Jääskelän luontopolku

Moikka!

Innostuin viikonloppuna lähtemään Jääskelän luontopolulle. Luontopolku sijaitsee Päijänteen rannalla Vaajakosken eteläpuolella. Perille pääsee, kun ajaa Vaajakosken ABC:ltä runsaat neljä kilometriä etelään Oravasaarentietä, jonka jälkeen tieltä erkanee oikealle (eli länteen) Jääskeläntie. Sitä kun ajaa noin 1700 m, saapuu luontopolun lähtöpaikan parkkipaikalle.

Lähtöpisteessä.
Lähtöpisteessä.

Koko reitti on 5 km pitkä, ja sen varrella on 17 rastia. Mutta reitin voi myös tehdä osissa, ja valittavana on joko 3 km:n pituinen Tontunvuoren lenkki tai 4 km mittainen Sammalistonkallion lenkki.

37742_Jaaskelalp_kartta

Me kierrettiin koko luontopolku, eli se 5 km. Maisemat vaihtelivat hauskasti polun varrella. Oli rehevää lehtoaluetta, puroja, lammen ja järven rantaa, mutta myös karuja kallioita ja mäntykankaita. Sammalistonkalliolta oli kauniit maisemat, ja myös Päijänne pilkahteli. Maisemaan ei siis päässyt kyllästymään. 🙂

Sammalvuoren huipulta pilkahteli Päijänne.
Sammaliston kallion huipulta pilkahteli Päijänne.

Olin lukenut, että maasto on vaativaa, voi olla liukasta ja myös kosteaa. Arvoin lähtiessä, laitanko jalkaan vaelluskengät vai lenkkarit. Päätin ottaa riskin ja laitoin lenkkarit. Keli oli kuiva, joten niillä pärjäsi hyvin. Ainoastaan muutaman metrin pätkän jouduin kiertämään, koska vesi oli rannassa korkealla ja polku veden peitossa.

Hankalimmissa paikoissa oli pitkospuut.
Hankalimmissa paikoissa oli pitkospuut.
Jyrkimpiin nousuihin oli rakennettu portaat.
Jyrkimpiin nousuihin oli rakennettu portaat.

Teerilahden rannalla on nuotiopaikka, jossa voi grillailla tai nauttia eväistä kauniissa maisemissa.

Nuotiopaikan maisema.
Nuotiopaikan maisema.

Saatiin kulkea koko reitti rauhassa aivan kahdestaan. Ainoastaan nuotiopaikalla oli perhe eväsretkellä.

Pysähdyttiin lukemaan pari mielenkiintoisinta infotaulua, mutta muuten pysyttiin liikkeellä. Tahti ei ollut kova, mutta tuli lämmin, ja koko kroppa oli töissä, kun jouduttiin kapuamaan mäkeä, tasapainoilemaan metsäpoluilla, jne. Aikaa meillä meni vähän vajaa pari tuntia.

Vanhaa järvenpohjaa.
Vanhaa järvenpohjaa.

Oli ihanaa ja rentouttavaa päästä liikkumaan luontoon. Mun mielestä luontopoluilla kulkeminen on paljon rentouttavampaa ja mielenkiintoisempaa kuin perus kävelylenkkeily asfaltilla. 🙂

järven rannalla

Terkuin, Kirsi

Kommentit (4)
 1. Kiitti vinkistä, me käydään aina Nyrölän luontopolulla. Täytyykin mennä ens kerralla Jääskelään.

  1. kirsinkuntopiiri
   10.6.2015, 20:47

   Joo, Nyrölä on kans kiva. Vähän eri tyylinen kuin Jääskelä. 🙂

 2. Kiitos vinkistä !

  Tämä luontopolku menee retkeilylistalle. Nyrölän Luontopolku on ollut meidän suosikki, helppo reitti pikku miehen kanssa mutta tämä testataan varmasti !

  1. kirsinkuntopiiri
   10.6.2015, 20:48

   Nyrölä on kans ihana. Ja pikkuisen retkeilijän kanssa parempi. 🙂 Jääskelä on vaikeakulkuisempi.

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät merkitty *