Mitä kaikkien tulisi tietää fatiikista eli äärimmäisestä uupumuksesta?

Uupumus eli fatiikki on yksi yleisimmistä MS-taudin oireista. Fatiikki taitanee olla käännös englannin sanasta “fatigue”, joka tarkoittaa “äärimmäistä väsymystä fyysisen tai päänsisäinen rasituksen tai sairauden seurauksena”. Minulla se taisi olla ensimmäinen MS-taudin oire. Olin pitkään todella uupunut ennen kuin sairaus todettiin. Kävin töissä ja sielläkin vain neljä päivää viikossa. Vaikka kolmivuorotyö verotti jaksamista, niin en tehnyt vapaa-ajalla juuri mitään muuta kuin nukuin. Istuin silmät ristissä työpäivän jälkeen ja ihmettelin, miten väsynyt ihminen voikaan olla. Voi olla, jos on MS-tauti ja yhtenä sen oireena uupumus.

Tässä muutamia asioita, mitä fatiikki ei kuitenkaan ole…

Fatiikki ei ole vain väsymystä

Fatiikki on todella vaikeaa ymmärtää, jos sitä ei ole itse kokenut. Olen edelleen joskus vain väsynyt. Silloin käytän siitä olotilasta nimitystä väsymys. Fatiikki on jotain aivan muuta. Vaikka siinä on myös piirteenä väsymys, väsymyksestä poiketen fatiikkia voi olla, vaikka takana olisi pitkät yöunet ja vaikka ei tekisi mitään muuta kuin nukkuisi. Ne unet eivät myöskään auta fatiikkiin vaikka itse nukun pahoina uupumuspäivinä melkein kellon ympäri. Minulla fatiikin aikana koko kroppa tuntuu vetevän viimeisiään. Olo on usein myös ahdistunut, koska fatiikki iskee kroppaan niin voimalla, että on paha olla.

Saattaisit pitää postauksessa: Asia, joka sinun tulisi tietää MS-taudista

Fatiikki ei ole laiskuutta

Loikoileminen on joskus aivan luksusta. Silloin kun fatiikki on päällä, niin siitä on luksus kaukana. Pahimmillaan minusta on tuntunut, että se sängyssä makaaminen on kuin urheilua. Olo on kaikkivaltaisesti niin uupunut, että hengittäminenkin tuntuu raskaalta. Usko tai älä, mutta niin kamalan olotilan vaihtaisi paljon mieluummin työntekoon.

Fatiikkia ei ole kaikilla MS-tautidiagnoosin saaneilla

Kun serkunkumminkaimalla on MS-tauti, mutta ei fatiikkia, niin miten muilla voi olla? MS-tauti on oirekuvaltaan monimuotoinen ja kaikilla jollain tapaa erilainen. Kahta samanlaista MS-tautia sairastavaa ei tule vastaan. Joillakin sairaus on hyvin vähäoireinen, jotkut pärjäävät ilman lääkettä. Toisilta sairaus vie ensimetreillä kävelykykyä ja pakottaa varhaiseläkkeelle. Toisilla fatiikki on syynä, miksi työelämään ei enää pysty. Toiset pystyvät fatiikinkin kanssa tekemään kokopäivätyötä.

Saattaisit pitää postauksesta: Maailman MS-päivänä: Minä ja sairaus

Fatiikki ei ole keksitty juttu

Jos olisi, niin tällöin täytyisi kyllä jokaisen fatiikin kanssa elävän taputtaa itseään olkapäälle, että jaksaa esittää niin loistavasti uupuneen osaa. Täytyy olla melkoiset näyttelijän kyvyt, että uupuneen roolia voi sitkeästi esittää. Tai no kyllähän meistä moni esittää – nimittäin TERVEEN roolia. Kukapa oikeasti haluaa peruuttaa mukavan tekemisen sen vuoksi, että ei uupumukseltaan siihen kykene? Kukapa melkein nelikymppinen haluaa istua kilometrin lenkillä tienreunaan istumaan hetkeksi, että jaksaa loppumatkan? Kukapa haluaa tirauttaa kyyneliä huomatessaan, että ei jaksakaan lajitella sukkapyykkiä? Juu, muun muassa kaikki nämä on koettu.

Fatiikki ei johdu elämäntavoista

Yleiseen jaksamiseen voi vaikuttaa ruokavaliolla, painonpudotuksella, liikunnalla ja muilla hyviksi todetuilla elämäntavoilla. Hyvä yleiskunto ja -terveys saatta auttaa kyllä MS-taudin oireiden kanssa elämistä (näin on ainakin omalla kohdalla), mutta fatiikkia esiintyy monella painoindeksiin ja elämäntapoihin katsomatta.

Fatiikkiin ei ole lääkitystä tai parannusta

Vaikka fatiikki määrätäänkin lääkkeitä ja itsellä on yksi niistä satunnaisessa käytössä, ei lääkkeet ole varsinaisesti fatiikkilääkkeitä. Joillakin tietty masennukseen yleisemmin käytetty lääke saattaa auttaa uupumukseen. Minulla on käytössä Parkinsonin taudissa käytetty lääke ja kohdallani sekin toimii vain kohtalaisesti (pitää hereillä, mutta olo on kaoottinen). Samalla tavalla kuin MS-tautiin ei ole parannusta, ei sitä ole myöskään fatiikkiin. Kuten muut MS- taudille yleiset oireet saattavat olla pois pitkään tai vaihdella, on näin myös fatiikin kanssa.

Fatiikin kanssa vain täytyy elää. Levätä, kun pystyy. Peruuttaa sovittuja juttuja ja muistaa, että fatiikki on sairauden oire. Ei keksitty juttu. 

sairaudet ms-tauti
Kommentit (8)
 1. Minun kohdalla fatiikkia voi kuvailla “olet niin väsynyt ettet jaksa edes nukkua”. Se avuttomuus ja aivosumu, jotka valtaavat mielen ja kehon. Tuijotan sängyssä katonrajaa ja rukoilen, että huominen olisi parempi. Puhua ei voi koska on liian raskasta. Ja syön toki terveellisesti, lenkkeilen ja käyn salilla, mutta se ei auta.

  1. mariaisstrong
   29.10.2018, 19:42

   Kiitos kommentista. Fatiikki pistää lujille, mutta me sen kanssa elävät ollaan melkoisia sotureita!

 2. Hyvä kirjoitus fatiikista, kovin tutulta kuulostaa. Mulla ei ole ns-tautia vaan muu keskushermostotulehdus, mutta fatiikki kuuluu siihenkin.

  1. mariaisstrong
   29.10.2018, 19:41

   Kiitos kommentista 🙂

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät merkitty *