Nollaamisen ja uuden alun voi oppia

Ole joustava – opi, miten nouset uudelleen ylös

Tämä seitsemäs kohta on minusta erilainen kuin kaikki muut onnellisuuteen vaikuttavat tekijät (YK:n kv Onnellisuuspäivänä julkaistu tutkimustulos). Tämä voi olla myös yksi kaikkein tärkeimmistä. Se, miten noustaan kuopasta. Ainakin minusta tuntuu, että joillain ihmisillä on ihan mielettömän positiivinen suhtautuminen elämään ja kyky nauttia pienistäkin asioista ja sitten kun heidän historiaansa tutustuu, sieltä löytyykin tosi rankkoja kokemuksia. Juuri silloin taitaa olla tästä kyse.

Samoin menestyksekkäimmät tyypit työelämässä ovat kokeneet usein tosi isoja kolhuja tai huipulla pitkän uran tekevät urheilijat vaikeita kausia. Heillä on poikkeuksellinen kyky katsoa eteenpäin, jättää taakse ne ongelmat, joihin ei voi vaikuttaa ja aloittaa alusta puhtaalta pöydältä. Tämä kyvyn on todettu olevan osaksi periytyvää, mutta onneksi myös harjoiteltavissa ja opittavissa.

Me kaikki koemme välillä stressiä, menetyksiä ja erilaisia kriisejä. Näihin tilanteisiin suhtautumisella on suuri merkitys hyvinvointiimme. Emme voi aina valita, mitä meille tapahtuu, mutta voimme valita suhtautumisemme tapahtumaan. Käytännössä rakentava suhtautuminen ja kriisistä nouseminen ei ole helppoa, mutta yksi onnellisuustutkimuksen merkittävimpiä löydöksiä on, että joustavuutta ja selviytymiskeinoja voi tosiaan harhoitella ja niissä voi kehittyä.

Tämä on minusta erityisen kiinnostava ja tärkeä kohta. Meillä juniorit ovat aina harrastaneet joukkueurheilua ja jossain tilaisuudessa muistan kuulleeni viisaat sanat, että voittamisen ja varman pelaamisen tekee mahdolliseksi vasta häviämään oppimisen taito. Toisinpäin ajateltuna, häviämisen pelko estää usein voittamisen ja sama kaava toteutuu usein muussakin elämässä. Häviämiset kuuluvat osaksi peliä ja menetykset osaksi elämää. Niistä voi oppia nousemaan ja etenemään kohti parempaa jatkoa.
Toisaalta olen huomannut itse kriisitilanteissa joskus kaikkein pahimpina hetkinä toimivani täysin irrationaalisesti ja vaistonvaraisesti ja alkanut tehdä jotain aivan päätöntä, tilanteeseen mitenkään liittymätöntä, ja hauskaakin, mikä on saanut minut itsenikin epäilemään omaa mielen tasapainoani, mutta joka todennäköisesti onkin vain ollut luonnollinen selviytymiskeino. Tai olen joskus huomannut katkaisseeni intohimoisen riitatilanteen alkamalla nauramaan ja saanut samalla laukaistua turhan tilanteen. Olen oppinut, etten halua milloinkaan jäädä vatvomaan masentavaa asiaa, vaan pyrin siitä erilaisin keinoin pois ja tämän tutkimuksen perusteella näin on ihan hyvä toimiakin. Masennus ei koskaan vähene siihen vajoamalla, päinvastoin. Ilon ja uuden alun löytäminen ei ole tilanteen vähättelemistä, vaan stressin korvaamista joustavammalla asenteella. Elämä on jatkuvaa liikettä ja jokainen aamu tarjoaa uuden mahdollisuuden.

Tutkimustuloksen vinkit: Kysy apua pulmaasi jo tänään. Uskoudu ystävälle tai kollegalle, puhu asiantuntijalle, pyydä naapurilta apua. Kun jokin asia vaivaa sinua, teekin jotain, josta todella nautit. Muuta mielialaasi ja tuo uusi perspektiivi ongelmaan.

 

 

“Everything can be taken from a man but one thing: the last of the human freedoms: to choose one´s attitude in any given set of circumstances.”
– Victor Frankl

kauneus
Kommentit (0)

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät merkitty *