Ystävänpäivän historia (ja ihanaa päivää!!)

Ystävänpäivän historia

Ystävänpäivänä

Toivon sinulle kivaa keskiviikkoa, ystävien kanssa vietettyjä hetkiä, vaikka kimpun tuoreita tulppaaneja, lautasellisen herkkuja ja lasillisen raikasta juhlajuomaa ♥ ja jos ei tänään, niin jonain toisena sopivana hetkenä mahdollisimman pian.

Sellaista on täälläkin tänään suunnitteilla.

Mietin äsken täällä kotisohvalla ääneen, mistä Ystävänpäivä on saanut alkunsa ja ajattelin sen olevan nykyaikana syntynyt uusi traditio. Samaa luulivat mies ja tytär, joilta kysyin asiaa. Tuntuu, että ystävänpäivää alettiin viettämään Jenkkilässä muutama vuosikymmen sitten lähinnä rakkauden ja pariskuntien juhlana ja sieltä se levisi tänne meillekin, enemmän ystävien yhteisenä päivänä.

Ystävänpäivän historia

Kurkkaus Wikipediaan pääsi yllättämään. Sen mukaan Ystävänpäivä voisi olla  historiallinen vanha päivä, johon liittyy nykyajan näkökulmasta aika erikoisia traditioita:

Ystävänpäivä on mahdollisesti saanut alkunsa antiikin Rooman Lupercalia-juhlasta, jota vietettiin 15. helmikuutaJuhlalla kunnioitettiin Junoa, roomalaista naisten ja avioliiton jumalatarta, sekä Pania, luonnon jumalaa. Nuoret miehet kokoontuivat Palatinus-kukkulalla olevaan luolaan ja uhrasivat mm. vuohia. Juhlan jälkeen nuoret miehet kulkivat ympäriinsä vuohennahkoihin pukeutuneina ja läiskivät vastaantulijoita vuohennahkaisilla remmeillä. Sen uskottiin lisäävän hedelmällisyyttä.

P.S. Blogin aikaisemmissa Ystävänpäivän postauksissa on mm. päivään sopivia reseptejä ja helppoja koristeluideoita.

Kommentit (0)

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät merkitty *