Suomi on maailman vapain maa

Suomi on maailman vapain maa

Viikon yksi positiivisimpia ja hienoimpia uutisia kaiken kansainvälisen sekamelskan keskellä oli minusta ehdottomasti mm. HS:n ja IS:n ja uutiset amerikkalaisen Freedom House -instituutin uudesta luokittelusta, jossa Suomi on täysin pistein maailman vapain maa Ruotsin ja Norjan rinnalla. Pisteytyksen kysymykset koskivat sekä poliitista että yksittäisten ihmisten vapautta. Vapaus on meille Suomessa nykypäivänä usein itsestäänselvyys, vaikka se on yksi hienoin mahdollinen arvo, sellaista korvaamatonta pääomaa, jota ei voi rahalla ostaa ja jonka eteen kokonainen sukupolvi suomalaisia joutui taistelemaan ja tekemään töitä. Pysähdyin hetkeksi miettimään, mitä vapaus ja yleensäkin oma pohjoinen 100-vuotias kotimaa tuo mieleeni. Nämä olivat oman Suomi-listani kärjessä:

Turvallisuus ja lasten liikkuminen

Minusta on äärettömän suuri rikkaus, että Suomessa pääkaupunkia myöten lapset ja nuoret voivat liikkua vapaasti ja itsenäisesti. Se on täysin poissuljettua jo monessa Euroopan maassa. Minusta minä itse ja lapseni olisivat jääneet paljosta paitsi ilman itsenäistä kulkemista kouluun, kavereille, harrastuksiin tai vain hortoilemaan luontoon tai kaupungille.

Puhtaus

Luksusta on poimia mustikoita metsästä suoraan suuhun, nostaa merestä kalaa ruokapöytään, pystyä luottamaan elintarvikkeiden tuoteselostuksiin, hengittää puhdasta ilmaa, kävellä paljain jaloin kallioilla ja uida luonnonvesissä.

Ihmiset

Arvostan lukuisten eri maiden kansallisuuksien erilaisia hyviä ja kiinnostavia puolia. Suomalaisuudessa usein viehättää aitous ja luotettavuus. Kun kerran pääsee toista lähelle, on yleensä saanut luotettavan ystävän, jonka seurassa on helppo olla.

Luonto

Linnunlaulu. Kesäkuun alun tuoksuvat kielot. Vehreät, valoisat, pitkät kesäpäivät. Pulahdus uimaan suoraan saunasta. Auringonlaskut meren taakse. Raikkaat syyspäivät ruskan väreissä. Leijaileva ensilumi.

Toimiva yhteiskunta

Meillä on toimiva infrastruktuuri, turvallinen rakennustekniikka ja julkinen liikenne, laadukas terveydenhuolto, ilmainen arvokas koulujärjestelmä, neuvolat, päivähoito ja synnytykset.

Tekee oikeastaan todella hyvää pysähtyä hetkeksi miettimään omaa listaa asioista, joista on erityisen kiitollinen omassa elinympäristössä. Ne ovat useimmiten myös niitä asioita, joita ei monesta muusta maasta löydä. Sellaiset tekevät omasta kotimaasta merkityksellisen juuri itselle omassa jokapäiväisessä elämässä. Niiden takia Suomeen on aina matkojenkin jälkeen hyvä palata. Meillä on monta aihetta kiitollisuuteen ♥

Kommentit (0)

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät merkitty *