Fatiikki eli uupumus – mitä se on?

Fatiikki eli uupumus on yksi ms-taudin yleisimmistä oireista ja saattaa esiintyä jo kauan ennen taudin toteamista.* Näin ainakin oli minun kohdallani. Olin aivan rättipoikkiväsynyt enenevässä määrin useampi kuukausi ennen kuin tauti diagnosoitiin ja sen uupumuksen kanssa joudun edelleen elämään. (* fatiikkia esiintyy myös muissa taudeissa)
Omasta kokemuksesta voin kertoa, että uupumusta ei voi ymmärtää ennen kuin sen joutuu itse kokemaan. Se on varsin väärinymmärretty oire. Jotain, mikä on helppo esittää laistaakseen hommista. Uupumus on kovaa väsymystä potenssiin kymmenen. Tuntuu, että mikään määrä unta ei riitä ja pienikin tehtävä tuntuu ylitsepääsemättömän suurelta. Neuroliiton sivuilla luetellaan yhdeksi ms-taudin oireeksi mielialaongelmat ja riski sairastua masennukseen on ms-tautia sairastavalla suurempi kuin väestössä keskimääräisesti. Tätä en yhtään ihmettele. Uupumus on itsellä yksi elämää rajoittavimmista oireista. Kun ei vain jaksa ja kyllä se vetää mieltä mustaksi harva se päivä. 

Uupumus on viime viikon aikana pahentunut. Tammikuussa sain siihen kokeiltavaksi lääkettä nimeltä Ephedrine (tai spiidi, joksi sitä kutsun, sillä lääkkeen kemiallinen rakenne on sen kanssa samankaltainen). Lääkkeestä on ollut aiemmin apua ja sen avulla olen jaksanut tehdä tarpeelliset – ja ehkä vähän ekstraakin. Iltaisin lääkkeen tehon hiipuessa päätäni on yleensä särkenyt ja päivällä on vähän kummallinen olo. Väsyttää, mutta se väsymys on siellä jossain taka-alalla. Nyt viime viikon aikana tuntuu, että lääkkeestä ei ole ollut juuri vastetta. Uuvuttaa. Aamun kauppareissu vie kaikki mehut. 
Onneksi perhe ymmärtää uupumuksen luonteen. Pystyn lepäämään silloin kun siihen on tarve. Jätän asioita tekemättä ja ei hiljaiselo ole niin pahasta. Koira kainalossa on mukava viettää puoli päivää peiton alla välillä nukkuen. Sen avulla jaksaa edes jotain pientä tehdä iltaa kohden. Ja pian vuoden vanha englanninkääpiöterrierimme, Bruce, on varsin uskollinen päiväunikaveri. 
Nyt alan itsekin uskomaan, että kyse ei ole laiskuudesta. Ne aimmat sadat raudat, jotka minulla on tulessa on nykyään kymmenen rautaa hiljoksiin lämpiämässä pienellä lämmöllä. Tälläistä tämä elämä vain joskus on. 

_____________________________________________________________________________

Summary in English of “What is fatigue?”
Fatigue is one of the most common MS-symptoms (also symptom in orher llnesses) and can present itself long time before MS is diagnosed. This certainly was the case in my life. I was so unbelievable exhausted for months before I had MS diagnosed. 

From my own experience I can tell that you cannot truly understand the nature of fatigue until you have experienced it. I suppose that is why it is still very misunderstood symptom – maybe something one can pretend to have. Imagine the worst tiredness/exhaustion you’ve had and time it by 100. No sleep in enough and even smallest task seems too much. It is not surprising that people with MS are more likely to become depressed than people without it. Fatigue is paralysing symptom and it really hinders everyday life. 

My fatigue has been getting worse last week. I was prescribed medication called Ephedrine in January  to try it out and see whether I will get any help from it. It has been but now it’s effect seems non-existent. Luckily my family do understand the nature of fatigue. I get to rest when I need to. Taking naps with our almost year-old English toy terrier Bruce. 

I also notice that I am more compassioned towards myself when it comes to fatigue. This is not laziness. I used to have so many projects on a go. Now it is just few and I pay attention to them just every now and again. I just do not have energy for much at the moment and that is ok. It is just what it is and I have to learn to live with it. 

Kommentit (0)

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät merkitty *