Ruokavinkki viikolle: karitsapyörykät pitaleivän, tsatsikin, hummuksen ja kasvisten kera
Moikka!
Yksi meidän vakkareista “pikaruuista” on pitaleivät falafelien kera. Rakastan falafelejä, ja niiden kanssa valmistamme yleensä herkullista tsatsikia ja hummusta. Nyt teki kuitenkin mieli kokeilla falafelien tilalla jotain muuta, ja kokeilun kohteeksi valikoituivat karitsapyörykät. Ne olivat pistäneet silmääni useamman eri lehden sivuilla. Kokeilu oli onnistunut, joten tässäpä teillekin helppo ja herkullinen ruokavinkki tulevalle viikolle.
Karitsapyörykät pitaleivän kera
Tarvikkeet (noin neljään pitaleipään):
- pitaleipiä
Karitsapyörykät:
- 400 g karitsanjauhelihaa
- 1 ruukku persiljaa
- 2 valkosipulinkynttä
- 1 rkl oliiviöljyä
- 1 tl suolaa
- ½ tl mustapippuria
Tsatsiki:
- 200 g turkkilaista jugurttia
- ½ kurkku
- ½ dl tuoretta minttua
- 1 valkosipulin kynsi
- 1 rkl sitruunanmehua
- 1 rkl hunajaa
- ripaus suolaa
- ripaus mustapippuria
Hummus:
- 1-2 rkl tahinia (seesaminsiementahnaa)
- 1 purkki keitettyjä kikherneitä
- 2 rkl sitruunanmehua
- ripaus suolaa
- 2 valkosipulinkynttä
- 1 ruukku tuoretta persiljaa
- 2 tl juustokuminaa (jeera)
- 2 rkl oliiviöljyä
- 0,5 dl vettä
Lisäksi:
- salaatinlehtiä
- 1 raastettu porkkana
- 1-2 tomaattia pilkottuna
- 1 punasipuli viipaloituna
Valmistus:
Jos karitsanjauheliha on pakastettua (kuten minulla oli), ota se jääkaappiin sulamaan päivän ajaksi / yön yli.
Valmista ensiksi tsatsiki. Raasta kurkku karkeaksi raasteeksi. Valuta raaste siivilässä. Hienonna minttu ja valkosipulinkynsi. Sekoita ne jogurttiin ja lisää mukaan sitruunanmehu, hunaja, suola, pippuri, sekä valutettu kurkkuraaste. Nosta hetkeksi maustumaan kylmään.
Valmista seuraavaksi hummus. Laita kaikki tarvikkeet kulhoon ja sekoita sauvasekoittimella.
Valmista sitten pyörykät. Hienonna persilja ja valkosipuli. Sekoita kaikki ainekset kulhossa ja pyörittele pulliksi. Paista pyörykät öljyssä kypsiksi, noin 10 minuuttia.
Pyöryköiden paistuessa valmistele muut leivän sisään tulevat kasvikset. Meillä oli salaatinlehtiä, porkkanaraastetta, lohkottua tomaattia, sekä punasipulia.
Lämmitä pitaleivät (esim. leivänpaahtimessa tai mikrossa). Leikkaa leivät taskuiksi ja täytä pyöryköillä, tsatsikilla, hummuksella, salaatilla, porkkanaraasteella, tomaattilohkoilla ja sipulilla.
Sitten vain herkuttelemaan!
Huom! Jos välttelet hiilareita, niin jätä pitaleipä pois, ja rakentele herkullinen salaattilautanen ihanien dippien (tsatsiki ja hummus), sekä karitsapyöryköiden kera. Mun teki mieli ottaa ruokaa lisää, mutta en halunnut popsia toista leipää, joten rakentelin toisesta annoksesta tällaisen salaattilautasen. Nam!
Jos kaipaat lisää ruokavinkkejä ja tykkäät pyöryköistä, niin kannattaa tsekata myös seuraavat herkulliset reseptit:
Herkullista viikkoa!
Terkuin, Kirsi
Näyttää hyvälle! Pitaleipiä en edes muista koska olen syönyt viimeksi, ehkä pakko tehdä joku päivä!