Taivaallinen, terveellinen ja tulinen tomaattikeitto

Moikka!

Tehtiin itse tomaattikeittoa tuoreista tomaateista, ja nam! Tässä teille resepti, sekä hieman infoa tomaatista.

tomaattikeitto

Tomaattikeitto neljälle

Ainekset:

–          noin 800 g tuoreita tomaatteja

–          1 sipuli

–          3-4 valkosipulin kynttä

–          oliiviöljyä

–          punainen paprika

–          2-3 rkl tomaattipyreetä

–          1 kasvisliemikuutio

–          noin 0,5 l vettä

–          1 tl kuivattua chiliä

–          ripaus suolaa

–          ripaus sokeria

–          1 rkl tummaa balsamico viinietikkaa

–          mustapippuria

–          nippu tuoretta basilikaa

–          tarjolle: raejuustoa tai ricottaa, ja halutessa jotain hyvää tuoretta leipää

Tee tomaattien yläpäähän pieni ristiviilto, ja upota tomaatit kiehuvaan veteen. Nosta tomaatit jäähtymään, kun kuori alkaa rypistyä. Kuori tomaatit ja pilko niitä hieman pienemmiksi.

Hienonna sipuli ja valkosipuli. Kuutioi paprika. Kuullota sipuleita hetki öljyssä. Lisää paprikakuutiot ja tomaatit ja anna kiehua miedolla lämmöllä noin 10 minuuttia. Lisää vesi, kasvisliemikuutio, tomaattipyree, mausteet ja anna vielä kiehua noin 15 minuuttia.  Soseuta sauvasekoittimella. Lisää lopuksi basilika. Tarjoile raejuuston tai ricottan, sekä tuoreen leivän kera.

Miksi tomaattia kannattaa syödä?

Tomaatti sisältää paljon c-vitamiinia, foolihappoa ja erilaisia kivennäisaineita. Tomaatissa on myös yhdistettä nimeltä lykopeeni, joka ehkäisee mm. sydän- ja verisuonitauteja. Lykopeeni kestää hyvin kuumennusta, ja itse asiassa kypsennetyn tomaatin lykopeeni imeytyy paremmin kuin tuoreen tomaatin. Eli tomaattikeitto on oikea lykopeenipommi!

Miten tomaatit kannattaa säilyttää?

Tomaattien muuten kannattaa antaa kypsyä keittiön pöydällä muutaman päivän, sillä tomaatit on maukkaimpia, kun ne ovat kunnolla kypsiä ja pehmeitä. Tomaatit säilyvät huoneen lämmössä muutaman päivän ajan, ja viileäkaapissa 13 asteessa parisen viikkoa. Alle 13 asteen lämpötiloissa tomaattia ei kannata säilyttää, sillä niiden maku heikkenee ja rakenne vetistyy.

Lue lisää tomaatista täältä.

Nythän kaupasta saa edullisesti suomalaista tomaattia, joten ei muuta kuin nautiskelemaan!

Terkuin, Kirsi

Kommentit (2)
  1. Siis miksi en ole löytänyt tätä ohjetta aikaisemmin !!! Siis aivan taivaallista 😍👊kiitos ohjeesta

    1. kirsinkuntopiiri
      17.10.2016, 19:10

      Kiva, että maistui! 🙂

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät merkitty *