Miten MS-tauti on muuttanut parisuhdettani?

Kukaan ei kulje elämäänsä ilman haasteita. Vierellä kulkeva puoliso voi olla haasteissa turva ja voimavara. Parisuhde voi myös aiheuttaa elämän haasteisiin lisää taakkaa. Pikkuvauva-ajan univelat, stressi oman kodin rakentamisesta, ikä-kriisi, loma-aikoihin kohdistuneet odotukset ja paineet ovat usein niitä viimeisiä oljenkorsia, jotka katkaisevat lopulta kamelin selän. Myös vakava sairaus voi tuoda haastetta parisuhteeseen ja sen dynamiikkaan. Miten MS-tauti on muuttanut minun ja puolisoni parisuhdetta?

miten sairaus on muuttanut parisuhdettani?
Parisuhteen toinen osapuoli on kameran takana. Komea mies täytyy pitää piilossa muilta 😀

Olimme olleet yhdessä noin 14 vuotta ennen sairastumistani. Naimissa noista vuosista olimme olleet 10. Tuo vuosimäärä saattaa kuulostaa jo pitkältä, mutta siltä se ei itsestä ainakaan tunnu. Suomalaiset eroavat keskimäärin 10 avioliittovuoden jälkeen. Me saimme 10-vuotiaan avioliittomme “kunniaksi” MS-tautidiagnoosin. Minua huoletti, että se olisi liikaa puolisolleni. Puolisoni sanoi, ettei MS-tauti ole vain sinun sairaus vaan meidän molempien. Minä en ole yksin tämän kanssa.

Avioliitto voi olla vuosikymmenenkin jälkeen  monella tapaa vielä lapsenkengissä. Samoista asioista riidellään kerta toisensa jälkeen ja puolisossa ärsyttää edelleen samat asiat kuin seurustelun alkuaikoina ja en edes halua ajatella, kuinka vähän olen itse muuttunut parempaan suuntaan puolisoni mielestä…

Miten sairaus on vaikuttanut parisuhteeseeni?Miten sairaus on vaikuttanut parisuhteeseeni?

Miten sairaus on vaikuttanut parisuhteeseeni?

MS-taudin lisäksi elämään mahtuu muut sen, arjen ja perheen haasteet. Ne valitettavasti eivät hävinneet mihinkään MS-tautidiagnoosin saatuani. Monella tapaa ne elämän muut haasteet kasvoivat omien rajallisten voimavarojen ja toimintakykyni vuoksi.

MS-taudin oireista fatiikki eli äärimmäinen uupumus on ollut asia, joka on vaikuttanut eniten arkeemme. Puolison harteille on pahimpina päivinä kasaantunut paljon kuormaa. Puolisonikin luonnollisesti väsyy. Minä olen kivuissa ja uupumuksessa kaikkea muuta kuin miellyttävää seuraa. Minua on kiukuttanut ja itkettänyt. Olen kokenut, että minun täytyy puolustella levon tarvetta ja se on suututtanut.

Olemme riidelleet ja olemme aina sopineet. Olemme myös oppineet ymmärtämään toisiamme paremmin. Puolisoni ja minä olemme opetelleet ymmärtämään, millaista MS-taudin kanssa on elää. Puolisoni on oppetellut ymmärtämään, mitä haasteita joudun kohtaamaan päivittäin. Minä olen opetellut ymmärtämään, että minun sairaus vaikuttaa myös puolisoni. MS-taudin arvaamattomuuden vuoksi joudumme sopeutumaan muuttuviin tilanteisiin jatkuvasti.

Lue myös: 6 asiaa, jotka sinun tulisi muistaa sairastuneen tukijana

Miten MS-tauti on muuttanut parisuhdettamme?

Parisuhteemme on oikeastaan muuttunut sen myötä, että olen itse muuttunut sairastumisen vuoksi. Olen kulkenut viimeisen kahden vuoden aikana pitkän matkan. Se on ollut välillä todella raskas tie taivaltaa, mutta koen olevani monella tapaa eheämpi.

Sairaus on pakottanut minua hyväksymään omia heikkouksiani ja sietämään niin omaa kuin muidenkin epätaydellisyyttä. Minusta on tullut joustavampi. Hyvin rajallisten voimavarojen vuoksi olen joutunut ottamaan apua vastaan. Olen itse alkanut kulkea monessa kohtaan sieltä, missä aita on matalin. Itsepäiselle, täydellisyyttä tavoittelevalle ihmiselle tämä on ollut erittäin hyvää harjoitusta päästää irti.

Kaikki tämä on vaikuttanut parisuhteeseemme hyvällä tapaa. Vaikka itse MS-tauti tauti on tuonut haasteita parisuhteeseemme, on se myös tehnyt todeksi  “sickness and in health” avioliittolupauksenmme(sairaudessa ja terveydessä suomeksi).

Lue myös: Pienen budjetin ikimuistoiset häämme Englannissa

Miten sairaus on vaikuttanut parisuhteeseeni?

Puolisostani on tullut empaattisempi. Huomioimme toisiamme paremmin. Huomaamme ne pienetkin asiat, joita toinen tekee toiselle. Arvostamme toisiamme enemmän. Olemme hioutuneet yhä vahvemmin yhteen.

Kaiken tämän voisi kai kiteyttää, että rakkautemme toisiamme kohtaan on syventynyt, jos tilannetta vertaa aikaan ennen MS-tautia. Sen olisi varmasti tehnyt aikakin, mutta MS-taudin vuoksi olemme joutuneet opettelemaan pinnalla pysymistä altaan syvässä päässä ilman vankkaa uimataidon saavuttamista ensin matalassa vedessä.

MS-tauti on muuttanut parisuhdettani. MS-tauti on oikeastaan korostanut sitä, mitä rakkaus pohjimmiltaan on: toisen sietämistä ja toisen puutteellisuuden hyväksymistä. Kasvamista yhdessä ja toisessa lepäämistä, kun omat voimat ovat vähässä.

Meidän 13-v hääpäivämme sattui Englannin lomalla, kuvat siltä illalta.

Elämää MS-taudin kanssa

Seuraatko blogia jo somessa?

Instagramissa @mariaisstrongblog ja Facebookiin tästä

sairaudet ms-tauti parisuhde
Kommentit (0)

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät merkitty *