Hei meillä katetroidaan eli kun pelosta tuli totta

Tämä on taas niitä postauksia, joka hieman nolottaa julkaista. Kukaanhan ei minua pakota tästä puhumaan julkisesti, mutta sitten tajusin, että tämä on jälleen oiva tilaisuus informaation jakamiseen asiasta, joka varmasti tuottaa monelle asian kanssa elävälle häpeää. Ja asia, josta ei tarvitse tuntea häpeää. Joillekin sairauden vaikutuksesta yksi elämän itsestäänselvyyksistä täytyy vain suorittaa toisella tapaa.

Minulla oli parikymppisestä saakka “etiäinen” eli ennakkoaavistus, että jos minulle puhkeaa jokin vakava sairaus, se on MS-tauti. Se etiäinen kävi toteen (ja sen lisäksi on tullut toteen pari muutakin etiäistä). Ensimmäinen toukokuussa 2017 diagnoosin johtaneessa pahenemisvaiheessa minulla puutui iho vyötäröstä alaspäin. Puutuneina paikkoina oli näin myös lantion elimistö. Virtsaaminen tuntui tuon puutumisen aikana varsin haastavalta, koska virtsasuihkua ei tuntenut. Silloin minulla oli jo aavistus, että virtsakatetrit  tulisivat kuvioihin mukaan ennemmin kuin myöhemmin.

Lue myös: Mulla on MS-diagnoosin jälkeen

Pelko pissaamisesta

Virtsaaminen on tuosta toukokuusta ollut vähän jännitystä pukkaava juttu. Viime vuoden aikana on ollut jo pari kertaa tilanne, että vaikka rakko on täynnä ja vessaan on pakko päästä juuri nyt, virtsa ei vaan ala tulla. MS-tauti on saattanut vioittaa hermoston ja rakon sulkijalihaksen viestintää. Kerran tuo virtsaamattomuus eli virtsaumpi kesti melkein 8 tuntia, jonka jälkeen sain kuitenkin tyhjennettyä rakon. Siitä on kuitenkin jäänyt takaraivoon tietynlainen pelko siitä, että mitä jos en saakkaan tyhjennettyä rakkoa omilla nikseilläni. Tähän mennessä se niksi on ollut tietynlainen virtsan “änkääminen” – ja sekään ei aina toimi 100% varmuudella.

Lue myös: Mikä multippeliskleroosi

Virtsakatetrit varmuuden vuoksi mukaan

Näin ollen kuvaan on nyt astuneet virsakatetrit – kaiken varalta ja nyt ennen kaikkea matkustamista aajatellen.Edessä on lyhyt lomamatka Englantiin. Sopeutumisvalmennuskurssilla kävin uroterapeutin juttusilla ja esitin huoleni. Mitä jos eteen tulisi matkan aikana se virtsaamattomuus? Pitäisi lähteä paikalliseen päivystykseen istumaan ja odottamaan rakon tyhjentämistä katetrin kautta. Ei kiitos – vaikka paikka ja sairaala itsessään onkin tuttu vanhana työpaikkanani.

Nyt ei tarvitse kantaa huolta asiasta, koska mukaan reissulle lähtee virtsakatetreita. Olen kokeillut itsekatetrointia kotona ennen lähtöä. Toimenpide on tuttu, vaikka en sitä itselleni ollutkaan aiemmin tehnyt – muille kylläkin monta monituista kertaa. Varsin helppo ja siisti juttu itsellekin tehtäessä- se oikea paikkakin löytyi vaivatta (ja kyllä tuo kuvan peili on apuna). Kuten uroterapeutti lupasi – toimenpide on kivuton.

Lue myös: Käytkö väärin numero kakkosella – Squatty Potty arvio

Rauhallisin mielin matkalla

Vaikka toistuva katetrointi ei ole tällä hetkellä ajankohtaista, saattaa se vielä tulla jokapäiväiseksi asiaksi elämääni. Nyt se on kaiken varalta estämässä lisäongelmia. Katetrointi on ollut itselle aika kauhuajatus, mutta nyt olen sen suhteen rauhallisin mielin – ja hyvä niin. Hieman lomakohteeni maisemia voi kurkata musiikkivideostani Pirate Town.

Klikkaile myös seuraamaan blogin Instagram- ja FB-tiliä. Lomakuulumisia päivittyy sinne.

Instagramista @mariaisstrongblog ja Facebookissa

**********

Blogin suosituimpia postauksia:

Puolison ajatuksia sairastumisestani

7 asiaa, mitä ei kannata sanoa kroonisesti sairaalle

Onneksi sairastuin MS-tautiin

 

sairaudet ms-tauti
Kommentit (2)
 1. Ihana kun saat mukaan katetrit varmuuden vuoksi! Tuo virtsaumpi on kamala! Minulla oli sellainen keskimmäisen synnytyksen jälkeen vuorokauden ajan, mutta normalisoitui sitten kyllä.

  Mukavaa matkaa!

  http://www.menaiset.fi/kotikumpulassa

  1. mariaisstrong
   21.9.2018, 20:20

   Kiitos kommentista ☺️Vaikka en niitä tarvitsisikaan, niin on matkalla rauhallisempi mieli.

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät merkitty *