Asia, joka sinun tulisi tietää MS-taudista

Toissapäivänä kurkkuani alkoi kivistää. Aamuyöllä heräsin siihen, että nieleminen sattui. Sitten alkoi räkäralli. Syksyinen lentsu, mutta valitettavasti kun MS- tauti on matkakaverina pikkuinen lentsu ei ole aina vain “ohimennen olankohautuksilla”- juttu.

Virhe kropassa

Minun kroppani taistelee itseään vastaan. MS-taudissa immuunijärjestelmä, eli se kropan puolustuskyky toimii virheellisesti ja hyökkää omaa kroppaa, tarkemmin sitä hermostoa vastaan. Normaalisti elimistön valkosolujen tehtävänä on etsiä ja tuhota elimistölle kaikki kuulumaton. MS-taudissa valkosolut jostain (edelleen tuntemattomasta syystä) tunkeutuvat verenkierrosta keskushermostoon (aivot ja selkäydin) ja synnyttää sinne tulehduspesäkkeitä.

Herkkä kulkutaudeille

MS-lääkkeillä pyritään noin karkeasti ottaen juuri vähentämään/estämään tätä. Oma nykyinen lääkitykseni alentaa lymfosyyttien määrää verenkierrossa. Lääkityksestäni ei siitäkään aivan varmasti tiedetä, että miten se toimii, mutta näyttää kuitenkin toimivan. Ikävä sivuvaikutus tästä kaikesta on, että kaikenlaiset “kulkutaudit” tarttuu todella herkästi.

Toinen varsin ikävä asia noissa pienissäkin infektioissa on se, että ne monella ( minä mukaan lukien) tuo esiin niitä ns. vanhoja MS-taudin oireita, jotka muuten saattavat pysyä kiltisti taka-alalla. Minulla on tästä pienestä kurkkukivusta johtuen huipannut. Ensimmäisenä sairaspäivänä alkoi tuntua, että jalat väsyivät pienestäkin matkasta – juuri niitä oireita, joita pahenemisvaiheissa on yleensä esiintynyt. Pienemmässäkin infektiossa saattaa tulla kokonaisvaltaisesti melko huono olo, kun infektion oireiden lisäksi MS-tautikin alkaa ärhennellä. Lentsu ei ole ainakaan minulle näin vain lentsu.

Porttikielto räkänenille

Jo blogin alusta alkaen yhtenä sen tarkoituksena on ollut tietoisuuden lisääminen ennen melko tuntemattomasta sairaudesta. Sitä se oli ainakin minulle ennen sairastumista tähän “nähdään”. Meitä MS-taudin kanssa eläviä on kuitenkin jo kohtalaisen suuri joukko ja melko moni tuntee ainakin yhden ihmisen, jolla tämä sairaus on. Terve ei sairastu jokaiseen kierrossa olevaan tautiin ja niiden kanssa pystyy usein selviämään normaalista päivästä. Näin ei välttämättä ole, kun mukana on jo sairaus – kuten MS-tauti.  Muista tämä jos ihmettelet, miksi et ole tervetullut kylään räkänenällä, miksi “mäsäläinen” voi olla miltei vuoteenoma yskässä tai kerää niitä sairauspäiviä kuin kaupan plussapisteitä.

Onko muilla kiertänyt jo syyslentsu?

 

Seuraa blogia myös Instagramista @mariaisstrongblog ja Facebookissa

**********

Blogin suosituimpia postauksia:

Puolison ajatuksia sairastumisestani

7 asiaa, mitä ei kannata sanoa kroonisesti sairaalle

Onneksi sairastuin MS-tautiin

 

 

kauneus
Kommentit (2)
 1. Susanna maalta
  16.9.2018, 16:43

  Minulla on todella hyvä vastustuskyky. Siitäkin huolimatta, että MS- lääkkeeni on solunsalpaaja. Luulen, että olen muodostanut vastustuskykyni, kun olen työskennellyt yli 20 vuotta päiväkodissa. En tiedä, mutta uskon niin.
  Kun sitten sairastun, menen todella huonoon kuntoon. Pienikin lämmönnousu, matauti tms. halvaannuttaa minut niin, etten pääse omin avuin edes sängystä ylös ja vessaan. Jalkojeni voima katoaa lähes kokonaan.

  1. mariaisstrong
   17.9.2018, 09:55

   Kiitos kommentista 😊 Mahtava, että vastustuskyky on hyvä. Varmasti nuo päiväkodit on melkoisia lentsujen ja vatsatautien tartuntapaikkoja. Omat lapset eivät sairastelleet lainkaan, ennen kuin aloittivat päiväkodin.

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät merkitty *