Kirsin Kuntopiiri
Kirsin Kuntopiiri

Kylmäpuristettu kookosöljy – terveellistä vai ei?Kehuttu ja parjattu kookosöljy

 
Olen viime aikoina testaillut joitain tuotteita, joista yksi on kylmäpuristettu kookosöljy. Sen terveysvaikutuksiahan on paljon hehkutettu. Sen on kerrottu parantavan mm. immuunisysteemiä, ihon kuntoa, suolistovaivoja, kilpirauhasen toimintaa, veren kolesteroliarvoja, auttavan painonpudotuksessa, vähentävän väsymystä ja diabetesriskiä. Niinpä purkki kylmäpuristettua kookosöljyä tarttui kaupan hyllyltä käteeni.
 
Tällainen houkuttelevan näköinen purkki tarttui käteeni kaupassa.
 
Lueskelin netistä, että tuotteen käyttö kannattaa aloittaa pikkuhiljaa teelusikallisesta / päivä. Maistelin öljyä suoraan purkista. Öljy jähmettyy alle 25 asteen lämmössä, joten se oli kiinteää, ja lohkaisin siitä lusikalla palasen. Tykkään kookoksen mausta, joten kookosöljy maistui hyvälle, mutta oli suussa inhottavan rasvaisen tuntuista. No, eihän rasvalta muuta voi olettaakaan! 😀 Ei ehkä uppoa sellaisenaan pidemmän päälle. Lueskelin, että kookosöljyä voi käyttää kaikessa ruuanvalmistuksessa ja leivonnassa. No, mä en leivo oikeastaan ikinä, ja jotenkin vierastan kookosöljyn käyttämistä ruuan valmistuksessa. Ehkä se vois sopia thai-tyylisiin ruokiin, joissa käytetään kookosmaitoa, mutta tuleeko kookoksen maku läpi muissa ruuissa? Itse käytän paistamiseen oliiviöljyä (ei kylmäpuristettua, koska se ei kestä korkeita lämpötiloja), enkä vielä ole lähtenyt kokeilemaan kookosrasvaa.
 
Lusikoidessani rasvaa suuhuni, pohdin voiko kovan rasvan syöminen olla niin terveellistä kuin väitetään? Kookosrasvahan on pääasiallisesti (noin 92-prosenttisesti) kovaa, eli tyydyttynyttä rasvaa, mikä on tutkimusten mukaan haitallista mm. sydämen terveydelle. Niinpä tein pienen tutkimusretken nettiin, ja eri lähteissä kookosöljyä sekä suitsutettiin että parjattiin.
 
Netistä löytyi väitteitä, että kylmäpuristus muuttaisi kookosöljyn terveelliseksi verrattuna ”tavalliseen” kookosrasvaan.Väitteen kumoavat kuitenkin ravitsemusterapeutti Eija Orreveteläinen Rasvatiedonwww-sivuilla, sekä farmakognosian professori Raimo Hiltunen Iltalehden haastattelussa.  

Heidän mukaansa kylmäpuristamisella ei ole kookosöljyn kohdalla merkitystä, eikä se vaikuta rasvakoostumukseen. Kylmäpuristamalla halutaan estää monityydyttymättömien rasvahappojen tuhoutuminen kuumennuksessa, mutta koska kookosöljyssä niitä ei ole, ei kylmäpuristuksella ole merkitystä.

Kookosöljyn terveellisyyttä sydämelle perustellaan sen suuren lauriinihappopitoisuuden vuoksi. Mutta myös tämän Orreveteläinen kumoaa. Ja samaa mieltä on myös elintarviketieteiden lisensiaatti, ravitsemustieteen opettaja Eeva Voutilainen Fit-lehden haastattelussa.Orreveteläisen mukaan tutkimukset osoittavat, että lauriinihappo suurentaa veren kolesterolipitoisuutta. Voutilaisen mukaan kookosöljyn rasvahappokoostumus on terveydelle epäedullinen. Kovan rasva nostaa veren rasva-arvoja, heikentää verisuonten kuntoa, sekä insuliinin toimintaa, mikä huonontaa sokeri- ja rasva-arvoja.

Kookosöljyä hehkutetaan myös sen vuoksi, että se sisältää elimistölle välttämättömiä rasvoja. Hyvinvointikonsultti Nita Arpiainen kertoo Fit-lehdessä neitsytkookosöljyn olevan erinomainen energianlähde, sillä hänen mukaansa elimistö pystyy käyttämään kookosöljyn suoraan energian tuotantoon eikä varastointiin, kuten se tekee useimpien muiden rasvojen kanssa. Arpiaisen mukaan kookosöljyn sisältämät keskipitkät rasvahapot eivät rasita maksaa ja haimaa samalla tavalla kuin muut rasvat. Keskipitkäketjuiset rasvahapot kiihdyttävät aineenvaihduntaa ja auttavat kehoa päästämään irti huonosta rasvasta.Voutilainen kumoaa Iltalehden haastattelussa keskipitkien rasvahappojen hyödyllisyyden. Hänen mukaansa suurin osa kookosöljyn rasvahapoista on juurikin keskipitkiä, myristiini- ja lauriinihappoa, mutta nämä molemmat nostavat veren rasva-arvoja. Orreveteläisen, Voutilaisen ja Hiltusen mukaan kookosöljy sisältää niin vähän omega-6- ja omega3- rasvahappoja, että sitä ei voi suositella välttämättömien rasvahappojen lähteeksi. E-vitamiina kookosöljy sisältää vain kymmenesosan rypsiöljyn E-vitamiinimäärästä. Myöskasvikunnan steroleita ja ko-entsyymi Q:ta kookosöljyssä on määrällisesti niin vähän, ettei niillä ole terveydellistä vaikutusta. 
 

Tieteellinen näyttö kookosöljyn hyvistä vaikutuksista on Orreveteläisen mukaan heikko, sillä ihmisillä tehtyjä tutkimuksia on hyvin vähän.
 

Siirtyykö kookosöljypurkkini nyt siis ruokakaapista kylppärin puolelle testaukseen? Kookosöljyä on suositeltu mm. deodorantiksi, hiusten hoitoon, ihoöljyksi, hyttysten pistoihin, hiertymiin, jne. Deodorantiksi? 😀 Täytyy kokeilla vapaapäivänä. 😉 Mutta ihan ensiksi voisin kokeilla kookosöljyä näin syksyisin puhkeaviin ihottumiini.
 
Lusikoinko tätä jatkossa kainaloihin..? 😉

Millaisia kokemuksia, mielipiteitä tai tietoa teillä on kylmäpuristetusta kookosöljystä?

Rentoa viikonloppua! 🙂

Terkuin, Kirsi

 

Kommentit (110)

 1. Eve

  Itse ostin kanssa juuri tällä viikolla ensimmäistä kertaa samanmoisen purnukan testaukseen. Olen kuullut tästä vain hyvää. No nyt nekin väitteet on kumottu 😉 Mutta en osaa vielä sanoa muuta kuin, että puuroon se sopi ainakin hyvin. Korvasin öljyn laittamalla tuota tilalle ja hyvää oli. Kookos ei puske liikaa läpi ja itse ainakin pidin sen mausta, kannattaa kokeilla 🙂

 2. Leena

  Mä olen käyttänyt kylmäpuristettua kookosöljyä viime syksystä asti kuivan ihon hoitoon ja voin sanoa, että toimii loistavasti. Jos lämpötilavaihtelut aiheuttavat iho-ongelmia, niin kookosöljy vaan avuksi. Ruoanlaitossa en ole vielä testannut sen toimivuutta.

 3. Ciacy

  Mà oon jo kuukausia yrittànyt etsià kookosòljyà hiustenhoitoon. Olin lukenut jostain, ettà tekisi tosi hyvàà haarotteuneisiin latvoihin ja rannallakin oiva suoja kuulemma hiuksiin. En sitten tiedà, kun en onnistu tuota òljyà tààltà lòytàmààn. Olen pysyttàytynyt siis oliiviòljyssà jota laitan kuiviin hiuslatvoihin vaikuttamaan about vartiksi ennen kuin menen suihkuun. Toimii hyvin ja voin kuvitella ettà kookos toimisi myòs ja tuoksukin olisi mieluinen, vaikken mà kyllà oliiviòljyn hajustakaan valita.

 4. Kirsi Hartikainen

  Hei kiitos mahtavista vinkeistä! Mäpäs testailen! 🙂

 5. Anonymous

  En ota kantaa suoraan kookosöljyn puolesta tai vastaan, mutta haluan
  esittää näkemykseni noista ”asiantuntijoiden” kookosöljyä
  halveksuvista kommenteista, kuten: ”Orreveteläisen mukaan
  tutkimukset osoittavat, että lauriinihappo suurentaa veren
  kolesterolipitoisuutta.”
  Taitavat kolesterolipeikot jahdata
  ravitsemustieteilijöitä takaa yötä päivää kun tuosta joka
  paikassa jauhavat. Haluaisin mielelläni
  joskus nähdä näiden ”asiantuntijoiden” viitsivän edes
  mainita tutkimuksiaan, johin viittavat. Kolesteroliteoriaa en
  ole nähnyt vielä kenenkään tutkimusten valossa osoittaneen
  paikkansapitäväksi, mikäli puhutaan siis kokonais LDL ja HDL
  pitoisuuksista. Päinvastoin se vaikuttaa olevan melko helppoa
  kumota, mikäli yhtään on viitsinyt nähdä vaivaa perehtyä tutkimuksiin.

  Viitteitä näyttäisi olevan siitä, että pienimolekyylinen hapettunut
  LDL olisi pahasta, mutta kookosöljyn taas on osoitettu
  juuri lisäävän suhteellisesti suurimolekyylisen LDL:n määrää.
  LDL itsessään on keholle hyvin tärkeä lipoproteiini, ja monissa
  seurantatukimuksissa kuolleisuus tai sydänongelmat ovat
  korreloineet niin, että vähäinen LDL-pitoisuus veressä on ollut näiden
  riskitekijänä.

  Toki aina voidaan tehdä muka päteviä päätelmiä jonkin
  lääketehtaan rahoittaman ”tieteellisen tutkimuksen”
  pohjalta. Näiden päätelmien paikkansapitävyydestä esitän
  mielipiteeni lainaamalla H. L. Menckeniä: ’Jokaisella
  monimutkaisella ongelmalla on ratkaisu, joka on yksinkertainen,
  suora, ymmärrettävä ja väärä.’

  Jonkin verran ravitsemusasioihin ja ylipäänsä ihmisen terveyteen
  tutustuneena täytyy välillä ihmetellä, että millaista väkeä
  nämä kyseisen alan ammattilaiset ovat. Toivoisin heiltä
  kriittisempää ja analyyttisempää suhtautumista oman alansa
  asioihin, enkä pelkkää valtion ravitsemusneuvottelukunnan tms.
  kymmeniä vuosia vanhojen ja ilman pohjaa olevien ”faktojen”
  toistelua joka paikassa.

  Sanottakoon nyt vielä kookosöljystä sen verran, että kun
  syö kylmäpuristettua, niin ei sitä nyt ainakaan epäterveellisenä voi
  pitää. Jos sillä saadulla energialla korvaa esim. viljojen
  tai valkean sokerin osuutta niin
  hyvä. Lisäksi se sisältää niukasti tulehdusta aiheuttavia omega-6
  rasvahappoja, jotka ovat liikaa saatuna todellinen terveudellinen
  uhka. Tuosta hehkutetusta rypsöljystä löytyy kymmenkertainen
  määrä omega-6 rasvoja. Kotimaista teollisuutta kookosöljyn
  käyttäminen ei tietysti tue kuten rypsi, mutta tämä ei taas liity
  ruoka-aineen terveellisyyteen pätkän vertaa.

 6. Kirsi Hartikainen

  Kiitos hyvästä kommentista! Itsehän en ole ravintoasiantuntija, joten siksi mulla ei ole asiasta omaa mielipidettä, vaan etsiskelin netistä väitteitä puolesta ja vastaan. Hehkutustekstit löytyivät melkeinpä pelkästään tuotetta myyvien tai valmistavien sivuilta, kun taas vastaan-väitteitä olivat antaneet nimenomaan alan asiantuntijat. Ovatko he oikeassa vai eivät? Siihen en osaa ottaa kantaa. En onnistunut löytämään tutkimuksia aiheesta. Jos jollakin on tiedossa aiheeseen liittyvää tutkimusta puolesta tai vastaan, niin linkkejä saa laittaa! 🙂

  Itse en muuten käytä rypsiöljyä, vaan oliiviöljyä, jossa lukemani perusteella ei pitäisi olla ainakaan niin paljoa olla sitä omega 6-rasvahappoa..? Pitääkö paikkansa? Ja kun oliiviöljy on pehmeä kasvisrasva, niin en kyllä sitä ihan ennakkoluulotta itse vaihtaisi kovaan kookosrasvaan. 🙂

 7. Anonymous

  Ennen pidin kookosöljyä terveellisenä ja haitattomana, mutta olen tullut siihen lopputulokseen, että parempi käyttää muita kylmäpuristettuja öljyjä. Mihin oikeastaan välttämättä edes tarvitsisi kookosöljyä?

 8. Kirsi Hartikainen

  Sitä mäkin rupesin miettimään, kun ravintoasiantuntijat tuntuvat kiistävän kookosöljyn väiteyt hyödyt… Jos ne kaikki pitäis paikkansa, ja kookosöljy parantais immuunisysteemiä, ihon kuntoa, suolistovaivoja, kilpirauhasen toimintaa, veren kolesteroliarvoja, auttais painonpudotuksessa, vähentävän väsymystä ja diabetesriskiä, niin sehän olis ihan loistojuttu, mutta selvää näyttöä näistä ei tunnu olevan, ja kyseessä on kuitenkin kova rasva. Mulla on edelleen oliiviöljy käytössä ruuanlaitossa, ja kookosöljyä testailen parhaillani ihonhoidossa. 🙂

 9. Anonymous

  Hei vaan.

  voisitko mitenkään jakaa kokemuksiasi tuosta kookosöljyn käytöstä ihonhoidossa. itse olen käyttänyt ainesosana itsetehdyssä savinaamiossa hiuksille ja päänahkaan siis.

  Aamupuuroon laitan lusikallisen kookosöljyä, eikä maku ole mitenkään ällöttävä. Itse en aiemmin sietänyt edes tuota koookoksen tuoksua, en siis yhtään.

 10. Kirsi Hartikainen

  Heippa! Joo, ajattelinkin jakaa noita kokemuksia. Tällä hetkellä olen testannut kookosöljyä ainoastaan suoraan iholle levitettynä, eli hoitoöljynä. Iho tuntuu tosi pehmeältä sen jälkeen, mutta ihottumat eivät ole ainakaan vielä hävinneet. Levittäminen on myös hieman hankalaa, koska öljy on joko kiinteää, jolloin sitä on hankala levittää, kun taas öljymäisenä tuntuu, että sitä on joka puolella (lattialla, vaatteissa)… Mut jatkan testailua, ja hyviä vinkkejä otetaan vastaan! 🙂

 11. Anonymous

  Moi!

  Löysin itseni lukemasta tätä mielenkiintoista viestiketjua ja oli ihan pakko laittaa pieni varoituksen sananen 🙂 Eli muistathan että extra virgin oliiviöljy ei sovi paistamiseen. Täydellinen salaatin sekaan, mutta epäsoveltuva paistotarkoituksiin. Kyseinen öljy härskiintyy korkeassa lämpötilassa, mutta paistamiseen sopivia oliiviöljyjä löytyy, kuten esim. itselläni käytössä oleva Bertolli Olio di Oliva (500ml keltainen lasipullo).

 12. Kirsi Hartikainen

  Hei hyvä kommentti! 🙂 Mulla oli pitkään nimenomaan tuo extra virgin myös paistotarkoituksessa, kunnes jostain luin, että se ei sovellukaan. 🙁 Ja nyt on käytössä tuo ihan ”tavallinen” oliiviöljy. 🙂

 13. Anonymous

  kylmäpuristettu tietenkin parempaa kuin pästoroitu,siis niin kookos-kuin oliiviöljyssäkin.
  extra virgin kookoksesta löytyy paljon tietoa kun googlaa.

 14. Anonymous

  antti heikkilän ravinto ja terveys kirjassa väitettiin,että ”lysiinijauhe ja kookos rasva”yhdessä tuhoaa jopa huuliherpeksen.
  molemmat toimivat tulehduksia ja haitallisia bakteereja vastaan j anoinkin hyvä yhteisvaikutus pitäis olla ,sitähän voi jokainen ite kokeilla.

 15. Anonymous

  Pakko kommentoida..ostin just eilen purkillisen kylmäpuristettua kookosöljyä. Luin Antti Heikkilän kirjaa jossa hän mainitsee, että kyseinen öljy on chilin lisäksi näitä aineita jotka vauhdittavat aineenvaihduntaa. Kokeilin öljyä kaakaon seassa ja se maistuu ainakin tosi mahtavalle 🙂

 16. Anonymous

  Heips, onko kukaan mahtanut huomata tämän orreveteläinen eija ravitsemusterapeutin sivuston ylläpitäjää, nimittäin että se on Unilever Oy:n (mainos). Eli siinä mainostetaan Becel, Bonjour yms. tuotteita. Pitääpä googlettaa, onko sen nimistä ravitsemusihmistä edes olemassa. Oli jotenkin kyseenalaista tuo kookosöljyn mollaaminen, ihmetellä täytyy, kun on tuon kokoluokan yritys. Mutta eniveikkelis, kookosöljy on hyväksi todettu ja kokeiltu päähän ja naamaan, tosi hyvää riisisuklaatakin syntyy.

 17. Kirsi Hartikainen

  Ihanaa, kun tää aihe on herättänyt näin paljon keskustelua! 🙂

  Mä en itse usko yhden ihmisen mielipiteeseen, en Orreveteläisen enkä Heikkilän, ja siksi täällä yhä pähkäilen, onko kookosöljy terveellistä vai ei. 🙂

  Edelleen siis kaipailisin asian tiimoilta jotain oikeaa tutkimustietoa, eli saa linkittää, jos jolla kulla on tiedossa! 🙂

 18. EmAn

  Tässä tuntuu olevan maailman kiistellyin raaka-aine. Niin paljon löytyy puolesta ja vastaan. Silti tuntuu, että kumpiinkaan kantoihin ei osata kunnolla perustella. Toivottavasti joku tekisi tästä jotain kunnollisia tutkimuksia.

  Itse olen aika maltillisesti käyttänyt kookosöljyä, kun siitä kuulee niin paljon parjauksia. Kuitenkin ehkä vieläkin enemmän hyviä puolia. Eli ihan hyvä käytää maltillisesti ja silloin tällöin, mutta ei lusikoidan kilokaupalla päivittäin. Suurimmaksi osaksi käytän tätä itse raakasuklaiden valmistuksessa. Suosittelen kokeilemaan! 😉

 19. Anonymous

  Noiden kotimaisten virallis”terveellistä” linjaa edustavien ravintoneuvojien ohjeet kannattaa jättää omaan arvoonsa ja käyttää nettiä. Googletappa esim. ”virgin coconut oil site:nih.gov” – heti tulee tukku tutkimuksia, joissa mitään haittavaikutuksia ei esiinny, mutta bakteerit ja virukset saa kyytiä, luiden hapettuminen vähenee ja postmenopausaalisilla naisilla seurauksena on edullinen veren lipidiprofiili. jne. Näytöt on aika vahvat. Margariinimannekiineilla alkaa olla huoli oman työpaikan puolesta, siksi nuo epätoivoiset mustamaalausyritykset.

 20. Kirsi Hartikainen

  Kiitos linkkivinkistä! Täytyypä käydä tutkimassa! 🙂

 21. Anonymous

  Minä olen käyttänyt kookosöljyä meikin putsaamisen ja hiusten tehohoitona ennen shampoopesua. Toimii hyvin: lähtee vedenkestäväkin meikki ja lentävän kuivat, sähköiset ja hennot hiukseni ovat nyt terveemmän oloiset.

  En ole juurikaan käyttänyt kookosöljyä ruoanlaittoon. Joskus tulee paistettua itämaiset kasvikset / wokit kookosöljyssä, mutta muuten en juuri käytä. Siltään en kerta kaikkiaan pysty syömään öljyä, vaikka kookoksen mausta pidänkin. Eilen kokeilin syödä kukkurallisen ruokalusikallisen siltään ja kyllä etoi pitkään sen jälkeen.

  Tämä netissä vellova rasvahysteria saa mielestäni naurettavatkin mittasuhteet. Olen käyttänyt maalaisjärkeä enkä hurahtanut kumpaankaan leiriin. Kohtuus kaikessa. Ihmisen elimistö tarvitsee hyviä öljyjä mutta ei määräänsä enempää. Kookosöljyä kannattaa mielestäni käyttää muiden (kylmäpuristettujen) öljyjen rinnalla mutta ei yksinään. Kala on hyvästä ja jos ei sitä syö, kannattaa ottaa omega 3:a purkista.

 22. Kirsi Hartikainen

  Samaa mieltä! Monipuolisesti ja kohtuudella kaikkea! 🙂

 23. Anonymous

  Lueskelen juurin aiheeseen liittyvää kirjaa SYÖ RASVAA JA LAIHDU tekijät Mary Ening ja Sally Fallon. Kannatta ehkä vilkaista jos on kiinnosunut kookosoljystä…Itse ajattelin testailla ruokaohjeita, jo vaikka toimisivat 🙂

 24. Anonymous

  Fredrik Paulun on ruotsalainen ravitsemustieteilijä ja painonpudotuksen asiantuntija. Hän kertoo tieteellisiin tutkimuksiin perustuvassa kirjassaan ” 50 vinkkiä painonpudotukseen” miksi kookosöljy auttaa mm. painonhallinnassa. Kannattaa lukea!

 25. Kirsi Hartikainen

  Kiitos lähdevinkeistä! 🙂

 26. Anonymous

  Heippa kaikille. Mun on myös pakko kommentoida tätä. Ollaan miehen kanssa syöty jo pari vuotta säännöllisen epäsäännöllisesti kookosöljyä aamuisin ruokalusikallinen. Sulatetaan se vesihauteessa lorautetaan pieni tilkka appelsiinimehua. Muuten en kykene sitä juomaan.
  Tuloksena tästä sekä tietysti viljojen vähentämisestä on kolesterolitason huima lasku sekä parantuminen. Ollaan seurattu sitä puolivuosittain ja molemmilla se pöntöllä hetkellä huippuhyvä. Miehellä aloitustaso oli korkea ja lääkärikin ihmetteli mitä ollaan tehty kun muutos on ollut noin radikaali. Tämän lisäksi kookosöljyä antaa energiaa. Ei siis vain kaloreita, vaan vireyttä. Meillä on kaksi pientä lasta, joiden ansiosta uni jää vähäiseksi. Aamuisin ruokalusikallinen öljyä herättää kunnolla ja auttaa jaksamaan. Tutkimuksia puolesta ja vastaan löytyy, mutta meidän elämää tuo kookosöljy on parantanut. Niin ja mainittakoon vielä, meillä käytetään voita paistamisessa

  • Sally

   Tuota minä en oikein ymmärrä, kun joku kirjoitti, että se nostaa kolestrolia ja teillä se on vaikuttanut taas toisin. Aina kannattaa tietysti ottaa huomioon ihmisen ikä ja jos on jotain perussairauksia.
   Minulla oli kolestrolilääke ja se jätettiin pois yli vuosi sitten, kun se ei sopinut. Aiemminkin se oli ehkä 0,5 vuotta
   Ja lopetin, eikä se kolestroli siitä noussut. Pyrin syömään kasviksia, vähärasvaista naudanlihaa, kalaa ja hedelmiä ja välillä jotain marjoja.
   Kun minulla on sokeriarvot vähän koholla, eikä sokerilääkkeet sovi minulle, kun se rasvottaa maksaa, näin lääkärit tutkivat, koska aiemmin ei ole maksassa ollut mitään. Sitten luin netistä, että kookosöljy suojaa maksaa ja aloin käyttämään joka aamu puuron sekaan kookosöljyä 1 rkl tai vähän vajaa.
   Nyt kun kävin kokeissa kolestroliarvot oli taas nousussa ja maksaarvot ei ole parantuneet. Menen uudelleen kokeisiin kuukauden sisällä ja sitten saa kuulla, onko kookosöljy vaikuttanut huonoon tai hyvään suuntaan. Nyt loppui purkki, enkä osta ennenkuin kuulen tuloksia ja saatanpa kysyä lääkäriltä, että onko hänellä mitä suosituksia rasvojen suhteen. Olen nyt käyttänyt leivän päälle Benecolia ja ruuanlaittoon oliiviöljyä ja välillä voita. Sokerilääkkeistä pitäisi päästä eroon, koska se vaikuttaa mulla maksaan. Ylipaino on tietysti osasyynä. Alkoholia en käytä ollenkaan.

  • kirsinkuntopiiri

   Kiitos mielenkiintoisesta kommentista! Mulla kookosöljy jäi käyttämättä, kun siitä on edelleen sen verran ristiriitaista tietoa. 🙂

 27. Kirsi Hartikainen

  Olipas mielenkiintoista lukea sun kokemus! Kiitos kommentista! 🙂

  • Sally

   Jatkoa edelliseenNiin siitä kolestrolista minulla oli siis noussut

 28. Anonymous

  Meitsikin osti tänään purkin kookosöljyä. Halusin kommentoida lähinnä vain tuota ruoanlaitossa käyttämistä. Itse olen ruokakerman puutteessa käyttänyt kookoskermaa/maitoa jopa normi jauhelihakastikkeeseen ja maistui edelleen (onneksi) jauhelihalta ja muilta mausteilta 😀 Joten en epäile yhtään, etteikö kookosöljy kävisi myös paistamiseen, etenkin kun sitä ei paljoa täydy pistää

 29. Anonymous

  Hei Kirsi! Tässä kiva tietopaketti kookostuotteista, Jaakko Halmetojan superfoodit sivulta http://www.superfoodit.com/kookostuotteet.html

  Itse olen käyttänyt päivittäin raakaa luomu kookosöljyä jo muutaman vuoden ruoanlaitossa (myös paistamisessa koska siinä on öljyistä paras lämmönsietokyky) , raakasuklaassa tai smoothien seassa ja kokovartalo ihovoiteena. En tiedä voiko laittaa kookosöljyn piikkiin mutta mm. energiaa tuntuu olevan enemmän kuin ennen,sairaana en ole ollut moneen vuoteen ja paha ihottuma on kadonnut käsistäni. Olen kyllä syönyt muitakin superfoodeja ja jättänyt viljat ja kaikki pastöroidut maitotuotteet pois (joskus käytän siis raakaa maitoa, voita tai juustoa)joten en voi sanoa että kookos on yksin auttanut mutta ei siitä ole ainakaan mitään haittavaikutuksia ollut. Jatkan siis sen käyttämistä. 🙂

 30. Anonymous

  Hei Kirsi!

  Kirjottelin äsken kommentin ja kun lähetin, se ei sitten tullut perille jostain syystä. Laitan nyt vain ihan lyhyesti, suosittelen vilkasemaan Jaakko Halmetojan superfoodit sivua, siinä on kiva tietopaketti kookoksesta. http://www.superfoodit.com/kookostuotteet.html

  Itse olen käyttänyt jo muutaman vuoden ekstra neitsyt kookosöljyä melkein päivittäin ruoanlaitossa (ja mm.paistamisessa koska siinä on öljyistä paras lämmönsietokyky), raakasuklaassa tai smoothien seassa ja iholla se on ihan huippu tuote! Energiaa on enemmän kuin ennen, kipeenä en ole ollut ja paha ihottuma lähtenyt, tietty en voi laittaa kookoksen piikkiin kun samalla olen jättänyt myös viljat pois ja pastöroidut maitotuotteet ja käytän myös muita superfoodeja mutta ei siitä ainakaan mitään haittavaikutuksia ole ollut. Jatkan siis sen käyttöa 🙂

 31. Anonymous

  Tiede lehti viittasi kahteen tutkimukseen:
  Tietoa tieteellisistä tutkimuksista, jotka osoittavat kookosöljyn terveellisyyden ruokarasvana
  Perjantaina 20. huhtikuuta 2007 kello 12 esitetään Turun yliopistossa Arcanumin luentosalissa 1 (Vatselankatu 2) julkisesti tarkastettavaksi fil. maist. Saska Sammeli Tuomasjukan väitöskirja ”Strategies for reducing postprandial triacylglycerolemia” (Aterianjälkeisen lipemian alentaminen). Virallisena vastaväittäjänä toimii prof. Tom Sanders (Kings College London) ja kustoksena prof. Heikki Kallio.
  Ohessa seloste väitösaiheesta.
  Ravinnon kova rasva alentaa veren rasvapitoisuuksia
  Myös kolesteroli pysyy kurissa
  jne.

  Turun Sanoma 2005
  ”Kookosrasva ja voi saattavat olla aiemmin luultua terveellisempiä kolesteroliarvojen kannalta, ilmenee tuoreesta
  väitöskirjatutkimuksesta. Proviisori Anna von Bonsdorff-Nikander on tutkinut menetelmää…”

 32. Anonymous

  Tiedelehti viittasi kahteen tutkimukseen:

  Tietoa tieteellisistä tutkimuksista, jotka osoittavat kookosöljyn terveellisyyden ruokarasvana
  Perjantaina 20. huhtikuuta 2007 kello 12 esitetään Turun yliopistossa Arcanumin luentosalissa 1 (Vatselankatu 2) julkisesti tarkastettavaksi fil. maist. Saska Sammeli Tuomasjukan väitöskirja ”Strategies for reducing postprandial triacylglycerolemia” (Aterianjälkeisen lipemian alentaminen). Virallisena vastaväittäjänä toimii prof. Tom Sanders (Kings College London) ja kustoksena prof. Heikki Kallio.
  Ohessa seloste väitösaiheesta.
  Ravinnon kova rasva alentaa veren rasvapitoisuuksia
  Myös kolesteroli pysyy kurissa
  jne.

  Turun Sanoma 2005
  ”Kookosrasva ja voi saattavat olla aiemmin luultua terveellisempiä kolesteroliarvojen kannalta, ilmenee tuoreesta
  väitöskirjatutkimuksesta. Proviisori Anna von Bonsdorff-Nikander on tutkinut menetelmää…”

 33. Kirsi Hartikainen

  Kiitos taas mielenkiintoisista kommenteista! 🙂

 34. Ois

  kaivoin just kaapin perältä kookosöljypurkin, ettei ihan sinne homehdu. Jostain luin, että auttais maksaläiskiin, joten ei ku testaamaan kaulalle vaan ja samalla rasvasin naaman- ai, että mää tykkään tuoksusta :)kokeillaan, josko mummun kuiva iho heräis uuteen eloon. Mukava oli tää ketju lukea, kiitos.

 35. Anonymous

  Hei, oon käyttänyt ehkä vuoden verran kyseistä tuotetta. Käytän sitä hiuksissa, ennen suihkuun menoa levitän joksikin aikaa vaikuttamaan latvoihin. Ja mielestäni se tuo kiiltoa ja kosteuttaa hiuksia. Tosin jos laittaa liikaa, niin tarvii kaksi shampoopesua, ettei jää rasvaisen näköiseksi. Sit iholle tekee tosi hyvää myöskin. Joskus levitän iholle ennen saunaan menoa ja käyn kuumissa löylyissä öljyttynä. Sit pesun jälkeen on ihana iho.:) Mut ruoan kanssa en paljoa oo kookosöljyä käyttäny, koska mulle tulee siitä maha kipeäksi. Tai oikeastaan pahoinvointia. Oon monta monituista kertaa koittanu ja aina sama juttu. Se varmaan on vähä sellanen tuote, et jos ei oo tottunu sitä syömään niin pitää tosi varovasti alottaa.. Oli mielenkiintonen viestiketju.:)

 36. saamemaani

  Ihanaa kookosöljystä riittää juttua. Tässä tosi huikea juttu, alzheimerin oireet tippuvat pois kookosöljyä nauttiessa, eli kai se on hyödyksi myös aivoille.

  Ja ei pelkästään latvoille vaan hiusten juuriin ja päänahkaan kannattaa hieroa kookosöljyä. Samalla saa päähieronnan.

  Muuten, katsoin tuon ensimmäisen linkin ja siinähän lukee alalaidassa Copyright: Unilever eli se on yrityksen sivut, ei puolueetonta tietoa.

 37. Kirsi Hartikainen

  Tää on kyl mielenkiintoinen aihe, ja oli taas Ylelläkin uutisaiheena: http://yle.fi/uutiset/kookosoljyn_terveysvaikutukset_jakavat_mielipiteita/6567034

  Itse kokeilin tuota kookosöljyä jonkin aikaa ihottumiini, mutta en saanut apua, joten lopetin.

  Ruuanlaitossa en edelleenkään ole ruvennut käyttämään. Juuri kysyin erään ravintoterapeutin mielipidettä asiasta, ja hän oli sitä mieltä, että kookosöljy on kuitenkin kova rasva, eikä lähtenyt suosittelemaan sitä.

  Nythän suomalaisten kolesteroliarvot ovat taas vuosien laskun jälkeen alkaneet nousta. Liekö syynä kovien rasvojen lisääntynyt käyttö? En tiedä..

  Ravinnossa niin moni asia vaikuttaa moneen, ja uskon myös, että elimistömme ovat yksilöllisiä ja reagoivat yksilöllisesti eri asioihin. Yleiset suositukset ovat massatasolla hyviä, ja nythän tänä vuonna Suomessa julkaistaankin uudet ravintosuositukset, jotka perustuvat vahvaan tutkimusnäyttöön.

  On muuten ollut mielenkiintoista seurata keskustelua, ja kiva, että kirjoitustani on luettu ja se on herättänyt mielipiteitä! 🙂

 38. Anonymous

  Mahottoman hyvää tulee ku paistaa naturel kanansuikaleet ja maustaa päälle. Sopii ja muuhun en ole vielä käyttänyt… kahvin ja teen sekaan kuulemma vois lisätä puoli teelusikkaa 🙂

 39. Anonymous

  Hei! Sain eilen tuttavani luona käsiini Heikkilän kirjan,, jossa hehkutettiin tuota kookosöljyä. Kirjan tyyli oli hämmentävä. Heikkilä ei itse esitä mitään tieteellisiä tutkimuksia väitteidensä tueksi, mutta samalla väittää, että nykyiset ravintosuositikset eivät perustu mihinkään tutkimuksiin. Pilkut puuttuivat kirjasta lähes tyystin, mikä sinänsä oli huvittava pikku yksityiskohta ; )

  Innostuin hyvistä yksiittäisistä kokemuksista, mutta silti takaraivossa on pieni epäilys. Voiko tuo VHH -dieetti tosiaan olla ratkaisu kaikkiin ongelmiin.

  Tieteellisiä tutkimuksia kaivaten. Sillä puolueetonta tietoa tuntuu olevan tosi vaikea löytää.

 40. Anonymous

  Se puhe kovan rasvan haitallisuudesta on varmaan suurimpia illuusioita mitä on nähty ja aloitettu ja ylläpidetään lääke-ja ruokateollisuuden lobbauksella ja heidän rahoittamillaan ”tutkimuksilla”. Sopii vaikka selvittää esimerkiksi Matti Uusituvan (oiva esimerkki näistä ”asiantuntijoista”)sidonnaisuudet ni alkaa valjeta miks ukko puhuu pehmoisia ja jankuttaa esim hiilareiden tai rypsiöljyn tärkeydestä. Virallisterveellinen ruokavalio on pelkkä vitsi. On lautasmallia, lääkkeitä, kevyttuotteita. Silti kansa sairastaa ja lihoo vaan. Selvitin myös itselleni mitä on kolesteroli ja mihin sitä ihmiskeho tarvitsee. Ja kokonaiskolesterolin kyttääminen on yhtä tyhjän kans..joku täällä tuntuikin tietävän kolesterolista. Rasvatieto on muuten kans Unileverin ylläpitämä, sieltä ei kannata lukea yhtään mitään.

 41. Tiia

  Smoothien sekaan kookosöljy on hyvää! Rahkaa, marjoja, hedelmiä, vettä, hunajaa & kylmäpuristettua kookosöljyä, se tekee smoothiesta täyteläisempää 🙂 Oon ite nyt jonku kuukauden verran käyttäny päivittäin ainaki sen ruokalusikallisen. Myös ihoon sillon tällön ihoa oon rasvaillu. Itekki on tullu mietittyä, kun on kahta niin ristiriitasta tietoa, että kumpi on sitte totta. Ja tosi hyvää kookosöljy kun paistaa bannareita pannussa, ohje tuolla mun blogissa jos joku innostuu testaamaan. 🙂

 42. Anonymous

  Hei, kaytan kookosoljya meikin poistoon, ihonhoitoon, ruanlaittoon, koirien ruan seassa, lievan hiivatulehduksen hoitoon, koirien karvojen selvittelyssa, koirien tassuissa talvella, jalkavoiteena(pitaa jalkasienet loitolla) eli en voi muuta kuin suositella.

 43. Ois

  Mie oon ny ihan hurahtanu tähän ihanaan aineeseen. Illan paras hetki ku lätkäsee naamalle ja käsivarsiin öljyä- tulee ihan euforinen olo siitä ihanasta tuoksusta! Ja aurinkorasvana aivan lyömätön, ei ehkä suojaa kovin hyvin mutta iho ruskettuu. Pitäis kokeilla smoothien sekaan, raakana ei ainakaan mun maha ota vastaan….

 44. Anonymous

  Kookosta vaan kaikille, itse urheilullinen nuorimies ja kookosrasvasta en luovu kun sen löysin. Aamulla smoothien seassa menee joka päivä ja maistuu aina yhtä mahtavalle. Parhaiten toimii kun ottaa reilusti ennen liikuntasuoritusta ja jättää hiilihydraatit melkeen kokonaan pois. Jaksaa vaikka kuinka kun keho vähä rasvaan tottuu ja läskit palaa tosi nopeaan. Saa siis hyvin energiaa eikä rasita esim insuliini systeemiä niin kovasti. Rasvan lisäksi voin suositella muitakin kookostuotteita, esim laadukas kookosjauho on loistavaa tavaraa. Käy leivontaan osaksi jauhoseosta ja tuo vaikka smoothieen mukavasti rakennetta, hyvää kasviproteiinia ja kuitua. Itse olen keliaakikko ja kohtalotovereita ja muuten gluteiinia välttäviä kehotan kyllä vielä erityisesti tutustumaan kookostuotteiden ihmeelliseen maailmaan. Käy toki kaikille muistaen että kokonaisuus se on kuitenkin mikä ratkaisee, ei mikään yksi ihmeaine.

  • Sally

   Onko sinulla tietoa tai kuullut, miten koosöljyt ja jauhot vaikuttavat veren sokeriin, kolestroliarvoihin ja maksan rasvoittumiseen. Kannattaako mielestäsi käyttää ?
   Otan kiitollisena vastaan vinkkejä. Kuntoilua vähän aloitettu ja pitäs lääkkeistä päästä irti, koska ne ei sovi minulle.

  • kirsinkuntopiiri

   Moikka Sally! Kookosöljystä on eriäviä mielipiteitä, ja se on käsittääkseni nykytutkimuksen mukaan kohtuudella käytettynä neutraali öljy. Mutta jos sinulla huonon kolesterolin osuus on noussut aloitettuasi öljyn käytön, kannattaa se toki lopettaa. Ns. huonot hiilarit, kuten valkoiset vehnäjauhot ja sokeri voivat vaikuttaa negatiivisesti sekä kolesteroliin että maksa-arvoihin, joten niitä kannattaa vältellä. 🙂

 45. Anonymous

  Kookosöljy on terveellistä ja ei ole terveellistä. Liika mitä tahansa ruoka-ainetta voi aiheuttaa ongelmaa, etenkin kun erotellaan rasva tai muita yhdisteitä alkupeärisestä muodostaan.

 46. Anonymous

  Hyvin toimii kookosöljy myös dödönä, olen kokeillut.

  omega 6:n ja 3:n suhteista voi lukea hyvän puheenvuoron esim. ravitsemusasiantuntija Juhana Harjun blogista. Ei niitä omega kutosia tarvitse pelästyä, vaan enneminkin keskittyä huolehtimaan siitä, että saa kolmosta riittävästi. Suhdeluku 6:3 ei ole niin tärkeä.

  http://ruohikolla.blogspot.fi/2009/01/myos-omega-6-rasvat-ovat-sydamelle.html

 47. Anonymous

  Oliiviöljyistä löysin tällaisen kommentin:
  Neitsytöljyn korkein kriittinen lämpötila on n. 180 C — Tavallinen oliiviöljy sietää 210 C.

  Käytännössä ei siis mitään merkitystä, kummalla paistaa, tavallisella vai neitsytoliiviöljyllä, kun 30 asteella ei tässä ole mitään käytännön merkitystä.

 48. Anonymous

  Kummasti puoltajiltakin puuttuvat tieteelliset tutkimuslähteet, vaikka vastapuolta (mukana useita tiedemiehiä ja -naisia jaksetaan siitä asiasta mollata 🙂 Aito kriittisyys ei ole sitä – ennen kaikkea salaliittoteorioista tuttua – auktoriteettien kyseenalaistamista, vaan väitteiden ja niiden argumenttien kyseenalaistamista. Useimmat kriittisyyttä peräänkuuluttavat luontaistuoteihmiset ovat itse vähintäänkin naiiveja uskomuksissaan.

  Todellisuudessa kookosöljyn kaltaisen tuotteen tämänhetkinen menestys perustuu tehokkaaseen, jo aiemmin hyväksi havaittuun markkinointiin (luonnollisuus, ”kaiken parantaminen” löyhin perustein, ”tiedekriittisyys”), ei itse tuotteen tehokkuuteen. Sitä kun ei tällä hetkellä tiedetä, miten kookosöljy vaikuttaa. Tutkimuksia on kuitenkin ilmeisesti par’aikaakin meneillään, jopa tieteelliset kriteerit täyttäviä. Ravintoa koskevien tutkimusten ongelma on yleensä nimenomaan siinä, että se on metodologisesti saamarin vaikeaa ja liikkeellä onkin paljon ns. väärien korrelaatioiden tutkimuksia.

  Ns. luonnontuotteiden aggressiivista markkinointia pidän yleensä perustelemattomine terveysväittämineen huomattavasti epäeettisempänä kuin paljon parjattua virallista linjaa, jossa siinäkin voitaisiin kyllä skarpata. Muitakaa nyt kuitenkin olla kriittisiä kaikkea kohtaan, ei jotain tiettyä tahoa kohtaan. Se auttaa välttämään markkinoinnin villin lännen pahimmat sudenkuopat.

 49. Kirsi Hartikainen

  Hyvä kommentti! Kiitos! 🙂

 50. Anonymous

  Meillä on syöty voita ja erilaisia kylmäpuristettuja öljyjä, myös kookosöljyä jo vuosia. Voita aina leivän päälle ja ruuanlaitossa enimmäkseen öljyjä. Kolesteriarvot ovat huiput mulla ja miehellä. Ei ainakana meillä ole kovat rasvat vaikuttaneet negatiivisesti.

  -N 42-

 51. hypnos

  Allekirjoittaneella ainakin kookos (kylmpäpuristettu, ekologinen, ostettu MM-Sport Tukholma), vaikutti veren rasva-arvoihin huomattavan negatiivisesti jo 3kk käytön jälkeen.
  Olen aika pedanttinen dietin suhteen ja nyt ainakin tämä rasva tippuu nyt pois ruokalista. Pähkinä (tai ehkä hamppu) oljyllä jatketaan.

 52. hypnos

  Allekirjoittaneella ainakin kookosöljy vaikutti verenrasva-arvoihin huomattavan negatiivisesti jo 3kk käytön jälkeen. Olen melko pedanttinen dietin suhteen ja nyt ainakin tämä öljy tippuu ruokalistalta. Pähkinäöljyllä (tai hamppu?) jatketaan.

 53. Anonymous

  Kookosrasvaa ainakin meillä kehui elämäntapaneuvoja kovasti, lisäksi voin ohella paistaessa terveellisintä. Oliivi- ja rypsiöljyn hyvät vaikutukset tuhoutuu niiden rasvaketjujen katketessa kovassa kuumennuksessa paistaessa. Lisäksi rypsi ei itsessään ole kovin terveellistä. Maku ei myöskään tule läpi, kaikki pihvit ja ruuat voi sillä paistaa (: myös huulirasvana lyömätön (;

 54. Anu

  Tutkimuksia etsivälle:

  * Useita tutkimuksia: Pharmacology Department, Faculty of Medicine, Universiti Kebangsaan Malaysia, 50300 Kuala Lumpur, Malaysia
  https://www.google.fi/search?q=virgin+coconut+oil+site:nih.gov&ie=UTF-8&oe=UTF-8&hl=fi&client=safari

  * NYU Langone Medical Center (New York, USA)
  http://www.med.nyu.edu/content?ChunkIID=630167

  * In vitro koe Candida hiivasieneen: JOURNAL OF MEDICINAL FOOD
  http://www.thecandidadiet.com/research/antimicrobial-properties-of-coconut-oil.pdf

  Tutkimusreferenssejä löytyy lukuisia jokaisen tutkimuksen lopusta, jos haluaa jatkaa aiheen penkomista. Suomeksi näitä on turha hakea, ei löydy. Tosin törmäsin kyseiseen tutkijaan ja tutkimukseen erään tutkimuksen referensseissä:
  56. Puupponen-Pimiä R, Nohynek L, Meier C, et al. Antimicrobial properties of phenolic compounds from berries. Journal of Applied Microbiology. 2001;90(4):494–507. [PubMed]

  Mielestäni on oikein, että vaaditaan aitoja tutkimuksia. Liian herkästi hairahdetaan siihen, että kun joku iso nimi sanoi jotain, mutta ei ole mitään todellista mihin viitata. Oli se sitten puolesta tai vastaan. Olisihan se kiva, kun voisikin sokeasti uskoa jotakuta, mutta liian usein on taustamotiiveja sanoilleen tai puutteellisesti perehdytty aiheeseen. Oltu laiskoja.

  Näillä saatesanoin jätän teidät lukemaan näitä tutkimuksia. Aamulla aion keittää puuron perheelle ja laitan kattilaan ruokalusikallisen kookosöljyä.

 55. Anni

  Oliiviöljy ei ole erityisen terveellinen paistorasva – se ei kestä kuumia lämpötiloja ja on terveellistä vain paistamattomana. Paistamiseen kannattaa käyttää esim safloriöljyä, avokadoöljyä tai juurikin kookosöljyä. Kookosöljy sopii tosi hyvin esim. lettujen (proteiiniletut on huippuherkkuani) paistamiseen ja tosiaan thaimaalais- ja kiinalaistyyppisiin ruokiin. Maku ei tule vahvasti läpi, mutta esim. munakasta en kuitenkaan paista kookosrasvalla vaan safloriöljyllä ja joskus lisään pienen määrän voita (voi kestää kohtuullisesti kuumentamista).
  On harmillista, että oliiviöljyä käytetään niin paljon paistamiseen, vaikka sen terveysvaikutukset toimivat vain raakana.

  • kirsinkuntopiiri

   Mulla on kahta eri oliiviöljyä, joista toinen on kylmäpuristettua, eikä sovi paistamiseen, mutta toinen sellaista, joka kestää korkeita lämpötiloja. Se on väriltään vaaleampaa ja maultaan miedoltaan. Ja ainakin pullon kyljessä lukee, että kestää korkeitakin lämpötiloja. 🙂

 56. Johanna Koo

  Mä oon nyt siirtynyt aikani kookosöljystä juttua tutkineena rypsiöljyyn. En siis enää käytä kookosöljyy muualle kun kasvoille 😉 Mutta taitaa tämäkin olla kysymys joka jakaa porukat radikaalisti kahteen eri koulukuntaan…näitähän on 🙂

  • kirsinkuntopiiri

   Niinpä! Mä en ruvennu tosiaan käyttämään kookosöljyä ruuanlaitossa, koska suositukset siitä on niin ristiriitaiset, ja samoin kokemukset. Toisella kolesterolit lähteny laskuun, toisella taas nousuun. Kokeilin kookosöljyä kasvoille ja vartalolle, mut mun kohdalla sillä ei ollu vaikutusta ihottumaankaan. Mutta toiset taas on saaneet avun. 🙂

 57. Minni

  Ite purskuttelen kookosöljyä suussa aamuisin 15-20 min, nyt n. viikon ajan. Suussa tuntuu ihanan puhtaalta! Kyseessä on ”oil pulling”, ja ajauduin tähän rutiiniin oikeastaan sattumalta…

  • kirsinkuntopiiri

   Juu, oon lukenu tuosta kanssa. 🙂 Mut itellä ei kyl riitä kärsivällisyys tuohon… =D

 58. Patrik

  Ihan maalaisjärjellä näitä asioita voitte miettiä, niin ei tarvitse päätä vaivata pidempään. Missä käytetään kookosta joka päivä ja PALJON. No Thaimaassa tietenkin. Onko ne ihmiset sydänsairaita ja lihavia? No EI ole. Enempää ei tarvitse päätänsä vaivata…

  ps. toki asiaan vaikuttaa tuhannet muutkin valinnat, mutta anyway syökää luonnollista ruokaa oli se sitten oliiviöljyä, kookosta, tai naapurin kissaa. Jättäkää einekset homehtumaan hyllyille (ai niin ne ei homehdu).

  • kirsinkuntopiiri

   Joo, totta kai kokonaisuus ratkaisee ja tietenkin parasta, että syö luonnollista ruokaa. 🙂 Se ei ollutkaan tän jutun pointti. 🙂

 59. Liina

  Tässä monikäyttöisen kookosöljyn muita hyviä puoli: Kookosöly on ollut meidän perheessä aurinkorasvana, etelänmatkoillakin ainoana, ilman suojakertoimia. Kaunis rusketus ilman läikkiä ja muita ihon häiriöitä. Hierontaöljynä tosi hyvä vaihtoehto. Sopii oikein mukavasti makuukamarin piristeeksi ilman riskiä saada tulehduksia ja ärsytyksiä. Syötynä tosi hyvää paahtoleivällä voin sijaan, päälle vain hilloa tms! Lettujakin olen sillä paistanut, vaikka eihän suositella kylmäpuristeetua paistamiseen, ei tullut käryä. Makuja on erilaisia, Virilo on mielestäni hyvää. Myös leivonnassa olen käyttänyt voin sijaan, hyviä kookospullia tuli.

  • kirsinkuntopiiri

   Kiitos käyttövinkeistä Liina! 🙂 Aurinkovoiteena en itse uskaltais kokeilla, kun kärtsään niin helposti, mutta hierontaöljynä täytyy kokeilla. 🙂

 60. Agne

  Kolme päivää kokeilleena sanoisin että huipputuote.Minulla paha psori ja sääret oli tosi pahat ihottumasta.Nyt säärissä ei ole juuri mitään,ainoastaan vielä hieman punertavia laikkuja mutta hilseilevä iho sileä.Sisäisesti en ole ehtinyt kokeilla mutta senkin kyllä kokeilen.

  • kirsinkuntopiiri

   Kiva, että sulla toimi! 🙂 Mä en ite huomannu atooppisessa ihossani mitään eroa. :/

 61. Henry

  Kookosöljyä käytän enimmäkseen Oli Pulling menetelmään joka suuhygienian parantumisen kautta edistää terveyttä. Kolme vuotta olen tuota tehnyt melkein joka aamu.
  http://www.kookosravinto.fi/etusivu/suun-hygienia/130

  • kirsinkuntopiiri

   Ootko ite kokenut jotain hyötyä tuosta? Oon tosta vähän jotain lukenut aikaisemmin, ja on mielenkiintoista. 🙂

 62. Satu

  Moro, kookosösöljy on huipputerveellistä ja etenkin tällaiselle hormonivajakille (kilpirauhanen, lisämunuainen). Ei tarvitse nähdä paljoa vaivaa kun tutkii ja huomaa että taas kerran ovat viralliset tietäjämme pihalla kuin Mustin koppi; tiedemaailmassa tiedetään jo että yksioikoinen kovan rasvan parjaaminen on historiaa ja ns kovat rasvat kuten maitorasva on esim ihmisen hormonitoimilla tärkeä asia. Samoin aivot tarvitsevat rasvaa. Joitakin tutkimustuloksia olen löytänyt kovan rasvan puolesta sydänterveydelle mutta yleinen käsitys näyttäisi tällä hetkellä olevan että se onko rasva pehmeää vai kovaa on lähinnä neutraalia sydänterveyden kannalta. Kätse on vuosikymmenien harharetkien jälkeen kääntymässä todelliseen terveysriskiin niin sydämen kuin muunkin osalta: SOKERI.
  Rypsiöljy ei ole ihmisravinnoksi sopivaa, ihan liikaa omegakutosta ja pahaakin se on. Mä käytän smoothiessa pähkinäöljyjä (parhaita ovat macadamiapähkinäöljy, hasselpähkinäöljy ja saksanpähkinäöljy). Oliiviöljyä jonkin verran mutta pannulle/kuumetamiseen kelpaa päääosin vain voi, sitä käytän muuhunkin. Avokadoja nautin päivittäin. Ja tietty sitä kookosöljyä, mutta en pidä sen mausta joten otan lusikalla purkista ja nielaisen 😛 .

  • kirsinkuntopiiri

   Kiitos kommentista Satu! 🙂 Tää aihe on tosi mielenkiintoinen, ja edelleen tuntuu kovasti olevan pinnalla ja väittelyn aiheena. 🙂 Mä oon ite kysyny kolmen eri ravintoterapeutin (nuoria, eikä vanhan liiton tyyppejä) mielipidettä tästä asiasta tuon mun blogikirjoituksen jälkeen, ja kaikki on edelleen sitä mieltä, että kookosöljyn terveysvaikutukset ei oo sitä, mitä mainospuheissa luvataan. Kukaan heistä ei oo kieltänyt sen käyttöä, mutta kaikki ovat suositelleet rypsi- ja oliiviöljyä pääasiallisena rasvana. Ota tästä sitten selvää! 😀 Ite ajattelen, että kun käyttää monipuolisesti eri rasvan lähteitä: kasviöljyjä, avokadoja, pähkinöitä, rasvaista kalaa, jne. on varmaankin paras yhdistelmä. 🙂 Ja rasvoja tosiaan pitää saada – rasvatonta ruokavaliota en suosittele! Ja mitä vähemmän syö sokeria, niin sen parempi. 🙂

  • Satu

   Muista myös voi ja kerma :)…. niin ja hyvänen aika kananmunat :). Siinäpä vasta terveyspakkaus, kaikkea hyvää. Otan ainakin sen kaksi päivässä. Mukavaa syksyn jatkoa. Ps. Puskan jalan jäljissä kulkee opetus ja uudetkaan tyypit ei viisastu jos ne koulussa oppimaansa mantrana toistaa (ravitsemusterapeutit kouluttaa Itä-Suomen yliopisto 😉 ). Kukaan oikeasti asiantunteva ei rypsiöljyä suosittele 🙂

  • kirsinkuntopiiri

   Satu: jos sulta löytyy valmiiksi jotain linkkejä, mistä löytyy tieteellistä tutkimusta aiheesta, niin laita tulemaan! Olisin kiitollinen! 🙂 Mua on nää rasva-asiat ja ylipäänsä ravintoasiat mietityttäny, kun on oma hormonitoiminta vinksallaan. Mitään rasvoja en oo kyllä missään vaiheessa tieten tahtoen vältelly. Mutta joku mulla jossain kohtaa mättää. Kyselin lääkäriltä, voiko ravinnolla olla vaikutusta asiaan, mutta se vastas, että ei.. 😉

 63. Iida

  Heipss,
  Mielenkiintoista tämä kookoskeskustelu, ite kun otin sen säännölliseen käyttöön sain monilta paljon kritiikkiä sen huonoudesta. Nyt sitä säännöllisesti jo lähemmäs puolivuotta käyttäneenä olen enemmän kuin tyytyväinen, ihossa on tapahtunut muutoksia niin paljon että enää ei samoiksi jaloiksi tunnistaisi, koska esimerkiksi sääret ei enää kuiva niin kuin aiemmin. Työterveystarkastuksessa jossa kävin hetki sitten otettiin myös rasva arvot, lääkärin mukaan kolesteroli arvot olivat huippu luokkaa ja hyvä kolesteroli jopa ”parempi kuin suurimmalla osaa ihmisistä” Jotenka itse ainakin jatkan turvallisin mielin kookosöljyn käyttöä ihon ja hiustenhoitoon niin kuin ruokavaliossakin. 🙂 Rakastan muutenkin kookosta, saatan laittaa öljyn kahviin, syödä suoraan lusikalla, aamu puurossa se on aivan ihanaa tai ihan vaan salaatin päällä.

  • kirsinkuntopiiri

   Joo, on tosi mielenkiintoista. 🙂 Kiitos, kun kerroit oman kokemuksesi Iida. 🙂

 64. Noora

  Valmistin juuri kookosöljystä ekaa kertaa suklaata ja huomasin sen jälkeen lievää vatsakipua ja päänsärkyä. Suosittelen kookosöljyä kuiviin hiuksiin, kuivaan ihoon ja intiimialueen haavaumiin/ niiden ehkäisyyn, toimii! Kuulemma lievästi haavoja ehkäisevä vaikutus. Uskon että on terveellistä pienissä määrin (ruuanlaitossa) mutta onhan se kuitenkin 100% rasvaa niin en lähtisi sitä hirveästi syömään 😀

  • kirsinkuntopiiri

   Kiitos kommentista ja vinkeistä Noora! ☺

 65. Mikke

  Elintarviketeollisuuden propanganda toimii ja disinformaatio saa ihmiset epäileväisiksi kookosöljyn käytölle. Tuo kirjoituksessa lainaamasi asiantuntijasivusto Rasvatieto.fi on kansainvälisen monialayhtiön Unileverin tuottama, joten sen(kin) luotettavuus voidaan kyseenalaistaa. Teollisuuden vastarinta on kovaa, sillä kyseessä on todella isot rahat.

  Being considered ”crazy” by those who are still victims of cultural conditioning is a compliment.

  • kirsinkuntopiiri

   Kiitti kommentista! Joo, pitäis päivittää tää postaus ja poistaa tuo rasvatieto lähteenä.

 66. Terhi

  Hei, minulle kookosöljy on uusi tuttavuus. Sain ensimmäisen kerran kuulla siitä noin kuukausi sitten äidiltäni. Äidilläni ja siskollani on ongelmia kilpirauhasen kanssa, siinä syy miksi ovat molemmat tätä käyttäneet.
  Itse otin kokeiluun ja voinen sanoa, että kannatti!

  Käyttötarkoituksia tänne kaivattiin ja tämän halusin jakaa:
  Minulla alkoi tällä viikolla flunssa kovalla kurkkukivulla. Kipu kurkussa ja nielussa oli niin repivää, että se herätti myös yöllä. Muistin jostain lukeneeni kookosöljyn hyödyistä limakalvoille ja ikenille. Tee-lusikallisia laitoin sulamaan suuhun.. maku ei kaksinen, mutta annoin valkean tahnan jäädä vaikuttamaan nieluun ja en heti juonut mitään päälle. En tiedä oliko lumevaikutusta tai ei, mutta päivässä kahdessa alkoi kipu hellittämään. Nyt viidentenä päivänä on flunssasta jäljellä vain vähän niistämistä.

  Mielestäni kilpirauhasten ja aineenvaihdunta sairauksista kärsivien ihmisten pitäisi saada parasta apua. Ikävä kyllä vielä Suomessakin lääkeyhtiöiden ja elintarviketeollisuuden rahastukseen kolesterolilla, ei taida kukaan puuttua.

  Koska tässäkin keskustelu ketjussa paljon aiheesta kolesteroli, kertoisin yhden opettajalta kuulemani vinkin. Jos tuttavanne syö kolesteroliin simvastatiini lääkettä ja hänellä on oireita lihaksissa. Tämä johtuu siitä, että lihakset eivät saa energiaa tämän lääkkeen vaikuttaessa, koska se estää ubikinonin vaikutusta lihasten energia-aineenvaihdunnassa.

  Joka tapauksessa pienempi paha varmasti tämä kookosöljy, kuin jokin kolesterolilääke jolla menee liikuntakyky lihasheikkouden takia.

  • kirsinkuntopiiri

   Kiitos mielenkiintoisesta kommentista Terhi! Täytyypä seuraavalla kerralla kokeilla kurkkukipuun. 🙂

 67. Päivi

  Hei! Mä sain sitkeän ihottuman paranemaan , kun lisäsin kookosöljyyn ruokasoodaa ja levitin sitä ihottumakohtaan pari kertaa päivässä. Parani viikossa.

  • kirsinkuntopiiri

   Kiitos vinkistä! Täytyypä kokeilla talvella, kun tulee taas ihottuma-aika. 🙂

 68. Sanni

  Mulla oli vuosi sitten mononukleoosi (pusutauti). Taudin aikana mulla tuli kurkku TODELLA kipeäksi, enkä pystynytkään syömään kolmeen päivään mitään muuta kuin mehujäätä:D Vettä oli tietenkin pakko yrittää juoda jottei kuivu, mutta sekin oli iha tuskaa… Kunnes otin ruokalusikallisen kookosöljyä ja heti helpotti!! Tein näin parin tunnin välein ja illalla pystyin jo taas syömään normaalisti, siis ihan uskomatonta!:)

  • kirsinkuntopiiri

   Kiitos Sanni mielenkiintoisesta kommentista ja hyvästä vinkistä! Täytyypä kokeilla tuota, kun seuraavan kerran iskee kurkkukipu! 🙂

 69. Tero

  Hei!

  Olin viime vuonna käyttänyt valkaisuun hampaisiin, että otetaan ruokalusikka ja laita suuhun. Käytin kaksi viikkoa, mutta keskeytin, kun tuntuu, että ei auta valkaistua. Kuulemma ei saa nielaista kookosöljyä mahaan vai?

  Annatko neuvoa kannattaako koko ajan joka päivä valkaista hampaita ja saako nielaista sisään 15min jälkeen?.
  En ehtinyt lukea kaikkiin mutta huomasin on hyötyä hiuksiin, ihoon yms.. Pitää lukea kaikki uudelleen.

  Onko kokemuksia?

  • kirsinkuntopiiri

   Moi! Varmaankaan ei purskuttelun jälkeen kannata nielaista, jos ikenistä ja hampaista irtoaa likaa ja bakteereita öljyyn. En osaa sanoa, auttaako hampaiden valkaisuun, kun en ole itse kokeillut. Olen liian laiska purskutteluun.. 😉

 70. unto Ylitalo

  Kookosrasva on oivallista liukastetta makuuhuoneen leikeissä, on tullut kokeiltua. Vaimo oli aivan haltioissaan, kun sai liukasta
  Luomu kookoksella voideltua patukkaa.

 71. Heimo Kauhanen

  Olen käyttänyt Kookosöljyä kahvin seassa teelusikallisen amulla ja päiväkaffeilla, lisään sihen vielä kanelia, inkivääriä ja mantelimaitoa. Virtaa tule tasaisesti parituntia.
  Voiteenna kasvoihin finnien hoitoon jotka ovatkin sulaneet pois, lisäksi korvantaakse Psori-läiskään ja tuntuu tepsivän.
  Suosittelen VHH:n kanssa.
  T. Heimo

  • kirsinkuntopiiri

   Kiitos vinkistä Heimo! 🙂

 72. indicoco

  Nuo ”asiantuntijoiden” höpinät kannattaa jättää omaan arvoonsa, kuten jotkut muutkin jo tänne kommentoivat. Ne perustuvat virheellisiin olettamuksiin ns. kovien rasvojen terveysvaikutuksista. Virallisten tahojen ”asiantuntijat” yleensä myös tarjoavat teollisesti tuotettua epäruokaa eli margariinia terveellisenä vaihtoehtona voille. ”Teollisuusjäte” olisi parempi ilmaus kuvaamaan margariinia.

  Sehän on jo ylipäätään kyseenalaista, nostavatko mitkään kovat rasvat sydäntautien riskiä, ja kaiken lisäksi kookosöljy on ihan eri asia kuin eläinrasvat, ei sitä pidä niputtaa samaan ”kovien rasvojen” luokkaan. Johan sen nimikin kertoo, kookosrasvaa sanotaan öljyksi, koska se sulaa juoksevaksi jo 24 asteessa.

  Itse käytän paistamiseen vain kookosöljyä ja ihan lotraamalla, koska se todellakin on terveellistä sen perusteella, mitä itse olen monista lähteistä lukenut, ja siitä saa myös hyvin kaloreita, joten sitten voi vetää vähemmän riisiä tai muita hiilareita. Oliiviöljyä laitan sitten tietenkin salaatteihin.

  • kirsinkuntopiiri

   Kiitos kommentista. 🙂

 73. Kirsti Kuusisto

  Antti Heikkilän juttuja lukiessani sain herätyksen ja hylkäsin transrasvat. Nykyään käytän vain neitsyt oliiviöljyä ja voita ruuanlaittoon. Luin myös yhden vakuuttavan tutkimuksen margariinien vaarallisuudesta, taisi olla juuri se sama turkulaine , joka tässäkinketjussa mainittiin.
  Puolivuotta sitten löysin kookosöljyn ihonhoitoon. Edullista eikä sisällä mitään ylimääräistä. Ei varsinkaan muoveja tai mineraaliöljyä kuten kosmetiikka yleensä tapaa tehdä.
  Äskettäin eräs psoriaatikko kertoi saaneensa avun kookosöljy/ruususuola kuorinnasta. Minulla ei psoria ole mutta aivan ihanan pehmeä iho tuosta kuorinnasta tulee. Tätä ketjua lukiessani huomaan myös että ainakin minulla on toiminut myös deorodanttina vaikken ole asiaa tiennyt. Olen mökillä tehnyt kovasti puita ja ihmeekseni huomannut, että hiki ei haise vaikka en ole dödöä käyttänyt.
  Näiden kommenttien innoittamana aion kokeilla lettujen paistoa kookosöljyssä ja sitä purskuttelua.

  • kirsinkuntopiiri

   Kiitos kommentista Kirsti. 🙂

 74. Hilkka Niittykivi

  Noin vuosi sitten ostin ensimmäisen kookosöljypurkkini. Nyt en tarvitse mitään muita voiteita ihoni hoitoon. Käytän öljyä aamuin illoin kasvoille, kaulalle, huulille, käsille ja deodoranttina. Myös jalkavoiteena käytän ja jalkasilsat yms. ovat pysyneet poissa. Saunan jälkeen kokovartalovoiteena. Kurkkukipuun sain apua. Ihoni on pehmeä ja joustava, karheat kohdat ovat pehmenneet , ns. vanhuudenläiskät käsistä ovat vaalenneet huomaamattomiksi. Hiukseni ovat pitkät ja kuivat niihin hieron vähän kookosöljyä. Kokeilen vielä käyttöä ruuanlaitossa ja otan pari teelusikallista aamuisin. Aurinkorasvana aion kokeilla myös ja tuota suussa purskuttelua. Laitan öljyä myös varpaanväleihin saunsn jälkeen ja silsa ja sienitaudit, joihin olen taipuvainen, ovat pysyneet poissa. Sänkyhommissa toimii hyvin.

  • kirsinkuntopiiri

   Kiitos mielenkiintoisesta kommentista Hilkka! 🙂

 75. Timo Jokela

  Olen omatoimisesti lukenut ravinto-oppia vuosikaudet ja lopetin sen valtavien ristiriitaisuuksien takia.
  Suomalainen yhteiskunta, elintarviketeollisuus, THL, jne. ovat korviaan myöten korruptoituneet ja lobattu ns.umpeen.
  Itse voimailin ja urheilin tukevasti pitkään. Ihan SM-tasolla asti.
  Kun olin esim. 6 viikon komennuksella ja söin tukevan aamupalan. Munakokkelia, läskiä, pekonia ja iso lautasellinen kaurapuuroa parin kahvimukillisen kanssa + tuhtit lounaat ja iltapalat. 190/112 ja kyykkäilin 200kg sarjoja, kivaa ja hauskaa.
  Olin ns. peruskuntokaudella ja voimaa tuli sikana ja rasvaa paloi tuntuvasti. Kaikki naturalclubin meiningillä.
  En julista mitään ismiä, mutta kun tiedämme Suomalaisten sisäsiittoisuuden ja geneettisen epäpuhtauden, niin rasva ja sokeriaineenvaihdunnan häiriöt ovat suhteellisen yleisiä.

  Sitä en ymmärrä kuitenkaan, kun nämä Fogerholmit ja muut margariini ja kissarasvateollisuuden lobbarit vaahtoavat näistä kovista rasvoista.
  Perusterveen ja liikkuvan ihmisen rasva ja sokeriaineenvaihdunta säätää rasvat kohdalleen, ja jos välttää jatkuvaa insuliinihyökkäilyä eli makeita nopeasokerisia välipaloja, niin missä on ongelma?
  En ole karppaamisen tai muun ääriliikkeen asialla, mutta lihaa, kalaa ja viljatuotteita ja jogurttia naamariin, kyllä lähtee. Ruisleipä on kova juttu, puhukoon kuka mitä haluaa.
  Hedelmiä sitten lisäksi, mutta ei tietysti ruuan yhteydessä. Kaikki tietää mitä omenalle tapahtuu, kun se tuikataan pepsiinin sekaan. Kuin rutikuiva puu nuotiossa.
  Nämä kolmenlitran vuorokausinesteohjeet ovat myös täyttä potaskaa. Jopa epäterveellisiä. Kulutuksen mukaan ja huikka päälle. Ja ennen helleskabaa tankataan, vähän kivennäisiä että tarttuu vähän eikä tule heti läpi. Olen pelannut american `footballia` Palermossa säässä, 34 astetta varjossa ja vähän piti tankata.

  • kirsinkuntopiiri

   Kiitos mielenkiintoisesta kommentista! 🙂

 76. Juuso

  Hei!
  Lukekaa kirja, Parantava ruoka, kirjoittajina Taija ja Jani Somppi.

  • kirsinkuntopiiri

   Kiitos vinkistä! Täytyypä hankkia ja lukea. 😊

 77. santeri

  On väitetty että kookosöljy sopisi hyvin mauste kurkuman tukena ja siihen lisätään vielä hiukan mustapippuria.Laitan aamuisin mikroon ruoka lusikallisen kookosta sitten kun se on juoksevaa laitan tee lusikallisen kurkumaa ja hiukan mustapippuria.Pitäis kuulemma olla tulehduksiin vaikuttava yhdistelmä.Mitä mieltä olette asiasta . 🙂

  • kirsinkuntopiiri

   Kiitos kommentista! 😊 Mä en valitettavasti osaa ottaa kantaa. 😊

 78. Tapa psoriasis

  http://keskustelu.suomi24.fi/t/14763699/tapa-psoriaasis

  Psoriasis on sieni jonka voit tappaa pois iholtasi.

Kommentoi »

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *