Luottavaisin mielin – uuden lääkkeen aloitus

 

Eilen koitti päivä, jota olen ehtinyt jo hieman pelätä eli uuden MS-lääkkeen aloitus. Sairaalassa piti olla aamuseitsemältä. Ensin sydänfilmin otto, sitten neurologin juttusilla käynti ja viimein yhdeksän aikaan päiväosastolle meno. Osasto oli tuttu paikka edellisen MS-lääkkeen tiputuksista. Tällä kertaa sain vuodepaikan aiemman tuolipaikan sijaan. Hyvä niin, silmäluomet eivät tahtoneet pysyä enää auki, koska takana oli vähäuninen yö. Jännitys ja herätyskellon soiton odottaminen rikkoivat unta.

Saattaisit pitää tästä postauksesta: Uuden hoidon aloitus

Sitten seurasi lääkekapselin ottaminen yhdenksän jälkeen ja tunnin välein verenpaineen sekä pulssin tarkistus. Alimmillaan pulssi oli tunteroinen lääkkeen oton jälkeen, silloinkin vain hieman päälle 60. Ei kovin paha lasku. Jostain syystä silloin alkoi myös kova paleleminen, joka alkoi hellittää vasta hieman ennen kotiinpääsyä kolmen aikaan. Päivä meni peiton alla maatessa.

Pelot eivät käyneet toteen

Olisi pitänyt olla vain luottavaisin mielin. Lääkkeen aloitus meni aivan hyvin. Loppupäivästä minulla oli omituinen, uudenlainen pään kolotus ja välillä huimasi – ei toisaalta mitään, mitä minulla ei olisi jossain määrin aiemmin ollut. Olen myös aika luottavaisin mielin siitä, että lääkkeen sivuvaikutukset eivät ole aivan kamalia. Tänään ottaessani lääkkeen tajusin, kuinka helppo tämä lääkitys on, jos se toimii. Ei enää kuukausittain virtsa- ja verikokeita sekä infuusioita sairaalassa. Kapseli päivässä nassuun ja ei kuin menoksi.

Kuinka kauan, että lääke alkaa vaikuttaa? Ymmärtääkseni puolisen vuotta. Sitä samaa se on ollut muillakin lääkkeillä. Puolen vuoden kuluttua otetaan niin sanottu ”baseline” pään magneettikuvaus, johon verrataan sitten tulevia pään kuvauksia. Niistä nähdään lääkkeen teho. Seuraavan puolen vuoden aikana saattaa tulla uusia plakkeja päähän, mutta jos määrä ei ole aivan mahdoton, lääkettä ei lähdetä vaihtamaan (kunhan maksa kestää).

Saattaisit pitää tästä postauksesta: Mutka matkaan

Täytyyhän jostain stressata?

Tietenkin omaan stresaamiseen taipuva luonne on ehinyt kehitellä jo jotain, mistä kannattaa olla huolissaan eli hiusten lähtö lääkkeen käytön vuoksi. Hiustenlähtö mainitaan lääkkeen yleiseksi haitaksi. Toisaalta se ei ole hyvin yleinen haitta, että ehkä tässäkin täytyy vain olla ihan rennosti. Come what may ja sitä rataa…

-ja selailla ehkä valmiiksi nettitarjontaa blondeista ja pinkeistä peruukeistä. Enhän minä omanväristä peruukkia laittaisi, jos joutuisin moisen investoimaan…

Seuraa blogia myös Instagramista @mariaisstrongblog ja Facebookissa

 

kauneus
Kommentit (0)

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät merkitty *