Tipatonta(ko) tammikuuta..?! :)

Hyvää alkanutta vuotta! Kuinka moni teistä teki uuden vuoden lupauksen? Mulla jäi tekemättä. Jos teit jonkin lupauksen, niin tsemppiä! Toivottavasti et laittanut itsellesi liian isoa tavoitetta.. 🙂
Yhtä asiaa olen tässä kuitenkin tammikuun kunniaksi pähkäillyt, nimittäin pitäisinkö ns. nenän valkaisu –kuukauden eli tipattoman tammikuun? Täytyy myöntää, että joulun aikaan on viiniä tullut lipiteltyä enemmän kuin normaalisti.. on ollut pikkujouluja, punaviiniglögi on lämmittänyt mukavasti pimeinä iltoina.. ja olihan uutta vuottakin juhlistettava kuohuviinin kera.. 😉 Ei ihme, että mieleen on juolahtanut ajatus kuviasta kaudesta.. Mutta onko siitä mitään hyötyä? Ajattelin hieman kartoittaa tipattoman plussia ja miinuksia.
shampanjaa
Miksi ryhtyä tipattomalle?
1) Vyötärö kaventuu. Ehkä?
Alkoholi sisältää melko lailla kaloreita. Lisäksi viinilasin kera on mukava mutustella jotain.. mielellään rasvaista juustoa. Tuttavani kertoi, että piti eräänä vuonna muutaman tipattoman kuukauden ja paino putosi pelkästään sillä 5 kiloa. Toisaalta jos viiniä nautiskelee vain silloin tällöin, se tuskin näkyy vaa’an lukemissa.
Tässä muuten alkoholijuomien kaloripitoisuuksia (lähde Fineli)
Punaviini 70 kcal / dl
Valkoviini kuiva 69 kcal / dl
Valkoviini makea 97 kcal / dl
Keskiolut 44 kcal / dl
Kuiva siideri 35 kcal / dl
Kevyt siideri 28 kcal / dl
Makea siideri 51 kcal / dl
Gin tonic 59 kcal / dl
Alkoholijuomien kalorimääristä kiinnostuneille tässä vielä lisälinkki, johon on koottu kattavasti useiden eri alkoholijuomien energiapitoisuuksia. Sieltä voi laskeskella, paljonko yhden baari-illan aikana tulee nautittua nestepitoisia kaloreita. 😉
2) Vuosittainen terveystsekkaus
Runsaalla alkoholin käytöllä on useita haittavaikutuksia terveydelle. Runsas alkoholin käyttö saattaa aiheuttaa mm. ääreishermostovaurioita, sairastuttaa maksan, surkastaa pikkuaivoja ja kohottaa verenpainetta. Runsas alkoholinkäyttö lisää myös ruoansulatuskanavan syöpien, maksa-, paksusuoli-, peräsuoli- ja rintasyövän vaaraa. Nämä haitat voittavat asiantuntijoiden mukaan alkoholin mahdolliset hyödyt.  Ehkäpä ainakin kerran vuodessa olisi hyvä pysähtyä miettimään omaa alkoholin käyttö ja muistutella, mitkä ne riskirajat olivatkaan. Riskiraja naiselle on yli 16 alkoholiannosta ja miehelle yli 24 annosta viikossa. Myös viikoittainen humalahakuinen juominen on riskirajan ylittämistä. Ja yksi annoshan on pullollinen keskiolutta, lasillinen (12 cl) mietoa viiniä, pieni lasillinen (8 cl) väkevää viiniä tai snapsilasillinen (4 cl) viinaa.
Itse yritän erikoistilanteita lukuunottamatta pitää kertarajana 2 annosta. Suurempi määrä nimittäin pitää mua yöllä hereillä.
Miksi skipata tipaton?
1) Tuoreiden lehtijuttujen mukaan tipattomalle ei kannata ryhtyä. Iltalehti julistaa, että tipaton voi olla jopa vaarallinen! Kun jutun lukee, selviää, että vaara piilee siinä, että helmikuussa kaadetaan kaksin käsin kurkusta alas tammikuunkin edestä.  No, ehkä mulla ei sitä pelkoa kuitenkaan ole.. 😉
2) Kohtuullisella alkoholinkäytöllä on tutkimusten mukaan positiivisia vaikutuksia.
Kohtuullinen alkoholinkäyttö suojaa tutkimusten mukaan joiltain sairauksilta enemmän kuin täysraittius. Etenkin punaviini sisältää monia terveydelle hyödyllisiä yhdisteitä. Lasillinen viiniä päivässä vähentää muun muassa sepelvaltimotaudin, dementian, Alzheimerin taudin ja aikuistyypin diabeteksen vaaraa. Runsaampi lipittely tai runsas kertajuominen sen sijaan tekevät tyhjäksi alkoholin terveyshyödyt.
Lopputulos: tasapeli!
Alkoholia voi nautiskella pienissä määrin ihan hyvällä omalla tunnolla, ja tipattomani kohtalo jääköön vielä nähtäväksi..  😉
Ja sitten tämän kirjoituksen paras pala. Eihän tätä voi postata ilman ruokareseptiä, jossa on käytetty viiniä. 😉 Valmistin uudenvuodenaattona yhtä suosikkiherkkuani, nimittäin sinisimpukoita valkoviinissä.
Sinisimpukoita valkoviiniliemessä – nam!
Olen bongannut suussa sulavan reseptin muutama vuosi sitten Kotikokin sivulta.
Sinisimpukoita valkoviinissä
Alkupalaksi 4-6 henkilölle:

1,5 kg sinisimpukoita
½ dl oliiviöljyä
1 iso silputtu sipuli
3 dl kermaa
1 dl kuivaa valkoviiniä
1 nippu silputtua persiljaa
rouhittua mustapippuria
suolaa
laakerinlehti
2 puristettua valkosipulin kynttä
1 rkl kalafondia

Puhdista simpukat huolellisesti juuresharjalla juoksevassa vedessä. Jos simpukan kuori on auki, kopauta sitä. Jos kuori ei sulkeudu kopauksesta, heitä simpukka pois. Poista myös rikkinäiset simpukat joukosta. Jos simpukoissa on partaa, poista parta.

sinisimpukoita

Lämmitä oliiviöljy isossa kattilassa. Lisää hakattu sipuli ja kuullota hetki. Lisää viini, kerma, mausteet, valkosipulin kynnet, sekä kalafondi ja keitä jokunen minuutti.

Lisää persilja ja simpukat. Keitä kunnes kuoret ovat auenneet (n. 3 – 5 min). Nosta kattila ajoittain liedeltä ja ravistele sitä reippaasti, että simpukat kypsyvät tasaisesti.

Jaa simpukat ja liemi lautasille tai annoskulhoihin ja tarjoa heti tulikuumina. Huom! Kun annostelet simpukat lautasille, tarkista ne samalla. Heitä ne pois, jotka eivät ole auenneet!

Voit tarjota lisäksi tuoretta maalaisleipää. Sitä on kiva dipata herkulliseen liemeen.

Voin lämpimästi suositella tätä herkullista reseptiä! 

Syksyn ja talven elämäntaparemonttini jatkuu seuraavaksi teemalla painonhallinta! Luvassa on siis liikunta-ja ravintovinkkejä, joista on varmasti hyötyä kaikille, vaikka paino-ongelmia ei olisikaan. Pysy siis kuulolla! Lisäksi testaan lähiaikoina mm. uutta VoiceFlow –tuntia ja kerron kokemukseni hermoratahieronnasta..
Hyvää tammikuuta  – oli se sitten tipaton tai ei! 🙂
Terkuin, Kirsi
Kommentit (1)
  1. Minä en ole koskaan harrastanut tipattomia kuita, ehkä jo siitä syystä ettei tuota alkoholia tule litkittyä niin paljon. Oon vähän samoilla linjoilla kuin sinäkin että kohtuudella kun malttaa ottaa niin ei tarvitse tipattomille ryhtyä 🙂 Itse aion kyllä jättää alkoholin hyvin vähälle nyt kun yritän pudottaa painoa, mutta en aio täysin kieltäytyä.

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät merkitty *