Koukussa Cross Fitiin… ehkä!?

Huh, mikä treeni takana! Otsikosta varmaan arvaatte, mikä treeni oli kyseessä. 🙂

Lupailin tuossa jokin aikaa sitten kertoilla hieman omista kesätreeneistäni. Mun ”perusviikko” tulee seuraavat viisi viikkoa näyttämään tältä:

ma: CrossFit on ramp –kurssi

ti: palauttava lenkki tai puistoafrotanssi

ke: CrossFit on ramp –kurssi

to: palauttava lenkki tai puistoafrotanssi

pe: lepo / venyttely

la: jotain fiiliksen mukaan, esim. vähän tehokkaampi lenkki / kuntosali / kotikuntopiiri, tms.

su: lepo / venyttely

Suunnittelen myös osallistuvani puistojoogaan, jos se vaan sattuu jokin kerta sopimaan aikatauluihini.

Että näin! Tänä kesänä en siis vaihtelun vuoksi ohjaa lainkaan ryhmäliikuntatunteja, mutta aloitin viime viikolla uuden harrastuksen – CrossFitin! Ilmoittauduin 12 kerran on ramp –kurssille, ja tänään olin kolmansissa treeneissä. Treenit on olleet hikisiä, mutta maistuneet todella hyviltä, ja ootan jo ens viikon treenejä malttamattomana!

CrossFit on kiinnostanut mua jo muutaman vuoden ajan, mutta pääsin kokeilemaan lajia vasta nyt, kun Jyväskylään aukes CrossFit –sali.  Päätin osallistua kurssille, jotta näen, minkälaisesta lajista on kyse, pääsen samalla viilaamaan omia tekniikoitani ja saan ideoita asiakkaideni treeniin. Olin alun perin aatellu, että en kurssin jälkeen välttämättä jatka lajia, koska haluan syksyllä jatkaa ryhmäliikunnan ohjaamista, tanssitunteja, jne., mutta saas nähdä… voi olla, että en maltakaan lopettaa! J

Mitä CrossFit on?

CrossFit on monipuolinen kuntoilumuoto, jossa yhdistetään aerobinen harjoittelu (esim. juoksu, soutu, naruhyppely), voimaharjoittelu (esim. leuanvedot, punnerrukset, painonnostotangolla tehtävät liikkeet, kuten maastavedot, kyykyt, jne.), voimisteluliikkeet (esim. renkailla ja köysillä tehtävät harjoitteet) ja toiminnallinen harjoittelu (esim. kahvakuulalla tehtävät toiminnalliset liikkeet).  CrossFit treenit ovat lyhyitä ja intensiivisiä, ja treenien tavoitteena on kehittää useita eri ominaisuuksia, kuten hapenottokykyä, lihaskestävyyttä, maksimivoimaa, notkeutta ja liikkuvuutta, räjähtävää voimaa, nopeutta, koordinaatiota, ketteryyttä, tasapainoa ja liiketarkkuutta. Aika monipuolista siis! 
 
 

 


 

 

Mitä treeneissä on tähän mennessä tehty?

 

Treenit on koostuneet alkuverryttelystä, tekniikkaosuudesta, sekä itse treeniosiosta.

 

Alkuverryttely on jokaisella kerralla ollut erilainen ja se on sisältänyt mm. hölkkäämistä, soutua soutulaitteella, heilautuksia kahvakuulalla, kyykkyjä, punnerruksia, hyppynarulla hyppelyä, erilaisia heittoja voimapallolla parin kanssa, rengasjuoksuja, jne.

 

Tekniikkaosuudessa on myös eri kerroilla keskitytty eri tekniikoihin, ja tähän mennessä ollaan ehditty katsoa mm. kyykkyjen, etukyykkyjen, maastavetojen, vauhtipunnerruksen, peruspunnerruksen ja soudun tekniikkaa.

 

Myös treenit on olleet kaikilla kerroilla erilaiset. Ekalla kerralla liikkeinä olivat 400 m soutu, 40 kyykkyä, 30 vatsalihasliikettä, 20 punnerrusta ja 10 leuanvetoa. Liikkeet oli tarkoitus suorittaa mahdollisimman nopeasti, mutta kuitenkin puhtaasti. Itse treeniosuus ei siis kestänyt kuin muutaman minuutin. Liikkeet tehtiin pareittain siten, että ensiksi toinen suoritti koko setin toisen kannustaessa ja laskiessa toistoja vieressä, ja sama toisinpäin. Lopuksi kirjattiin treeniin kulunut aika ylös seinällä olevalle paperille. Täytyy sanoa, että olen sen verran kilpailuhenkinen, että oli pakko tsempata täysillä.

 
Toisen kerran treeni koostui maastavedosta, pystypunnerruksesta ja vatsalihasliikkeestä. Setti suoritettiin siten, että tehtiin 10 maastavetoa, 10 pystypunnerrusta, 10 vatsalihasliikettä, jonka jälkeen samat liikkeet alusta 9 toistolla, 8 toistolla, 7, toistolla, jne., kunnes toistoja oli enää 1. Ja taas kello kävi. Pari tsemppas ja laski, jolloin itse pääsi keskittymään vain tekemiseen. Ja taas itse treeniosuus meni läpi muutamassa minuutissa.

 

Kolmas treeni koostui 500 m soudusta ja kymmenestä etukyykky-ylöstyöntö-yhdistelmästä. Treeni tehtiin taas pareittain siten, että ekaks toinen souti ja teki tankoharjoitteet, jonka jälkeen toinen teki saman setin, ja molemmat tekivät näitä kierroksia yhteensä kolme. Huh! Pakko oli taas kirittää, kun kello kävi.

 

Tunnin treeniaika on joka kerralla hujahtanut ihan älyttömän nopeasti. Ja treenien erilaisuus ja monipuolisuus on se, joka on ainakin mut sytyttänyt.  Tykkään siitä, että en tiedä, mitä tuleman pitää, kun astun salin ovesta sisään. Lueskelin CrossFit Jyväskylän sivuilta, että sama yksittäinen treeni saattaa toistua vain muutaman kerran vuodessa, eikä yksikään treeniviikko ole samanlainen!

 

Tässä videossa näkyy joitain CrossFitille ominaisia liikkeitä:

 
 
 
Itse en todellakaan vielä kipua köyttä pitkin kattoon tai vetele leukoja ilman apukuminauhaa. Mutta mitäpä jos joskus vielä pystynkin näihin? Olen kaivannut treeneihini uutta haastetta, ja olisiko se nyt tässä? 🙂

Millaisia kesätreenejä teillä on tiedossa?

Terkuin, Kirsi

 

 

 

Kommentit (2)
 1. Vaikuttaa mielenkiintoiselta. Kirjoita lisää!

  Ja vastaa haasteeseen 😉

  http://www.niobiumia.net/2013/06/lawael-lawe-cia.html

 2. Kirsi Hartikainen
  17.6.2013, 21:01

  Joo, on mielenkiintoista, ja kerron kyl matkan varrella lisää! 🙂

  Kiitti haasteesta! Paha! Täytyy keksii joku erikoiskyky… 😉

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät merkitty *