Pääsiäisen aikaan: kuskus-kana-ananaspata

Pieni pala tropiikin tunnelmaa ruokapöytään syntyy helposti käyttämällä kanapadan pohjana kuskusia, seassa reilusti värikkäitä vihanneksia ja pinnalla suuria, paistettuja ananaslohkoja.
Täysjyväcoucous soveltuu nopeutensa vuoksi tähän ruokaan erinomaisesti. Kiehautin 3 dl kuskusia kypsäksi kudessa minuutissa kanaliemikuutiolla maustetussa vedessä. Samaan aikaan kysensin höyryttämällä pakastevihanneksia; miniporkkanoita ja maisiisa. Sitten taputtelin kypsän kuskusin uunivuoan pohjalle ja päälle asettelin kypsät vihannekset.
Paistoin suikaloimani kanan rintafileet kypsiksi pannulla, mausteina pippri, suola, kurkuma ja paprikajauhe. Nostelin kanat kuskusin ja vihannesten päälle vuokaan, kun mies kuori ja pilkkoi ananaksen samanlaisiksi suikaleiksi, jotka paistelin samalla kanarasvaisella pannulla. Ananakset oikeastaan vain lämmitin nopeasti, koska halusin säilyttää niiden mehun makeuttamaan ja mehevöittämään koko padan.
Ananassuikaleet nostelin kanojen väleihin, painelin alas kuskusiin asti ja osan nostelin koko ruuan  päälle.  Nostin vielä koko padan uuniin 180 asteeseen vartiksi kannen kanssa. Uunista riippuen 10 minuuttia voi olla riittävä. Kannen nostettua kanojen ja ananaksen lämmin tuoksu valtasikin keittiön.

Täysjyväkuskusissa on reilusti proteiinia. Se on kuitenkin viljatuote ja n. 60 g/100 on hiilareita. Pienestä 400 g paketista riittää monelle aterialle.

Annosten päälle nostelin vielä vähän tuoretta salaattia ja yrttejä. Niitä ei välttämättä tarvita, mutta itse yleensäkin kaipaan ainakin vähän tuoreutta ja vihreää väriä ruokaan.

Kurkuma on voimakkaan keltaista ja sitä on käytetty väriaineena jo tuhansia vuosia. Se on vanha inkiväärikasvin juuresta saatava mauste, joka on aivan keskeinen aine ayurvedisessa ruoassa. Ayurveda on intialainen, 9000 vanha ja edelleen käytössä oleva terveyttä ylläpitävä elämäntapa/intailainen lääketiede. 
Kurkumalla on paljon nykytieteessäkin todettuja terveysvaikutuksia. Sen tiedetään olevan antioksidanttinen, poistavan kipua ja uusien tutkimusten mukaan korjaavan monia vaurioita jopa aivoissa. Sillä on toedttu positiivisia vaikutuksia mm. syöpien ja Alzheimerin tautien ehkäisyssä. 
Kurkuman maku on voimakas ja pistävä. Sitä tuleekin hauduttaa öljyssä tai öljyisessä ruuassa n. 10 minuuttia, jolloin sen maku muuttuu miellyttäväksi, miedon itämaiseksi. Kurkumasta tehdään monia edullisempia jäljitelmämausteita (kuten curry), jotka eivät kuitenkaan vastaa laadultaan ja ominaisuuksiltaan tätä arvokasta ja monipuolista maustetta. 

Tämä kurkumalla maustettu kuskus-kana-ananaspata on juuri hyvä viikonloppuruoka, joka vamistuu vajaassa tunnissa. Arkiruuat meillä melkein ovat puolen tunnin teoksia ja viikonloppuna voi kokkailuun käyttää vähän enemmänkin aikaa.

Kuskus-kana-ananaspata,
alle 50 g hh/annos

800 g kanan rintafileitä
pippuria ja suolaa myllystä
kurkumaa
paprikajauhetta
3 dl kuskusia
1 kanaliemikuutio
vettä
pakastevihanneksia, esim. tässä miniporkkanoita ja maissia
tuore ananas

Leikkaa kanafileet suikaleiksi. Hiero niiden pintaan oliiviöljy. Paista ja mausta. Keitä kuskus ohjeen mukaan vedessä, mukana kanaliemikuutio. Höyrytä tai kiehauta pakastevihannekset. Paista kanapannulla ananakset samanlaisina viipaleina. Asettele kuskus uunivuuan poihjalle, sen päälle vihannekset ja niiden päälle ja väleihin kanat. Painele kanoja hieman, että ne mehustavat muun ruuan. Paista vielä kannen kanssa 180 asteisessa uunissa 10-15 minuuttia.

Kommentit (0)

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät merkitty *