Suomalaisilla on vaarallisen kiire – ja näin sitä taltutetaan

Suomalaisilla on vaarallisen kiire

Kiireen haittoja ja taltutuskeinoja

Yleisesti on tiedossa, että krooninen liian korkea stressitaso on terveydelle haitallista. Se tuntuu kuitenkin aika etäiseltä asialta, krooninen ja liian korkea ovat jo käsitteinä jotain, joka on vain uhka tulevaisuudessa, vaikka moni tietää jo itsekin elävänsä suurimman osan ajasta stressissä.

Kiireessä tekeminen on usein vaarallista

Harvemmin ehkä nostetaan esille sitä tosiasiaa, että kiireellä on koko ajan välittömiä seurauksia. Eiköhän jokainen meistä tunnista pieniä ja ikäviä kiireen aiheuttamia seurauksia omassa elämässään.

Terveyden ja hyvinvoinnin laitoksen viime vuotisen tapaturmatutkimuksen mukaan useimman koti- ja vapaa-ajan tapaturman taustalla on kiire ja siitä johtuva huolimattomuus. Me siis todellakin säästyisimme useimmilta tapaturmilta ilman kiirehtimistä. Kun miettiin mikä vaikutus sillä on ihan kaikkeen, perheisiin, hoitohenkilökuntaan ja sairaaloiden kuormitukseen, on kyseessä tosiaankin aika massiivinen ongelma.

Taivas

Suomalaisten kiireen tunne on kasvanut

Tutkimusten (esim. TNS Mind-kuluttajatutkimus) mukaan pitkässä vertailussa yleinen kiireen tunne on samalla tasolla kuin jo 80-luvulla, mutta eroja on syntynyt ryhmien välillä. Naisten kiire on kasvanut ja miesten taas vähentynyt. Kuitenkin yleisestikin suomalaisten kiireen tunne on kasvanut. Viime vuosina yhä usemmalla suomalaisella on myös vahvistunut tunne siitä, ettei ehdi tehdä vapaa-ajallakaan kaikkea sitä, mitä pitäisi.

Puu

Oikeat työkalut kiireen purkamiseen

Miten sinä helpotat stressiä ja kiireen tuntua? Itse huomaan välillä ajattelevani niin, että hyvä idea  on tehdä päivän pitkä to do-listan nopeasti ja tehokkaasti. Se ei kuitenkaan juuri koskaan ole osoittautunut oikeaksi ratkaisuksi. Listan suorittaminen vie pitkän aikaa ilman taukoja. Ja jos taas en tauota päivääni ja anna aivoilleni ja kropalleni välillä niiden kaipaamaa tuuletusta, lepoa ja liikuntaa, nukun todella huonosti eikä seuraava päivä ole ainakaan helpomman ja kiireettömämmän tuntuinen. Tämän ovat huomanneet muutkin.

Suomalaiset kokevat saavansa parhaiten helpotettua kiireen tuntua:

  1. liikunnalla,
  2. luonnossa liikkumisella
  3. musiikin kuuntelulla tai tv:n katselulla.

Ja ei varmasti ole kovin suuri yllätys, että ne tutkimuksiin vastaajat, jotka eivät oikein onnistu vähentämään kiirettä, kokevat että

  1. pitäisi vähentää someen käytettyä aikaa
  2. olisi tarvetta avulle kotitöissä.
  3. haluaisi helppoja reseptejä ja valmiita ruokalistoje koko viikolle

Tuo viimeinen kohta onkin minulle erityisen inspiroiva.  Sen voisin hyvin toteuttaa blogissa. Kuten listan muistakin tehokkaista kiireentaltuttamistyökaluista. Meidän pitäisi laskea kiireen tuntua monella vaihteella. Tavoitteeksi voisi ottaa taas tylsistymisen tunteen. Se on tärkeä, rakentava, mieltä ja luovuutta hoitava olotila.

Hmmm…Mikähän olisi paras julkaisupäivä helpoille resepteille ja viikon ruokalistoille?

 

Kommentit (0)

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät merkitty *