Pinnan alla on kauniimpaa – vesipelkoinen kokeilemassa laitesukellusta

Moi!

Ylitin itseni eilen ja kokeilin ensimmäistä kertaa elämässäni laitesukellusta. En oo koskaan oikeastaan ollut kiinnostunut sukeltamisesta, koska en ole varsinaisesti mikään vesipeto. Vaikka horoskooppimerkkini on kalat, en todellakaan ole kuin kala vedessä. Aallokossa tulee huono olo, oon surkea uimari, ja pelkään jossain määrin vettä. Mutta tartuin silti haasteeseen ja osallistuin Jyväskylän sukelluskeskuksen järjestämään laitesukelluskokeiluun.

sukellusPainottomassa tilassa Kuva: Olli Lappi / Jyväskylän sukelluskeskus

Jännitin etukäteen aika paljon, ja heräsin kuudelta aamulla perhosia vatsan pohjassa. Mietin jo, olisiko ollut helpompaa jättää koko homma väliin. Onko mun pakko lähteä vapaapäivänä tekemään jotain sellaista, mikä ei lähtökohtaisesti kuulosta itselle kovin nautinnolliselta? Onneksi pidin pääni ja lähdin mukaan.

Arastellen saavuin paikalle, mutta oloa helpotti se, että muutkin kokeilijat olivat ensikertalaisia ja sukelluskeskuksen porukka loi mukavan ja rennon tunnelman. Aluksi käytiin lyhyesti läpi teoriaa, ja homma vaikutti ihan simppeliltä. Sitten suihkun kautta altaalle. Survoin märkäpuvun päälleni, ja olo oli kuin liian pienessä makkarankuoressa. Seuraavaksi vyötärölle laitettiin painovyö ja sitten puettiin tasapainotusliivit, joihin oli kytketty happisäiliöt ja tarvittavat letkut. Painava liivi harteilla tallusteltiin veteen ja tässä vaiheessa tuntui, että olen tonnin painava tankkeri, joka saattaa kömähtää kumoon hetkenä minä hyvänsä. Pääsin kaatumatta altaaseen, ja painon tunne hävisi.

OLYMPUS DIGITAL CAMERAAlkujännitystä ilmassa. Kuva: Olli Lappi / Jyväskylän sukelluskeskus

Totuteltiin matalassa päässä hengittämiseen veden alla ja opeteltiin muita turvallisuusjuttuja. Huomasin, että en olekaan peloissani, vaan innoissani. Hengittäminen vedessä regulaattorin avulla olikin helppoa. Turvallisuuden tunnetta lisäsi se, että oltiin pienissä kolmen henkilön porukoissa, ja jokaisella porukalla oli oma ohjaajansa, ja tietenkin se, että oltiin allasolosuhteissa kirkkaassa vedessä.

OLYMPUS DIGITAL CAMERAVarusteet kondiksessa. Kuva: Olli Lappi / Jyväskylän sukelluskeskus

Muutaman harjoituksen jälkeen lähdettiin syvään päähän. Ja WAU – mähän sukellan! En voi kehua, että olisin liikkunut sulavasti kuin merenneito, mutta siisteintä oli se, että mä uskalsin ja yllättäen tykkäsin! Nosteen hallinta liiveillä oli hauskaa. Ensiksi lilluin pohjassa ja kokeilin lisätä liiveihin ilmaa. Mitään ei tapahtunut, joten lisäsin vielä. Ja vielä vähän. Ja mun miehen sanoin pongahdin yhtäkkiä pintaan kuin kattokassinen. Otin vähän ilmaa pois, ja vielä vähän, ja vielä, ja miehen mukaan tulin takaisin alas kuin kivi. 😀 Pikkuhiljaa opin säätämään liivien ilmausta paremmin. Oli aika mahtavan tuntuista olla vedessä painottomana. Ikään kuin olisin kellunut veden alla.

OLYMPUS DIGITAL CAMERAMikäs merenneito se siinä? 😀 Ai mitä nappia mun piti painaa, että pääsen täältä pohjalta? Kuva: Olli Lappi / Jyväskylän sukelluskeskus

Sukellushetki kului ihan älyttömän nopeasti. Kun pääsin hommasta vähän jyvälle, huomasin, miten rentouttavaa sukeltaminen on. Vesi kannattelee vartaloa, olo on painoton, ja ainut ääni, minkä kuulee, on oma, tasaisesti kohiseva hengitys. Jälkeenpäin hokasin, että kaikki muut ajatukset katosivat sukeltamisen aikana. Mikä mahtava läsnäoloharjoitus! Voisko sukellus olla just mulle sopiva tapa oppia läsnäoloa ja rentoutumista?

OLYMPUS DIGITAL CAMERANautiskelua. Kuva: Olli Lappi / Jyväskylän sukelluskeskus

En oo koskaan harkinnut sukelluskurssin suorittamista. Kun ei ole vähempää voinut kiinnostaa. Never say never. Pieni kipinä nimittäin syttyi… Joten kuka tietää…

Olen erittäin tyytyväinen, että ylitin itseni ja haastoin kokeilemaan jotain sellaista, josta lähtökohtaisesti en uskonut pitäväni. Tuli mahtava fiilis, kun uskalsin sukeltaa! Ehkä mä vielä joku päivä sukeltelen jossain upeassa paikassa kalojen keskellä ja olen itsekin kuin kala vedessä.

Ja nyt ihan huippujuttu: Jyväskylän sukelluskeskus tarjoaa blogini lukijoille sukelluskokeilun hintaan 35 € (normaalisti 50 €). Tarjouksen saa, kun varaa kokeilun helmikuun loppuun mennessä ja mainitsee mun blogin varauksen yhteydessä. 🙂 Varaukset hoituu kätevimmin s-postitse: jyvaskyla@sukelluskeskus.fi

Lue lisää sukelluskokeilusta täältä.

Jyväskylän sukelluskeskuksen FB-sivut löytyvät täältä ja nettisivut täältä.

laitesukellusUnderwater love. Kuva: Olli Lappi / Jyväskylän sukelluskeskus

Mulle sukelluskokeilu oli ihan mahtava kokemus, joten en voi olla suosittelematta! 🙂

Terkuin, Kirsi

Kommentit (0)

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät merkitty *