Kehnot pomot työpaikallani – hyvää oppia työpsykologiasta jokaiselle

Kehnot pomot työpaikallani -kirja

Idiootit ympärilläni oli tosi hittikirja. Tämä on saman kirjailijan, ruotsalaisen työympäristöihin erikoistuneen tutkijan ja valmentajan, Thomas Eriksonin kirja. Toisin kuin nimestä voisi päätellä, se ei ole kirjoitettu vain työntekijöille pomoista, vaan puolet kirjasta on käänteisestä näkökulmasta eli ”kehnoista alaisista”.

Thomas Erikson

Kehnot pomot työpaikallani – hyvää oppia työpsykologiasta jokaiselle

Koska itse olen parikymppisestä asti työskennellyt esimiestehtävissä, tein niin kuin kirjan alkukappaleessa neuvotaan, ja hyppäsin suoraan puoleen väliin lukemaan sitä alaisia koskevaa osuutta.

Kirjassa kumotaan tavallaan otsikko kehnoista pomoista ja alaisista ajattelulla, että työntekijät ovat erilaisia ja heitä kaikkia voi kohdella oikein, kunhan ymmärtää miten. Ihmiset jaotellaan jo aiemmin tuttuihin väreihin ja neuvotaan, minkälaisia ominaisuuksia on sinisellä, vihreällä, punaisella tai keltaisella ihmisellä. Useimmissa meistä on ominaisuuksia useimmista väreistä, mutta joku väri on kuitenkin voimakkain. Omani taitaa olla keltainen, joka on aika yleinen luovien ihmisten väri. Olen useimmiten positiivinen innostuja. Minun on myös hyvä ymmärtää, että esimerkiksi sininen työntekijä, jollaista usein tekniset henkilöt edustavat, haluaa asiallista kommunikaatiota, ja häntä usein vain ärsyttää kaikki ylimääräinen intoilu.

Kehnot pomot ympärilläni

Niin kuin kirja selittää, mikään väri ei ole toistaan huonompi tai parempi, vaan erilaisuus on työympäristöissäkin rikkaus ja voimavara, kunhan kaikki saavat tarvitsemaansa kohtelua ja tehtäviä. Usein tiimi, jossa on kaikkien värien edustajia, edustaa parasta ryhmädynamiikkaa. Sen työskentely voi kuitenkin olla ymmärtämättömällä johtamisella kaoottista, kun taas oikealla tehtävänanannolla ja kommunikaatiolla juuri monivärisen ryhmän dynamiikka voi olla parhaimmillaan.

Kehnot pomot työpaikallani on tuhti lukupaketti, mutta se on kirjoitettu selkeällä ja etenevällä tekstillä myös sopiva pilke silmä kulmassa. Ainakin itse ahmin sen uteliaasti parissa illassa. Kirjassa on paljon käytännön esimerkkejä ja selkeitä toimintaohjeita. Voisin hyvin suositella sitä ihan kaikille. Jos olet muutenkin kiinnostunut psykologiasta ja ihmisten toiminnasta työpaikalla, saat tästä varmasti myös uutta kiinnostavaa infoa. Jos taas et ole ennen kiinnittänyt aihepiiriin mitään huomiota, hyödyt todennäköisesti paljon kirjan uusista näkökulmista ja selkeistä käytännön vinkeistä, miten ymmärtää itseänsä ja muita paremmin, mistä useimmat ongelmat johtuvat ja miten ne ratkaistaan ja vältetään jatkossa.

Kirjasta lisää esim. Talouselämässä täällä. Lisää blogin kirja-ja leffainspiraatioita löytyy täältä.

Idiootit ympärilläni

 

Kommentit (0)

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät merkitty *