Yin-jooga paransi polviongelmat

 

Ulkoilu, liikunta, hyvä ruoka ja -olo on olennainen osa pääsiäisviikonloppuamme. Erityisen iloinen olen siitä, että sain viimein ainakin pienen Yin-joogakipinän syttymään mieheenkin, joka kokeili Yiniä ensimmäistä kertaa eilen aamulla. Hyvä olohan siitä tuli, totakai. Pitkät (5 min.) jooga-asennot sekä vahvistavat että venyttävät ja olo Yin-joogan jälkeen minusta kuin hierojalta tullessa. Eilinen ensimmäinen kerta, kun olen itse tehnyt Yin-joogaa aamulla. Sen antoi minusta hyvän ja rauhallisen fiiliksen päivään. Ei tuntunut, että aika vain hurahtaa ohi, vaikka touhuja riitti.
Yinin rentouttava ja hyvä vaikutus sopii minusta kuitenkin vielä paremmin päivän loppuun. Eli mieluiten teen Yinin illalla, kömmin sen jälkeen hetkeksi sohvalle tai suoraan nukkumaan ja nukun kuin pikkuvauva aamuun asti. Tämän kokemuksen opin jo Thaimaan tammikuun retriitillä ja yritän jatkaa sitä mahdollisimman usein kotonakin. Olen ollut aina tosi herkkäuninen ja illan Yin-jooga auttaa minut hyvään uneen aamuun asti.
Dynaamisemmat joogat venyttävät lihaksia, Yin taas sidekusoksia, jänteitä, pitkällä välillä luitakin ja sen vaikutus on muutenkin erilainen. Miehellä on ollut vuosia ongelmia toisessa polvessa. Muistin Thaimaan joogaopettajani, Gaben  uuden kirjan. ”How Yin Yoga Healed my Student´s Knee”  ja luin sen samantien. Kirjassa Gabe kertoo parantaneensa suomalaisen joogaoppilaansa vahingoittuneen ja operoidun polven ongelmat käytännössä Yin-joogan avulla. Yin vahvistaa ja avaa erityisesti selkää, lonkkaa ja lantiota, ja sieltä seudulta usein myös vahingoittuneen polven ongelmat säteilevät. Kirjassa on paljon tietoa ja myös yksityiskohtaisia neuvoja ja joogaharjoitteita.
Kiinnostuneena odotankin, saadaanko meillä positiivista vaikutusta Yin-harjoittelulla myös miehen polviongelmaan. Teen itse aina hieman erilaisia versioita asentojen sarjasta, mutta hyvä esimerkki oli myös tämä Gaben artikkeliini suunnittelema 5 asennon sarja, jonka voi hyvin toteuttaa aamun venytelynä tai pysyä asennissa 5 min. jolloin siitä saa myös toimivan Yin-sarjan.
Yksi näiden muutaman vapaapäivän kivoimpia juttuja on se, että aikaa myös kunnon pitkiin sarjoihin on arkea enemmän. Ja minusta myös jooga toimii sarjana erittäin hyvin. Kun mieskin saa nyt (toivottavasti) muutaman peräkkäisen päivän Yin-alun, on siitä hyvä jatkaa eteenpäin arkenakin omiin aikatauluihin soveltuen.
Kommentit (1)
  1. onko tuo 5 asennon sarja käyttökelponen myös polvivammaisia ajatellen? ei oikein kielitaito riitä sen engl.kirjan lukemiseen!

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät merkitty *