6 liikkeen selän ja niskan venyttely toimistopäivän tai lentomatkan jälkeen

Niskavenytys

Pitkän toimistoviikon, lentomatkan tai muun paikalla istumisen jälkeen on parasta tehdä niskaa ja selkää huoltavaa venyttelyä.

Tässä muutama perusliike, jonka teen kotonakin päivittäin ja joilla saa nopeasti ja tehokkaasti verenkiertoa, happea ja ravinteita työpäivän tai huonossa asennossa nukutun yön jäykistämään kroppaan, erityisesti koko selän ja niskan alueelle.

Niska jäykistyy helposti pitkästä istumisesta ja alaselässä on todella tiivis hermokeskus. Siksi niiden säännöllinen venyttely pitää koko muustakin kropasta ja mielestä huolta.

Nämä liikkeet teen usein myös illalla ennen nukkumaan menoa rentouttamaan kehoa yötä varten.

Selän ja niskan venyttely

 1. Istu selkä suorana ja jalat rennosti ristissä edessä. Pyöritä päätä hitaasti molempiin suuntiin mahdollisimman suuret kokonaiset ympyrät muutamaan kertaan. Taivuta sen jälkeen auttamalla kevyesti kädellä vasemmalle, keskelle eteen ja oikealle. Hengitä rauhallisesti koko ajan.

2. Yksi tehokkaimmista selän venytysliikkeistä:

Makaa selälläsi lattialla. Ota jalat syliisi ja laita kädet ympärille, keinuta eteen ja taakse itseäsi muutama kerta. Lopuksi laske jalat suorana taaksen varpaan kärjet lattiassa. Kädet voit pitää rentona sivuilla edessä, tukea niillä selkää tai ristiä ne suorana taaksen (kuvassa.) Viivy asennossa puolesta viiteen minuuttiin, hengitä koko ajan rauhallisesti.

3. Vastaliike äskeiselle, kala:

Laita kädet pakaroille. Nosta jalat suorana ilmaan ja taivuta niska reilusti taakse, niin että painopiste osuu pään etuosaan. Hengitä kuudesta kymmeneen kertaan rauhallisesti sisään ja ulos.

 4. Aurinkotervehdyksen alku: Nouse seisomaan. Nosta kädet suorina ylös. Laske kädet maahan. Nosta katse eteenpäin niin, että yläselkä taipuu ylöspäin. Laske pää rennosti alas ja rullaa ylävartalosi  takaisin ylös seisomaan.

 5. Astu pitkä askel oikealla jalalla eteen. Viivy asennossa ainakin 30 s ja taivuta lantiota alaspäin. Toista sama vasemmalla jalalla. 

6. Istu polvillasi. Ota vastakkaisilla käsillä selän takaa kiinni. Viivy asennossa 30 s ja hengittele rauhallisesti. Toista toisin päin. Voit myös liikkua hieman asennossa ja kääntää päätää sivulta toiselle. Yleensäkin eri venytysasennoissa on ihan hyvä hieman liikkua ja hakea sitä parasta venytystä eri kohtiin.

treeni-ja-ravinto venyttely
Kommentit (5)
 1. Hei.

  Mistä voin ladata Xevilin ilmaiseksi nettisivuiltasi?
  Sain tietoja tuestasi. XEvil on paras ohjelma captchan ratkaisemiseen, mutta tarvitsen uusimman version siitä.

  Kiitos.

 2. Olen jo miettinyt fysioterapeutille menoa kun tuntuu että koko ajan on vaivaa selän kanssa. Mutta ehkä voisi ensin ottaa venyttelyt käyttöön. Illalla olisi tosiaan aikaa venytellä. https://fysiogeriatria.fi/kuntoutuspalvelut/

  1. inspirations
   27.2.2020, 17:26

   Venyttelyn jälkeen tulee kyllä aina tosi hyvä olo ja myös parempi uni. Mulla ainakin on sellainen kroppa, että jos en venyttele tosi säännöllisesti edes vähän, niin paikat on herkästi jumissa. Ja venyttelystä saa aina kokonaisvaltaisesti energiaa, kun veri lähtee kiertämään ja kuljettaa ravinteita kaikkialle.

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät merkitty *