Superhyvä ja helppo yrttinen kalavuoka

HYVÄÄ TOMAATTIVIIKKOA!! Äitienpäivästä alkaa minusta oikea kevät. Keväällä starttaa kalastuskausi, samoin kuin kotimaisten vihannestenkin paras aika. Molemmat ovat suurta herkkuani; tuoreet suomalaiset vihannetkset sekä tuore kotimainen kala. Tässä herkussa yhdistyvät molemmat. Ohje sopii yhtä hyvin itse kalastetulle ahvenelle kuin ostetulle lohelle, vaikkakin mikä tahansa kokonainen kala, kalafile, tuore tai pakastettu kala sopii tähän reseptiin. Tämä on myös siitä harvinainen kalaruoka, että jos sitä jää yli, se vain paranee jääkaapissa seuraavaksi päiväksi. Eikä tässä reseptissä voi epäonnistua, se onnistuu taatusti aina ja huumaa jo uunista tulevalla tuoksullaan. 
Reseptin koko juju on kuitenkin tomaateissa ja vihanneksissa, joista kannattaa ottaa varsinkin kesäkautena kaikki ilo irti. Ne kun sopivat melkein mihin tahansa ruokaan tai ihan sellaisinaan popsittaviksi. 
 
Tänään starttaa muuten tomaattiviikko. Kotimaiset tomaatit ovat taas ihanan meheviä ja maukkaita. Tämän kalaherkun perusta on siis tomaatti, niin kuin monissa muissakin alunperin italialaistyyppisissä ruuissa. Raikkaat yrttien ja tomaattien maut täydentyvät chilillä ja valkosipulilla ja muodostavat täydellisen raikkaan ja maukkaan seoksen, joka ei kuitenkaan peitä kalankaan makua alleen. 
 
Kilo kypsiä tomaatteja pestään, puolitetaan ja leikataan ohuiksi suikaleiksi.
Tuore tai kuivattu chili hienonnetaan huhmaressa tai saksilla. Jos hienonnat chiliä käsin, pese kädet huolellisesti, koska maku tarttuu niihin helposti. Valkosipulin kynnet kuoritaan ja pilkotaan ihan pieniksi. 
 
Reilusti tuoreita yrttejä pilkotaan pieniksi. Samoin kuoritut punasipulit.
Sipulit, valkosipulit, yrtit ja chili sekoitetaan keskenään ja seos sekoitetaan vielä pilkottujen tomaattien kanssa.
Kalafileisiin hierotaan öljyä ja ne maustetaan suolalla ja mustapippurilla ja asetellaan vierekkäin uunivuokaan. 
Yrtti-tomaatti-sipuliseos kaadetaan kalojen päälle ja paistetaan uunissa 180 asteessa keskitasolla noin 30 minuuttia.
Lisukkeeksi sopii tuoresalaatin siemen-pähkinäseoksella sekä pannussa öljyssä käännellyt ja pippurilla ja suolalla maustetut kesäkurpitsat. Blogini lukijat tietävätkin hyvin, minkälainen salaattihamsteri olen. Voisin vaikka elää tuoreilla vihanneksilla ihan vaan niiden tuoman raikkaan maun ja kauniiden värien takia. Ja luonnollisesti yhtä tärkeää on niiden rooli terveellisessä ruokavaliossa ja kehon vastustuskyvyn ylläpidossa – sekä lähituotanon tuoma ekologinen vastuuherkuttelussa. Kiinnostavaa ja hyödyllistä tietoa aiheesta löytyy osoitteesta puhtaastikotimainen.fi.
 
Tämän herkun kannattaa antaa vetäytyä hetken ennen syömistä, joloin maut sekoittuvat ja syventyvät entisestään. Pirteää tomaattiviikkoa!
 
VHH-tomaattinen uunikala, alle 20 g hh/annos:
Kahdeksalle
 
1 kg kalafileitä
1 kg tomaatteja
4-5 valkospipulin kynttä
3 punasipulia
1/2 ruukkua basilikaa
1/2 ruukkua muita yrttejä (persiljaa/tilliä/timjamia/rosmariinia tms.)
0,5-1 tuoretta tai kuivattua chiliä
5 rkl oliiviöljyä
Hiero kalafileisiin oliiviöljyä, mausta ne suolalla ja pippurilla myllystä ja asettele uunivuoan pohjalle vierekkäin. Pilko tomaatit, kuori ja pilko hienoksi valkospipulin kynnet ja punasipulit. Huuhtele yrtit, ravista kuiviksi ja hienonna. Huuhtele ja hienonna chili. Sekoita sipuli, valkosipuli, yrtit ja chili keskenään. Sekoita seos tomaattien sekaan ja asettele kalafileiden päälle. Mausta suolalla ja pippurilla ja valuttele päälle oliiviöljyä. Paista uunissa 180 astessa noin 20 minuuttia.
*Yhteistyössä Kauppapuutarhaliitto ja Blogirinki
kauneus
Kommentit (0)

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät merkitty *