Kuinka olla lomalla kuin kotona

Kuinka olla lomalla kuin kotona

Tätä kirjoittaessani mietin, että on oikeastaan nykyään aika harvinaista voida olla lomalla kuin kotonaan. Toisaalta, tottakai on ihanaa myös lomailla erilaisissa olosuhteissa, kiinnostavissa ja kivoissa hotelleissa ym.

Yksi syy matkustaa Floridaan tavallista pidemmälle lomalle, 4 viikoksi, oli se, että sovimme vaihtavamme koteja ystäväpariskunnan kanssa. He tulivat meille viettämään joululomaa suomalaisten sukulaisten ja ystävien kanssa ja me taas muutimme heidän kotiinsa Suomesta ja saimme seuraamme USAssa opiskelevan pojan ja hänen tyttöystävänsä Suomesta.

Koska aina tähän asti olemme lomalla asuneet hotellissa tai vastaavassa matkailijoille tarkoitetussa ympäristössä, en edes osannut etukäteen ajatella, miten kivaa, kotoisaa ja rentoa onkaan asua floridalaisessa ystävien kodissa.

Lomailu on tuntunut nyt myös samalta kuin Suomen kesä parhaimmillaan. Talossa on paikalliseen tyyliin iso terassi, jota kutsutaan lanaiksi ja joka on kauttaaltaan katettu verkolla. Tällaiset olisivat Suomessakin tosi käteviä pitämään keskikesän hyttyset loitolla. (Tosin sitä en ole vielä mielessäni ratkaissut, mitä lanaille tapahtuisi Suomen talvessa ja lumisateessa). Täällä ne suojaavat tippuilevilta palmunlehdistä, kookospähkinöiltä ja erilaisilta hyönteisiltä ja ei-toivotuilta eläimiltä.

Tässä lanaissa on iso tila grillaamiseen ja ruokailuun, aurinkotuoleja ja uima-allas. Lanain ovesta astutaan ulos nurmikkoalueelle, kossa kasvaa kookospalnuja, joissa roikkuu riippumattoja,  ja joka rajautuu laiturilliseen kanaalinrantaan.

Lanailla ollaan vietetty  monta aurinkoista päivää, uitu, lueskeltu ja grillattu ruokaa ja istuttu pitkiä ruokailuja ison pyöreän pöydän ympärillä. Juuri grillaaminen perheen kesken on tehnyt monesta päivästä ihan kotikesän tuntuisen loman. (Ainakin kun olemme edes vähän tottuneet upeisiin palmuihin ja muuhun trooppiseen tunnelmaan, jos tähän nyt voi ikinä edes tottua).

Viime kesä oli niin kylmä ja ainoat lämpimät päivät osuivat muuttoomme, että kesän grillaamiset jäivät meiltä kokonaan välistä. Nyt niistä on nautittu senkin edestä. Grillaamiseen sopiva liha ja kana ovat täällä myös todella edullista ja laadukasta. Läheisestä tukusta olemme hakeneet myös isoja rasioita luomusalaatteja, -pinaattia (jotka muuten säilyvät jättirasioissa paljon pieniä pakkauksia ja ruukkuja pidempään) ym.

Uuusia grillausreseptejäkin on täällä syntynyt, mutta julkaisen niitä blogissa varmaan vasta keväämmällä, kun Suomenkin grillikausi lähestyy.

Kuinka olla lomalla kuin kotona

Kotoisuutta on osaltaan aiheuttanut myös se, että päästyämme tähän kotiin asumaan, saimme samalla myös ystävälliset naapurit, joiden kanssa on vietetty aikaa kuin olisimme tunteneet heidät jo pitkään.

Tällä lomalla ei ole ollut myöskään kiirettä aikatauluttaa tekemisiä. Fiiliksen mukaan on aina vasta aamulla tai edellisenä päivänä päätetty grillaillaanko kotona ja käydään pyöräilemässä tässä kaupungissa tai treenaamassa läheisellä kuntosalilla tai lähdetäänkö autolla katsomaan uusia kiinnostavia kaupunkeja ja paikkoja, joita täällä riittää vaikka kuinka paljon.

Välillä on tehty töitäkin ja muutenkin sellaisia asioita, joita teemme myös kotona. Joogaan täälläkin päivittäin, välillä hengataan vain kotona ja lueskellaan sohvalla sisustuslehtiä (paikalliset ovat ihan uskomattoman ihania) – ja mies katsoo luonnollisesti NHL-pelejä tai Netflix-sarjoja.

Olemme molemmat miehen kanssa aikoinaan asuneet Amerikassa ja tällä lomalla toiveissamme olikin viettää täällä lomaa, joka on enemmän fiilikseltään paikallisten asumista kuin turistimatkailua ja se onkin onnistunut paremmin kuin hyvin.

Kommentit (0)

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät merkitty *