Täyteläisen samettinen myskikurpitsakeitto
Kaupallinen yhteistyö: Verso Food Oy
Ihanaa, syksy on täällä! Ulkona kaikkialla on kauniit ruskan sävyt ja ilma on raikas. Pitkän kävelyn jälkeen vilttiin käpertyminen on parasta hämäränä syysiltana. Suomessa näin syksystä pimeyttäkin on juuri sopivina annoksina tunnelmointia varten ja kesän jäljiltä riittää vielä energiaa.
Nyt, kun mieli karkaa jo kohti talvea, menen joulun kanssa usein asioiden edelle. Ehdotinkin jo tällä viikolla iltaglögiä ja pipareita, mutta en saanut vielä vastakaikua idealleni 😉. Ehkä lokakuun alku on vielä liian aikaista joulustelulle, jos ensin nautitaan rauhassa syksystä…
Hämärtyviin syysiltoihin kuuluu ehdottomasti erilaiset kurpitsaherkut, ja myskikurpitsakeitto onkin ihan lempparia. Yhdestä isosta myskikurpitsasta tulee helposti iso kattilallinen täyteläisen pehmeää keittoa. Paistan aina siemenet pannulla oliiviöljyssä rapeiksi ja maustan hunajalla ja suolalla. Myskikurpitsansiemenistä ja Härkis® Rouheseoksesta saa herkullisia krutonkeja keiton päälle ripoteltaviksi. Reilu nokare creme fraichea kruunaa herkkuannoksen.
Kuten olen aiemminkin blogissa kirjoittanut, Härkis® Rouheseos on superhyvää kasvissosekeitoissa. Härkäpavun pehmeä ja mieto maku sopii kaikenlaisiin keittoihin. Pääasiassa käytän niissä rouheseosta myös lisäproteiinin lähteenä. Myös kuitupitoisuus on tosi korkea, eli herkullisista keitoista saa helposti todella täyttävän aterian. Keittojen lisäksi rouheseos sopii hyvin moneen muuhun, esimerkiksi kasvispihveihin ja -pyöryköihin tai muihin kasvisruokiin. Myös rapeina krutonkeina käytän sitä usein, kuten tässäkin reseptissä.
Blogista löytyy paljon reseptejä Härkis® Rouheseoksesta sekä muista ihanista härkäpaputuotteista. Katso tästä!
Täyteläisen samettinen myskikurpitsakeitto
Ainekset (8 annosta)
- 1
- Myskikurpitsa
- 2
- Sipulia
- 5 dl
- Kermaa
- 150 gr
- Mascapone-tuorejuustoa
- 4 dl
- Härkis® Rouheseosta
- 3
- Valkosipulinkynttä
- 3 cm
- Pala inkivääriä
- 3 rkl
- Oliiviöljyä
- Reilusti yrttejä oman maun mukaan (Esim. timjamia, basilikaa, oreganoa, rosmariinia...)
- 1 tl
- Cayanne-pippuria
- 1 tl
- Mustapippuria
- 1,5 tl
- Suolaa
- Keiton päälle
- Creme fraichea
- Rapeiksi paistettuja kurpitsansiemeniä ja Härkis rouheseosta (Myskikurpitsansiemenet, 0,5 dl Härkis® Rouheseosta, 1,5 tl hunajaa, ripaus suolaa)
Tee näin:
- Kuutioi myskikurpitsa ja sipulit.
- Kuullota niitä noin viisi minuuttia oliiviöljyssä kattilanpohjalla välillä sekoittaen
- Kun ne ovat pehmenneet, soseuta sauvasekoittimella.
- Kaada joukkoon kerma ja mascarpone-tuorejuusto ja sekoita.
- Lisää joukkoon tarvittaessa vettä riippuen siitä, kuinka juoksevaa keitosta haluat.
- Jauha Härkis® Rouheseos esimerkiksi yleiskoneessa hienoksi jauhoksi ja kaada kattilaan.
- Lisää myös yrtit, suola, pippuri ja cayanne-pippuri. Sekoita.
- Anna kiehua miedolla lämmöllä vähintään 15 minuuttia.
- Lisää nokare creme fraichea sekä rapeiksi paistettuja kurpitsansiemeniä ja Härkis Rouheseosta lautaselle annoksen päälle.
Rapeiksi paistetut kurpitsansiemenet ja Härkis® Rouheseos
- Kaada pannulle oliiviöljyä, myskikurpitsansiemenet ja n. 0,5 dl Härkis® Rouheseosta.
- Paista 3 minuuttia ja lisää ripaus suolaa ja hunajaa.
- Sekoita ja paista vielä 2 minuuttia.