Gluteenittomalla ruokavaliolla eroon unettomuudesta?

Kävin muutama viikko sitten työterveyshoitajan juttusilla unettomuuteen liittyen, ja hän suositteli mulle gluteenitonta ruokavaliota. Koska mulla on iho-oireita, allergioita, sekä unettomuutta, voisivat nämä kieliä herkkyydestä gluteenille. Työterveyshoitajan mukaan altistuminen gluteenille voi pitää elimistöäni ns. ylivireystilassa, joka pitää öisin hereillä. Mielenkiintoinen ajatus. Koitin etsiä pubmed-tietokannasta tätä ajatusta tukevia tutkimuksia, mutta en onnistunut löytämään kuin yhden, jossa todettiin, että keliakiasta kärsivät henkilöt kärsivät muita useammin unihäiriöistä eli jonkin yhteys näillä kahdella asialla on. Tietääkö joku teistä aiheesta enemmän?


Mutta kun leipä on niin hyvää..

Hei hei pasta ja ruisleipä!


Ajatus gluteenittoman ruokavalion toteuttamisesta herätti mielessäni kysymyksiä. Mitä se gluteeni oikein olikaan? Ja missä kaikessa sitä on? Miten ruokavaliota kannattaisi lähteä toteuttamaan? Mistä saan kuituja, jos en syö ruisleipää?       


Gluteeni on vehnässä, ohrassa ja rukiissa oleva proteiini, joka keliakiassa aiheuttaa ohutsuolen limakalvolla tulehdusreaktion ja vaurioita suolinukkaan. Tämä aiheuttaa vatsa- ja iho-oireita. Gluteeni voi aiheuttaa oireita joillekin, vaikka keliakiaa ei olisikaan.


Pasta on mun perusruokaa.

Gluteenittoman ruokavalion toteuttaminen on periaatteessa simppeliä: ruokavaliosta jätetään pois ruoka-aineet, jotka sisältävät gluteenia. Eli vehnä, ohra ja ruis ovat pannassa. Eli heippa vaan kaikki leivät, pastat, keksit ja pullat (paitsi gluteenittomat versiot). Tosin tämäkään ei riitä. Gluteenia on lisätty yllättävän moniin elintarvikkeisiin. Sitä voi löytyä mm. jogurteista, karkeista, valmisruuista, sipseistä ja sinapista. Jaahas. Pakkausselosteet on otettava syyniin.


Millä korvata viljat?


Okei. Ei kuulosta kuitenkaan mahdottomalta. Syön yleensä 2-4 leipäpalaa päivässä, ja muutaman kerran viikossa pastaa. Voin kyllä elää ilman niitä. Mutta jotain pitäisi saada tilalle. Mitä? Kauratuotteista voi syödä gluteenittomia. Jes! Lista gluteenittomista kauratuotteista löytyy täältä. Lisäksi sallittujen listalla ovat riisi, hirssi, maissi, tattari, sekä viljatuotteet, joista gluteeni on poistettu teollisesti.


Viljoja on parjattu muutenkin viime aikoina mediassa. Sanotaan, että viljoissa on muitakin haitallisia aineita kuin gluteeni. En tiedä, pitääkö paikkansa vaiko ei?

Mistä kuidut ja vitamiinit?


Gluteenittomalla ruokavaliolla on hankalampi saada päivittäinen kuidun tarve täytettyä. Kuituja gluteenittomaan ruokavalioon saa mm. gluteenittomasta kaurasta, kasviksista, marjoista, hedelmistä, siemenistä, pähkinöistä, kvinoasta, psylliumista ja amarantista. Psyllium on intialaisen ratamokasvin kuivattua siemenkuorta. Psylliumjauhetta voi lisätä vaikkapa jogurttiin. Kvinoa on inkojen vanha viljelykasvi, jossa on kuidun lisäksi proteiinia, rautaa ja magnesiumia. Kvinoa sopii puuroihin, patoihin, lisäkkeeksi ja keittoihin. Amarantti on ruohovartinen kasvi, jonka siemenet ovat kuitupitoisia. Lisäksi amarantissa on runsaasti kalsiumia, magnesiumia ja kaliumia.


Kasviksista vitamiineja.
Täysjyväviljasta saa monia vitamiineja ja hivenaineita, kuten B-vitamiineja, magnesiumia, sinkkiä ja rautaa. Kun täysjyvävilja jää ruokavaliosta pois, on varmistettava näiden vitamiinien ja hivenaineiden saanti. B-vitamiineja saa täysjyvän lisäksi seuraavista lähteistä: maitotuotteet, pavut, idut, mantelit, pähkinät, siemenet, maksa, luonnonriisi sekä tummanvihreät kasvikset, kuten parsakaali. Magnesiumin lähteitä ovat vihreät lehtivihannekset, pähkinät, banaanit, palkokasvit, tumma suklaa, kahvi, maitotuotteet, perunat, liha, äyriäiset ja kala. Sinkkiä saa seuraavista lähteistä: maksa sekä naudan- ja lampaanliha, juustot ja simpukat, pähkinät, siemenet. Parhaita raudan saantilähteitä ovat veri, sisäelimet (maksa ja munuainen) ja liha. No, näitä en syö. Muita lähteitä ovat simpukat, pavut, siemenet ja nokkonen. Eli pavut ja siemenet käyttöön!

Lopputulos: Voisin kokeilla gluteenitonta ruokavaliota. Ei siitä ainakaan haittaa olisi. Mutta vasta joulun jälkeen.. 😉


Onko teillä kokemusta gluteenittomasta ruokavaliosta?


Terkuin, Kirsi

Kommentit (3)
 1. Hei Kirsi,

  olen ollut pidempään gluteenittomalla ruokavaliolla ja huomannut sen tekevän hyvää keholle ja mielelle. Mulla on ollut vatsaoireita ja keliakia on poissuljettu testin perusteella. Jätin kuitenkin viljatuotteet pois ruokavaliosta kokeillakseni auttaako se oireisiin. Ekan kerran kun kokeilin tätä, niin vatsaoireet helpotti. Jos joskus viljatuotteita käytän, erityisesti vehnää, niin vatsa oireilee ja myös myös mieliala muuttuu alakuloisemmaksi.
  Olen tullut siihen tulokseen, että olo on huomattavasti parempi ilman vehnää ja onneksi on olemassa aivan ihania reseptejä joissa ei ole vehnää 🙂

  1. kirsinkuntopiiri
   1.12.2013, 09:12

   Moikka Marianne! Kiva kuulla sun kokemus! Mäkin ajattelin kokeilla ihan mielenkiinnosta. Mut vasta joulun jälkeen.. piparit ja tortut kun vielä oottelee.. 😉

 2. Randy Bonnettes
  4.7.2019, 08:34

  MenuTrinfo julkaisi kasvi- ja eläintuotteita, jotka sisältävät B-vitamiineja ja rautaa. Liian vähän folaattia liittyy synnynnäisiin vaurioihin, kuten spina bifida ja anencephaly.
  Randy BB
  https://writemyessaytoday.net/

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät merkitty *