Aurinkoa, rentoutumista, kyyneliä – ikimuistoinen loma! Paluu Kosille 25 jälkeen

Moikka!

Haluatko lähteä kanssani nojatuolimatkalle Kosille? Tervetuloa mukaan! 🙂 Postaus on pitkähkö, mutta toivottavasti onnistun välittämään Kosin tämän hetkisiä tunnelmia sen kautta sinullekin. Matka oli itselleni ihana, mutta myös itkettävä ja mieltä avartava – ikimuistoinen! 🙂

Kos on sinivalkoinen saari.
Kos on sinivalkoinen saari.

Vietin siis viime viikon Kreikassa, Kosin saarella. Mulla oli syyslomaviikko, ja alun perin oli tarkoitus lähteä mökille Hankasalmelle. Mökki olikin varattuna jollekin toiselle, joten päätimme tsekata äkkilähdöt etelään. Matkoja oli tarjolla Turkkiin ja Kreikkaan. Molemmat houkuttivat. Olen ollut Turkissa kesätöissä, ja Kreikassa olen ollut useampaan otteeseen. Päädyimme Kosiin. Saareen, jolla olen viimeksi vieraillut 25 v. sitten. Olin silloin 12-vuotias, ja äitini oli 37-vuotias, eli saman ikäinen kuin mä nyt. Hassua! 🙂

Välillä sitä ei ajattele olevansa 37-vuotias ja hämmästyy, kun näkee naururypyt kuvissa.
Välillä sitä ei ajattele olevansa 37-vuotias ja hämmästyy, kun näkee naururypyt kuvissa.
Tällä kertaa en käynyt diskoissa, mutta nautiskelin päiväaikaan kuppiloiden letkeästä tunnelmasta jääkahvin tai viinilasillisen kera. Muutenkin saaren turismi on muuttunut bileturismista perhematkailuun.
Mä en jostain syystä muista hirveesti lapsuudesta. Kosista muistin, että tykkäsin tosi paljon olla siellä ja että käytiin Playboy-diskossa katsomassa valoshowta. 😉 Tällä kertaa en käynyt diskoissa, mutta nautiskelin päiväaikaan kuppiloiden letkeästä tunnelmasta jääkahvin tai viinilasillisen kera. Saaren turismi onkin muuttunut bileturismista perhematkailuun.

Muille kertoessani, että olemme lähdössä Kosille, totesi moni: ”Niin joo, siellä on muuten sitten paljon niitä pakolaisia.” No niin on. Mitä sitten?

Totta kai mietin etukäteen, miten paha mieli mulle tulisi siitä, että menen turistina lomailemaan, kun vieressä on hädässä paossa olevia ihmisiä. Mietin myös, että jos kohtaan hädässä olevia, olen valmis jollain tavalla auttamaan.

Kyllä se paha mieli ja kyynel silmään, kun näin tilanteen.

Kosin kaupunkia ympäröivä ranta oli täynnä pelastusliivejä ja puhkottuja kuminveneitä.

Joka yö Turkin ja Kreikan väliselle merialueelle hukkuu pakolaisia. Vaikka matka ei ole pitkä, on merenkäynti kovaa, ja matka kumiveneellä vaarallinen. Kuulin vasta jälkikäteen, että lomaviikkomme aikana oli uutisoitu, että rannalta oli löytynyt noin 1-vuotias hukkunut. Surullista.

Suomessa on paljon puhuttu siitä, ovatko pakolaiset oikeasti hädässä vai eivät? Itse en ainakaan usko, että kukaan lähtee omasta kodistaan vapaaehtoisesti pois vaaralliselle matkalle maasta toiseen.

Kosille tulevat pakolaiset ovat suurimmaksi osaksi sodan jaloista pakenevia syyrialaisia, jotka tulevat Turkin kautta. He hakevat Kosilla lupaa matkata Kreikan mantereelle ja sitä kautta muualle Eurooppaan. Lähtisitkö sinä, jos saisit tappouhkauksia? Minä lähtisin.

pelastusliivit
Ristiriitaisia tunteita. Kaunis ranta ja auringonpaiste. Ja pelastusliivit.
life jackets
Kos kärsii jo muutenkin Kreikan hankalasta taloustilanteesta, eikä ole resursseja pakolaisten vastaanottoon. Missä muiden maiden apu?

Aivan Kosin keskustan liepeillä oli telttarivi ja teltat täynnä pakolaisia. Pistihän se itkettämään, kun tämän näki.

Näetkö teltat rantakadulla?

Poljimme telttarivistön vierestä pyörillä joka päivä. Olihan se melkoinen kontrasti siihen, että itse asuu hotellissa.

Mutta häiriintyikö lomani tästä? Ehdottomasti ei! Olen oikeasti tyytyväinen, että pääsin näkemään tilanteen läheltä ja silmäni avautuivat aivan uudella tavalla.

Kotiin palatessa lueskelin netistä juttuja, joissa turistit kertoivat pakolaisten pilanneen loman. Näky on ollut kuulemma kuvottava. Pisti vihaksi. Totta kai on järkyttävää tajuta tilanne ja nähdä ihmisiä hädässä. Mutta haluatko vain sulkea silmäsi ja matkustaa jonnekin muualle vai mieluummin nähdä, mitä oikeasti on meneillään? Pilaako se loman, jos kokee piston omassa tunnossa? Mitä jos itse olisit hädässä? Olisiko jollakin oikeus sanoa, että se on kuvottavaa?

En tiedä, oliko tilanne nyt eri kuin kuukausi tai pari sitten, mutta pakolaisongelma ei näkynyt turistin arjessa muuta kuin pelastusliiveinä rannalla ja telttarivinä yhdellä kohtaa rantakatua. Kuulin, että moni on peruuttanut matkansa pakolaisongelman vuoksi. Mä en ainakaan näe siihen mitään syytä. Lisäksi toivoisin, että jokainen näkisi sen, mitä mä näin.

Kosin saari on rantoja täynnä. Kivisiä ja hiekkaisia rantoja. Rantatuoleja, rantabaareja, sekä luonnonrantoja. Pienellä saarella rantaviivaa on 112 km.
Kosin saari on täynnä kauniita rantoja. Kivisiä ja hiekkaisia rantoja. Rantatuoleja, rantabaareja, sekä luonnonrantoja. Pienellä saarella rantaviivaa on 112 km, eli käytännössä koko saaren reunaviivat ovat rantaa. 🙂

Tykätään yleensä majoittua apartomentos-tyylisissä majoituksissa, mutta äkkilähtö oli tarjolla isompaan hotellikompleksiin nimeltä Kipriotis Maris. Hotelli sijaitsi Psalidin alueella 3-4 km Kosin keskustasta. Hotelli oli ihan ok, mutta me ei juuri hotellilla oltu, vaan viuhdottiin sinne tänne. 😀 Hotellilla olisi ollut tarjolla ilmaisia jumppia, joogaa ja hieno kuntosali. Siksi otin kolmet jumppavaatteet ja lenkkarit mukaan. Mutta ne jäivät käyttämättä. Oltiin aamusta iltaan menossa, joten nyt ei ollut aikaa kuntoilulle. 😉

Meidän hotelli sijaitsi Psalidin alueella, noin 3-4 km keskustasta. Tässä maisema merelle hotellialueelta.
Maisema merelle hotellialueelta. Kaunista.

Vuokrattiin pyörät ja ajeltiin niillä useita kilometrejä päivittäin. Kosilla on hyvät pyörätiet, joten pyöräily on mukavaa.

Meidän fillarit. Vuokraus kahdesta pyörästä viikoksi oli vain 50 €.
Meidän fillarit. Vuokraus kahdesta pyörästä viikoksi oli vain 50 €.

Huikein pyöräily tehtiin Thermaan, eli kuumalle lähteelle. Sinne saakka ei ollut pyörätietä, joten loppumatka poljettiin aika kapeaa vuoristoista autotietä pitkin, josta oli suora pudotus mereen. Heikomman (eli mun) päätä pisti jo huimaamaan. 😉

Matkalla Thermaan
Maisema pyöräilyreitin varrelta.

Paikan päällä pääsi sekä vilvoittelemaan meriveteen että lämmittelemään kuumaan lähteeseen. Kuuman lähteen vesi oli oikeasti KUUMAA! Veden pitäisi vaikuttaa mm. nivelongelmiin. Olo oli kylpemisen jälkeen ainakin taivaallisen rentoutunut! Kuulemma itse Kleopatrakin on aikoinaan kylpenyt Kosin kuumassa lähteessä.

 

kuuma lähde

kylvyssä

Ihanin pyöräretki tehtiin Ampavrikseen, 1,5 km päähän Kosin keskustasta. Keskustasta ei tarvitse mennä kuin tien yli, ja pääsee vehreään maalaismaisemaan. Täältä löytyy rauhaa, hiljaisuutta, aitoutta. Sitä, minkä mä koen aidoksi Kosiksi. Ampavriksessa sijaistee Ampavris Family Aparments, kreikkailaisen perheen ylläpitämä pieni hotelli. Täällä majailimme 25 v. sitten.

Täällä majailin 25 vuotta sitten. Paikka on edelleen aivan yhtä ihana!
Täällä majailin 25 vuotta sitten. Paikka on edelleen aivan yhtä ihana!

Perhosia vatsanpohjassa suuntasimme 25 vuotta sitten tutuksi tulleeseen paikkaan. Millainen paikka olisi nyt? Oli suuri ilo nähdä, että hotellia oli pidetty yllä erinomaisesti. Omistaja otti meidät sydämellisesti vastaan, hämmästytti suomen kielen taidollaan ja tarjosi juomat. Täällä olisin halunnut ehdottomasti majoittautua tälläkin kertaa! Alue on aito ja rauhallinen ja hotelli siisti ja lämminhenkinen. Hotellilta on myös kauniit maisemat Kosin ylle aina rantaan saakka. Viime aikoina hotellilla ei ole ollut suomalaisia vieraita, mutta ensi kesänä se on taas Tjäreborgin hotellivaihtoehtona. Suosittelen lämpimästi, jos olet aikeissa lähteä Kosille. 🙂

Hotellin omistaja otti meidät sydämellisesti vastaan.
Hotellin omistaja otti meidät sydämellisesti vastaan.

Vuokrattiin myös auto ja ajettiin saari päästä päähän. Kannatti ehdottomasti!

Vierailtiin viehättävässä Kardamenassa.
Vierailtiin viehättävässä Kardamenassa.
Jääkahvin aika!
Jääkahvin aika!
Paradise Beach saaren eteläosassa. Pitkä hiekkaranta.
Kosin hienoin ranta, Paradise Beach, sijaistee saaren eteläosassa. Upea, pitkä hiekkaranta.

 

Uimaan menossa.
Uimaan menossa.
Agios Stefanoksen kaunis ranta.
Agios Stefanoksen kaunis ranta. Täällä pääset uimaan rauhassa.

Ajoretken viimeinen pysähdyspaikka oli Zian vuoristokylä, josta oli upea auringonlasku.

Ziaauringonlasku

Kosilla historia on läsnä ympäri saarta. Aivan keskustan liepeillä on vanhoja raunioita ja Hippokrateen puu.

Hippokrateen plataanipuun alla. Hippokrateksen kerrotaan opettaneen tämän puun (tai sen esi-isän) varjossa.
Hippokrateen plataanipuun alla. Hippokrateksen kerrotaan opettaneen tämän puun (tai sen esi-isän) varjossa.

Kosilta löytyy myös vanha ”terveyskeskus” Asklepion, jossa Hippokrates on aikoinaan toiminut.

Asklepion on ehkä Kosin tunnetuin nähtävyys. Rauniot sijaitsevat rinteellä, 3,5 kilometrin etäisyydellä pääkaupungista. Asklepion on lääkinnän ja terveyden Asklepius-jumalalle pyhitetty temppeli, joka toimi terveyskeskuksena.
Asklepion on ehkä Kosin tunnetuin nähtävyys. Rauniot sijaitsevat rinteellä, 3,5 kilometrin etäisyydellä pääkaupungista. Asklepion on lääkinnän ja terveyden Asklepius-jumalalle pyhitetty temppeli, joka toimi Hippokrateen aikaan terveyskeskuksena.

Useimmissa lomapaikoissa olen syönyt ainakin yhden huonon aterian. Kosilla en yhtään! Aterioiden hintataso on edelleen edullinen verrattuna Suomeen. Söimme halvimmillaan 25 eurolla ja kalleimmillaan 50 eurolla, ja ateriat sisälsivät aina alkupalat, pääruuat ja ruokajuomat (viiniä ja olutta), sekä välillä myös jälkkärikahvit kahdelle. Usein ravintoloissa sai kaupan päälle jonkin pienen jälkkärin tai juoman. 🙂

Suussa sulavaa munakoisovuokaa.
Suussa sulavaa munakoisovuokaa.

Teimme viimeisenä päivänä veneretken.

veneretkellä

Vierailimme retkellä aivan ihanalla Pserimoksen saarella. Täällä olisin halunnut viettää pidemmän ajan.

Pserimos

Pserimoksen suojaisa, hienohiekkainen ja kirkasvetinen ranta.
Pserimoksen suojaisa, hienohiekkainen ja kirkasvetinen ranta.

Vierailmme myös Kalymnoksella.

Kalymnos

Kalymnoksen kapea kuja
Vierailimme Kalymnoksen pääkaupungissa Pothiassa, joka on vilkas satamakaupunki. Kaupunki on rakennettu rinteeseen, joten siellä on aivan ihania, pieniä kujia pitkin rinnettä.

paatilla

Platin saaren edustalla sai snorklata kirkkaassa vedessä.
Platin saaren edustalla sai snorklata kirkkaassa vedessä.

Kos ei ehkä ole Kreikan saarista kaunein. Olen nähnyt huikeampia maisemia mm. Lesvoksella ja Santorinilla. Mutta paljon nähtävää, koettavaa ja kauniita paikkoja saari tarjoaa silti.

kos
Näkymä satamasta Kosin linnoitukselle.
Kos on sinivalkoinen saari.
Kosin kirkot ovat kauniita.
Kosilla pääsee viettämään letkeää rantaelämää ja uimaan kirkkaassa vedessä.
Kosilla pääsee viettämään letkeää rantaelämää ja uimaan kirkkaassa vedessä.
Kosilta löytyy ihania ravintoloita, jotka sijaitsevat aivan meren rannassa.
Kosilta löytyy ihania ravintoloita, jotka sijaitsevat aivan meren rannassa.
Kosin vanhasta kaupungista löytyy paljon kivoja kävelykatuja, aukio kahviloineen, kivoja ravintoloita ja pieniä kauppoja.
Kosin vanhasta kaupungista löytyy paljon kivoja kävelykatuja, aukio kahviloineen, kivoja ravintoloita ja pieniä kauppoja.
Kosin rannoilta löytyy ihania rantabaareja, joissa voi rentoutua.
Kosin rannoilta löytyy ihania rantabaareja, joissa voi rentoutua.

Kosilla on hyvää ruokaa, aurinkoa, ystävällisiä ihmisiä, kirkkaita vesiä, rentoa lomailua. Mulla on ikävä jo takaisin! <3

Terkuin, Kirsi

 

Kommentit (0)

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät merkitty *