Kiinteytys-tunnin synty ja musiikit

* toivepostaus

Moikka!

Mulla vaihtui tänään mun Kiinteytys-tunnilla uus ohjelma, ja sain postaustoiveen uuden ohjelman synnystä ja biisilistasta. Oon aikaisemminkin kertoillut täällä blogissani, miten rakennan jumppatuntini.

Erään jumppatunnin synty löytyy täältä ja toisen täältä.

Kuten oon aikaisemmin kertonut, niin rakastan jumppien suunnittelua. Nautin siitä, että saan valita liikkeet ja musiikit alusta lähtien itse. Koen, että se on yks parhaista osioista mun työssä, ja siksi en oo koskaan ruvennutkaan ohjaamaan esim. Les Mills –lisenssitunteja, joissa ohjelma ja musiikit tulevat ohjaajalle valmiina.

Meillä on toki tietyt tuntiraamit jokaiselle tunnille, joita ohjaajan tulee suunnitteluvaiheessa noudattaa, mutta muuten esim. juurikin Kiinteytys-tunnilla on ohjaajalla aika vapaat kädet. Myös asiakkaat tykkäävät, kun kaikki tunnit eivät ole lisenssitunteja, jolloin tuntisisällöt ovat vaihtelevampia, ja ohjaajan persoonallisuus tulee paremmin esille.

Etunojapunnerrus on niin hyvä liike, että on usein mun tunneilla mukana. Niin nytkin! :)
Etunojapunnerrus on niin hyvä liike, että on usein mun tunneilla mukana. Niin nytkin! 🙂

Lähdin rakentamaan tuntia tuttuun tapaan musiikeista. Keräilen matkan varrella hyviä biisejä Spotifyn työstölistalle, joista sitten rankkaan parhaimmat tunnilleni. Tällä kertaa oli suorastaan runsauden pula. Hyviä biisejä oli kertynyt 1,5 h tunnin verran, joten jouduin tiputtamaan useamman kappaleen pois. Lisäksi jouduin vielä vähän muokkaamaan soittolistaa, sillä olisin halunnut tunnilleni Elastisen ja Lauri Tähkän kappaleen Lempo, joka löytyi kyllä Spotifysta, mutta ei iTunesista, höh! Eli tunnilla soitettavat biisit ostan aina iTunesista.

Soittolistalleni valikoitui radiosoittohittejä, mutta myös vähän muutakin. Laulukielinä kappaleissa kuullaan englantia, suomea, albaniaa, sekä ranskaa.

Tykkään toteuttaa tunnin siten, että askellus- ja lihaskunto-osuudet vuorottelevat, koska se tekee mielestäni tunnista mukavan vaihtelevan, ja intensiteetti säilyy tunnin loppuun saakka. Siksi ohjelma rakentui edellisten ohjelmien tapaan siten, että kahden lämmittelykappaleen jälkeen lihaskunto- ja syke-kappaleet vuorottelevat melkein tunnin loppuun saakka, ja lopuksi on hieman pidempi lihaskuntopätkä lattiatasossa.

Tällä perusteella lähdin kokoamaan soittolistaa. Kuulostelin, mitkä kappaleet sopivat erityisen hyvin askellukseen ja mitkä lihaskuntokappaleiksi ja järjestin kappaleet listaksi. Joidenkin biisien kohdalla sain heti idean siitä, mitä biisissä voisi tehdä, ja kirjasin liikkeet ylös. Varsinkin askelluskappaleiden kuviot syntyvät mulla puhtaasti aina musiikista.

Tunnin soittolista Spotifyssa.

Tunnin soittolista Youtubessa.

Kun olin hahmotellut soittolistan, rupesin ”purkamaan” biisejä, eli laskin tahdit ja kirjasin, missä kohdin ovat säkeistöt, missä kertosäkeet, väliosiot, jne. Ne helpottavat kappaleen hahmottamista ja ulkoa opettelemista. Mulla oli välissä vuosia, jolloin skippasin tämän vaiheen, ja opin biisit ainoastaan kuuntelemalla, mutta nyt oon taas palannut tähän tuttuun ja turvalliseen työstötapaan.

Biisien ”tikuttamisen” jälkeen alkoi tarkempi työstö. Tässä vaiheessa rupesin hahmottelemaan myös tunnin lihaskuntoliikkeitä. Halusin ohjelmaan niin koko kehoa haastavia toiminnallisia harjoitteita kuin simppeleitä lihaskuntoharjoituksia. Lisäksi ajattelin, että haluan pitkästä aikaa yhdistää joihinkin askelluskappaleisiin Zumba Toningissa käytettävät pienet käsipainot.

Lihaskuntoliikkeiksi valikoituivat mm. askelkyykyt polvennostoilla, yhden jalan maastavedot, kulmasoudut tasapainoillen yhden jalan varassa, laajat kierrot levypainolla, asiakastoiveena pakarapotkut konttausasennosta, jne. Mietin suurimmalle osalle harjoitteista etukäteen vaihtoehdot, sillä tunneillani käy asiakkaita 15-vuotiaasta yli 80-vuotiaaseen, ja useilla asiakkailla on jonkinlaisia tuki- ja liikuntaelimistön ongelmia.

Tässä muutamia liikemaistiaisia:

Tervetuloa jumppailemaan tällä ohjelmalla kanssani Kuntomaailmaan maanantaisin klo: 11.00.

Terkuin, Kirsi

 

Kommentit (0)

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät merkitty *