Pehmeän maukas maa-artisokkakeitto
Kaupallinen yhteistyö: Verso Food Oy
Olimme pari viikkoa sitten illallisella ihanassa Kultá Kitchen & Barissa, joka on Lapland Hotels Bulevardin ravintiloa. Lappi-teema toimii hyvin tyylikkäässä ravintolassa, ja jokaisessa annoksessa pääsee maistamaan herkullisia Lapin autenttisia makuja. Ravintola on menestynyt hyvin myös monissa ravintola-arvosteluissa ja -vertailuissa, ja Viisi tähteä rankkasi sen juuri koko Suomen 32. parhaaksi ravintolaksi. Saavutus on erinomainen, ottaen huomioon vielä ravintolan nuoren iän, mitä kaikkea sen perästä löytyy sekä hotelliravintolan aseman.
Saimme kokin terveisiksi pienissä kauniissa kupeissa alkupalat. Herkullinen makuelämys oli maa-artisokkakeittoa, ja siitä innoittuneena tein sitä ison annoksen myös viime viikonloppuna. Lisäsin joukkoon taas jauhettua Härkis® Rouheseosta, ja ruoasta tuli todella täyttävä ja protskupitoinen lounas.
Viime kerrasta kun söin maa-artisokkakeittoa on varmaan jo vuosia. Jostain syystä sitä ei ole tullut kokattua, vaikka erilaisia kasvis- ja juureskeittoja teenkin usein. Maa-artisokkakeitto on myös yllättävän harvinainen näky ravintoloiden menuissa. Nyt kuitenkin jäin taas ihan koukkuun, ja resepti tulee varmasti olemaan paljon käytössä. Maa-artisokan ihana maku on tosi pehmeä, jonka vuoksi keittoa ei kannata maustaa liikaa.
Maa-artisokka on myös terveellinen juures. Se sopii hyvin ruokavalioon, jos haluat vähentää hiilihydraatteja, sillä sen hiilihydraattipitoisuus on melko matala, 17 g / 100 g, kun esimerkiksi perunan on noin 80 g / 100 g. Se vilkastuttaa aineenvaihduntaa ja sen puhutaan jopa vähentävän makeanhimoa. Maa-artisokka sisältää myös runsaasti ravintokuitua ja hivenaineita, erityisesti rautaa.
Kaikki blogin Härkis®- ja muut härkäpapureseptit löydät täältä!
Pehmeän maukas maa-artisokkakeitto
Ainekset (6 annosta)
- 1 kg
- Maa-artisokkaa
- 200 g
- Jauhoista perunaa
- 2
- Sipulia
- 2
- Valkosipulinkynttä
- 50 g
- Voita
- 3 rkl
- Oliiviöljyä
- Kasvis- tai kanaliemikuutio
- Tuoretta timjamia
- 2 dl
- Kuohukermaa
- 3 dl
- Maitoa (Itse käytin soijamaitoa, mutta esimerkiksi täysmaito käy hyvin.)
- 2-3 dl
- Vettä
- 1 tl
- Valkopippuria myllystä
- 1 tl
- Suolaa
Tee näin:
- Kuori sipuli ja valkosipuli ja kuutioi.
- Pese perunat ja artisokat huolellisesti juuresharjalla ja pilko.
- Lisää kattilaan voi ja odota, että se sulaa. Lisää kattilaan pilkotut sipulit ja valkosipulinkynnet.
- Kuullota muutama minuutti, ja lisää joukkoon oliiviöljy, perunat ja artisokat sekä vesi, maito ja kasvis- tai kanaliemikuutio murennettuna.
- Kiehauta vesi ja keitä sopivan miedolla lämmöllä kattilan alla noin 20 minuuttia.
- Jauha tässä vaiheessa Härkis® Rouheseos tasaiseksi esimerkiksi tehosekoittimessa.
- Silppua timjami ja lisää kattilaan.
- Kun artisokat ovat pehmenneet, soseuta kattilan juurekset sauvasekoittimella.
- Lisää joukkoon jauhettu Härkis® Rouheseos sekä kuohukerma.
- Mausta suolalla ja valkopippurilla.
- Sekoita ja lämmitä keitto, mutta älä enää kiehauta.
- Tarjoile esimerkiksi tuoreiden yrttien, pähkinöiden ja siementen kanssa.