Täydellinen kinkun paisto sekä kylmäsavustettu kalkkuna

Kinkkua meillä mutustellaan meillä edelleen ja ajattelinkin säilöä jo parhaan paisto-ohjeemme tämän vuoden aatonaaton kuvien kanssa tänne blogiin odottelemaan seuraavia paistokertoja. Kinkun paisto on meillä aina ollut miehen homma – ja nykyään poika häärää mukana innokkaana oppilaana. Minulla ei oikeastaan ole mitään innostusta sille tontille, varsinkaan sen jälkeen kun mies kehitteli täydellisen kinkunpaisto-ohjeen vuosia sitten – oikeastaan vahingossa, kun silloisen uunimme ajastin meni rikki. Siitä asti meillä on noudatettu samaa tapaa. 
Tämä ohje toimii joka kerta täydellisesti, kunhan kinkku on suuri, vähintään 10 kg. Ensin uuni lämmitetään 225 asteiseksi ja kinkkua paistetaan siellä 40 minuuttia. Sitten kinkku otetaan uunista pois ja jäähdytetään pari-kolme tuntia. Näin kinkulle muodostuu kova kuori ja neste pysyy sisällä eikä liha kuivu. 

Seuraavaksi kinkun sisään tökätään paistomittari ja laitetaan uuni 100 asteeseen. Kun paistomittari on 70 asteessa (lihan lämpötila), otetaan kinkku uunista – tähän menee 7-10 tuntia. Kinkusta poistetaan nahka ja ylimääräinen rasva. 
Sitten kananmunan keltuaiset erotetaan valkuaisista ja rikotuilla keltuiaisilla voidellaan kinkun pintaan sopiva tartuntapinta korppujauhoa varten. Pintaan sirotellaan korppujauhot ja uuni laitetaan 250 asteeseen ja kinkku sinne 10-15 minuutiksi, kunnes pinta saa kauniin ruskean värin.
Kinkku on valmis syötäväksi ja maistuu yhtä hyvin lämpimänä tai kylmänä. Näin paistettu kinkkuu säilyy useita päiviä kuivumatta hyvänä. 

Tänä ja edellisenä jouluna sain työn kautta hyvältä kumppanilta joululahjaksi puolikkaan kylmäsavustetun paikallisen kyläkauppiaan valmistaman kalkkunan. Aika ihana lahjaidea, jonka antajaa on lämmöllä muisteltu meillä monella aterialla.
Ruokalahjat ovat hyviä. Niistä on iloa ja hyötyä monelle ja toisaalta esineitä on vaikea antaa varsinkin ihmisille, joiden kotia ei tunne. Kalkkunan olemme itsekin joulupöytään välillä paistaneet, mutta meistä tämä kylmäsavustaminen on ehdottomasti herkullisin tapa jouluisen kalkkunan kypsentämiseksi.
Joulun paistit ovat riittoisia, hyviä ja hiilarittomia ruokia ja usein on ollut mielessä, että kunnon kinkun voisi hyvin paistaa muulloinkin. Jotkut sesonkiruuat ovat ihan turhaan helposti saatavilla vain juhlan aikaan. Toisaalta joulun jälkeen on taas ihanaa vaihteua siirtyä ihan toisenlaisiin herkkuihin, mutta nyt nautitaan vielä joulun ajasta!

 Tunnelmallista sunnuntai-iltaa!

Kommentit (0)

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät merkitty *