Lisää oppia putkirullauksesta (foam rolling) ja faskioiden toiminnasta, sekä muutama vinkki faskioiden huoltoon!

 

Heippa!

Mulla on taas uus foamroller, hahaaa! Tällä kertaa se on tällainen nahkainen proroller.

rulla

Ai miks mä hankin taas uuden rullan? No, kävin tässä muutama viikko sitten Tampereella koulutuksen nimeltä Fascia ja foamroller: Liikkuvuus, voimantuotto ja ryhti, ja rulla tarttui sieltä mukaani. Kouluttajan mukaan tällainen vähän kovempi rulla vaikuttaa faskiaan paremmin kuin mun hieman pehmeämpi Grid.

Rullan lisäksi matkaan lähtivät hierontapallo ja qua-shi-kampa.
Rullan lisäksi matkaan lähtivät hierontapallo ja qua-shi-kampa.

Oli muuten mielenkiintoinen koulutuspäivä! Asiaa tuli runsaasti, ja uusia ajatuksia heräsi. Opin mm. uuden rullaustekniikan. Olen aikaisemmin tehnyt nopeita ja hitaita sivelyitä, painalluksia, sekä pienempää, ”nytkyttävää” liikettä kireissä kohdissa. Nyt opin myös tekniikan nimeltä ravistelu.

Opin myös käyttämään kampaa huoltamaan esim. kyynärvarsia.
Opin myös käyttämään kampaa huoltamaan esim. kyynärvarsia.

Rullauksen ideanahan on painalluksen kautta rentouttaa lihaksia ja lisätä sidekudosten (faskioiden) välistä nestevirtausta. Näin aineenvaihdunta paranee ja faskia pysyy terveempänä ja joustavampana. Rullaus on toki vain yksi osa faskioiden huoltoa.

Faskian merkityksestä on viime aikoina väitelty paljon, ja tutkimustuloksia aiheeseen liittyen on vain vähän. Kuitenkin käytännössä on usein todettu, että faskialla on vaikutusta kehon toimintaan ja hyvinvointiin.

Mikä se faskia oikein on?

Faskia on kollageenisäikeinen kudosverkko, joka ympäröi elimistön jokaista kudosta. Yleensä faskia jaetaan kahteen osaan: pinnalliseen ja syvään. Pinnallinen faskia sijaitsee ihon alla ja syvä faskia lihaksen päällä. Tästä voisi kirjoittaa oman tarinansa, mutta enpä tee turhaa työtä, koska aiheesta löytyy jo hyvää matskua. Jos kiinnostuit enemmän, alla on hyvä videonpätkä, sekä pari linkkiä, joissa esitetään erilaisia näkökantoja faskiaan ja sen toimintaan. 🙂

http://www.super-sets.com/2013/11/20/johdanto-faskioihin/

http://fysiojaritapio.wordpress.com/2014/04/25/faskia-ylihypetettya-biologiaa/

Faskialla on monia tehtäviä kehossa, se mm. sisältää paljon aistireseptoreita ja sitä kautta osallistuu liikkeen aistimukseen, koordinaatioon, sekä loukkaantumisten ennaltaehkäisyyn. Lihasten voima välittyy faskian kautta, joten faskialla on iso rooli myös voimantuotossa.

Jos faskia on kireä, aiheuttaa se mm.

  • kiputiloja
  • liikerajoituksia
  • ryhtivirheitä
  • voiman puutoksia
  • puutumista

Faskian kiristymiseen vaikuttavat mm.

  • liikkumattomuus -> Jos luet tätä nyt, niin ylös tuolista hetkeksi jaloittelemaan ennen kuin jatkat!!
  • virheelliset liikkeet ja asennot, esim. kun istut huonossa asennossa, faskia tottuu asentoon ja ns. ”lukkiutuu”. Tästä seurauksena on asentovirheitä, sekä kiputiloja. -> Huom! Nyt jos istut siellä näyttöpäätteen ääressä lysyssä, niin korjaa asento!
  • stressi (sekä fyysinen että psyykkinen) -> Hengitä pari kertaa syvään ja rentoudu! Muista myös pitää välipäiviä treeneistä
  • kehon traumat ja leikkaukset -> Jos sulla on kropassa leikkauksesta tms. johtuvaa arpikudosta, niin tsekkaa, kiristääkö se. Jos kiristää, niin pyydä fyssaria käsittelemään arpikudos joustavammaksi. Esim. pohkeen arpikudos voi vaikuttaa faskian välityksellä jopa olkapäähän saakka..
  • kehon ph-tasapaino, ravinto, sekä -> Sisältäähän ruokavaliosi paljon kasviksia? Saathan ruokavaliostasi tarpeeksi c-vitamiinia ja sinkkiä? Ethän litki pelkkää kahvia pitkin päivää?

Millaisilla harjoitteilla voi vaikuttaa faskioden hyvinvointiin?

Yllä olevat asiat vaikuttavat siis faskian hyvinvointiin. Mutta faskiaa voi myös treenata. Oikein treenattu faskia on elastinen ja kimmoisa, jolloin saavutetaan paras mahdollinen voimantuotto ja suoritus mahdollisimman pienellä vammautumisriskillä.

Liike on lääke! Periaatteessa kaikki liike on faskialle hyväksi. Mutta erityisesti faskia pitää:

  • dynaamisista venytyksistä -> Jos alkuverryttelysi ei vielä sisällä dynaamisia venytyksiä, niin ota ne nyt tavaksi!
  • hitaista venytyksistä -> Kun venyttelet staattisesti, vie venytys asentoon niin hitaasti kuin pystyt. Tällöin faskia ehtii reagoida venytykseen. Kun pääset sopivaan asentoon, voit kokeilla siellä jännittää venytettävää kohtaa, sitten rentouttaa ja venyttää.
  • ninjamaisista liikkeistä -> Hae liikkumiseesi kissamaisuutta. Opettele liikkumaan sulavasti ilman turhia tärähdyksiä.
  • putkirullauksesta -> Jos et vielä ole tutustunut putkirullaukseen, niin nyt on sen aika! 🙂
Mä oon ottanu tavaksi jalkapohijen hieronnan hierontapallolla.
Mä oon ottanu tavaksi jalkapohijen hieronnan hierontapallolla.

Elastista energiaa hyödyntävää harjoittelua unohtamatta.. 😉 Jos on tuttua, niin muista huomioida harjoittelussasi. Jos ei ole tuttua, niin pyydä asian osaava personal trainer avuksi. 😉

Suurin juttu mulle koulutuksessa oli se, että heräsi taas hirveä tiedonjano ja halu oppia lisää. Rakastan sitä fiilistä. Silloin olen aina aivan varma, että olen oikealla alalla, koska saan tehdä työtä, mikä aidosti ja oikeasti kiinnostaa. 🙂

Terkuin, Kirsi

Kommentit (5)
  1. Voi vitsi miten mielenkiintoinen teksti! Hirveästi tuli uutta tietoa! Kiitos! Täytyykin kaivaa rulla kaapista ja ruveta rullailemaan.

    1. kirsinkuntopiiri
      13.11.2014, 21:03

      On kyllä tosi mielenkiintoinen aihe, ja haluaisin oppia tästä paljon vielä lisää! 🙂

  2. Ostin rullan itselleni pari viikkoa sitten. Siihen nyt pikkuhiljaa tutustunut. =)

    Mistähän tätä ravintorikkiä saa, siis MSM:ää? Apteekeissa ja luonaistuotekaupoissa on, on vaan niin monenlaisia..

    Fantastiset sivut, kiitos!!

    1. kirsinkuntopiiri
      26.11.2014, 12:04

      Moi! Mä ostin Jyväskylän punnitse & säästä -kaupasta, mutta varmastikin luontaistuotekaupoista, jne. saa. Omani oli puhdistamon MSM + C (http://www.puhdistamo.fi/). Yhden paketin perusteella en kyllä omassa olossani huomannut eroa, joten seuraava on jäänyt hankkimatta. 🙂

    2. kirsinkuntopiiri
      26.11.2014, 12:05

      Ja kiitos Pirjo! Kiva, että pidät jutuistani. 🙂

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät merkitty *