosiaalisia suhteita yllä, mikä on erittäin harmillista. Minun sosiaaliset suhteet ovat hyvin rajoittuneet. Olen huomannut, että olen erakoitumisen vuoksi herkistynyt todella paljon sille, millaista vuorovaikutusta minulla on kodin ulkopuolella. Olen muutenkin herkkä, mutta nyt ei vaadita paljon, että pahoitan mieleni. Toisten sanat satuttavat helposti.

Terävä kieli viiltää

Se on koettu monta kertaa, että meitä ihmisiä on joka lähtöön ja meidän vuorovaikutustaidot poikkeavat paljon toisistaan. Joillakin on terävä kieli tarkoituksella, toisilla tietämättään. Joskus viestin vastaanottaja on erityisen herkkä. Oma huono päivä ja ikävät vellovat tunteet saattavat vaikuttaa siihen, miten puhumme muille. Minulla ainakin vaikuttaa. Toisen kiukun vastaanottajana on kuinka ikävää on olla. Meistä jokainen tietää sen. Vaikka se puhetyyli ei oman perheenkään kesken ole suvaittavaa, painetaan se helpommin villasella kuin silloin kun se tapahtuu vähän vieraampien ihmisten välillä. 

Kärkäs kritiikkiin

Me emme voi vaikuttaa olosuhteisiin tai siihen, miten toiset ihmiset puhuvat meille tai kohtelevat meitä. Jokainen on elämänsä aikana kokenut ainakin kerran ikävän kommunikaatiotilanteen. Toiset kokevat niitä päivittäin. Vaikka emme voi vaikuttaa aina muihin (joskus positiivinen esimerkki saattaa auttaa tuleviin kommunikaatiotilanteisiin) meillä on kuitenkin valta vaikuttaa siihen, miten otamme toisen loukkaavat sanat tai puhetyylin vastaan ja miten käsittelemme sen. Joskus toiselle voi kertoa että heidän sanansa tai puhetyylinsa loukkasi meitä – joskus se ei hyödytä. Meidän omat reaktiomme ja asioiden prosessointi on ainoita asioita tässä maailmassa, mihin voimme vaikuttaa. Olen koonnut alle inspiroivia ajatuksia, mitä ikävissä kommunikaatiotilanteissa kannattaa pohtia. (niihin, joihin on selvästi löytynyt ihminen ajatuksen takana, on se merkitty. Monet ajatelmista on usean tunnetumman ihmisen lausumia)

…ja lopuksi…
Tuleeko sinulla mieleen jotain ajatelmia, jotka auttavat sinua ikävissä kanssakäymisissä?

p.s Tervetuloa seuraamaan blogin FB sivuja ja Instagramia (@mariaisstrongblog). Niihin päivitän jotain melkein joka päivä. 

Kommentit (0)

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät merkitty *