Kauneus- ja hyvinvointivinkit lentokoneeseen

Kauneus- ja hyvinvointivinkit lentokoneeseen

Viimeksi kirjoitin lentoaiheisessa postauksessa lentokoneisiin ja lentoihin liittyvistä ihmettelyn aiheista suositussa postauksessa Miksi? 12 ihmettelyn aihetta Miamin lennolta

Lentomatka on aina rasite, varsinkin pitkillä matkoilla ja aikaeron yli lennettäessä. Kuitenkin myös lyhyemmillä lennoilla kannattaa huomioida muutamia hyvinvointivinkkejä.

Kosteuta

Kukapa ei huomaisi lentokoneen kiertävän kuivan sisäilman vaikutusta ihoon. Lennoilla ihoa kannattaa kosteuttaa ja ravita tavallista enemmän. Itse teen sen ennen lentoa. Suosin muutenkin nykyään ihon hoidossa maksimaalista luonnollisuutta ja esim. ihon hengittävyyttä ja omia suoja- kosteutus- ja toimintamekanismeja eli vältän paksuja kerroksia ihollani. Käytännössä ennen lentoa puhdistan ihoni (myös kasvot), hieron niihin lämmitettyä oliiviöljyä, annan imeytyä 10 minuuttia ja huuhtelen pois. Jäämät jätän tarkoituksella lentomatkan ajaksi.

Tämä on Ayurvedista ihonhoitoa, joka on tietenkin harvinaisempaa. Yleensä lentopäivänä kannattaa tehostaa omia ihonkosteutuksen rutiineja eli kosteuttaa iho hyvin ennen lentoa ja ottaa pieni kasvo- käsi- ja huulivoide koneeseen. Tehokkainta on käyttää lennon aikana (unohtaa muiden mielipiteet ja) käyttää kasvomaskia taistelua kuivuutta vastaan.

Pakkaa mukaan puhdistusliinoja

Jos käyttää ihomeikkiä lennolla, helpoina on pakaa mukaan puhdistusliinoja käytettäväksi ennen kasvojen kosteuttamista.

Käsihygienia

Lentokone on varsinainen pöpöjenkierrätyslaitos. Kädet kannattaa pestä aina kun siihen on tilaisuus ja käsidesiä käyttää ainakin ennen ruokailua. Käsidesi kuivattaa ihoa ja siksikin kädet ja kynsinauhat hyötyvät lisäkosteutuksesta lennolla.

Lisäravinteet

Lentopäivänä omat rytmit menevät yleensä sekaisin. Juuri silloin suojaaville ja vahvistaville lisäravinteille on tavallistakin suurempi tarve. Kannattaa huolehtia omien tuttujen lisäravinteiden ottamisesta ennen lentoa. Jos et yleensä käytä lisäravinteita, niin perussettinä voisi pitää C-ja D-vitamiinia suojaa antamaan ja magnesiumia hermoston ja lihasten tueksi ja Omega3-öljyä kosteuttaa ihoa ja kehoa.

Moni suosii esim. Echinacea-kurkkusuihketta tai vastaavaa flunssaa vastaan taistelevaa luontaistuotetta juuri lennolla.

Hyvää tekevät eväät

Lentpäivien maka-aika tulee lähes aina pitkäksi, kun mukaan lasketaan siirtymiset lentokentältä kohteeseen. Lentokoneeseen voi hyvin ottaa omat eväät, mutta vaikka tilaisikin koneen ruoka-annoksen, matkaan osuu monta ruoka-aikaa. Turhan naposteltavan voi välttää pakkaamalla mukaan tai ostamalla lentokentältä hyvää vointia ja energisyyttä edistäviä pikkusyötäviä, kuten:

 • pähkinöitä
 • hedelmäpaloja
 • vihannestikkuja purkissa
 • miniporkkanoita
 • kuivamarjoja
 • raakasuklaata

Useimmilta lentokentiltä voi ostaa:

 • salaatteja
 • smoothieita
 • kookosvettä
 • hyviä välipalapatukoita.

Vältä veritulpan riski 

Veritulppa on verisuoneen muodostuma verenhyytymä, jonka riskiä matkustaminen kolminkertaistaa. Tarkemmin sanottuna jokainen kaksituntinen lenotmatkalla lisää riksiä 26 prosenttilla. Oireita ovat turvotus pohkeissa, arkuus levossa ja särky kövellessä. Toisin kuin usein ajatellaan, veritulppa lennolla tai sen jälkeen on kaiken ikäisten riski, joka kasvaa e-pillerien käyttäjillä, painon noustua, myös raskauden takia sekä tupakoivilla. 

Meidän ystäväpiirissä useampi on saanut veritulpan viime vuosina ja itsekin olen alkanut ottamaan tämän huomioon entistä paremmin.

Kaikki seuraavat kohdat auttavat osaltaan myös suojaamaan veritulpalta varsinkin pitkillä lennoilla.

Vältä veritulppa lentokoneessa

Kompressio- tai lentosukat

Laitoin kompressiosukat jalkaan ensimmäistä kertaa viime lennolla. Ne tuntuivat niin hyviltä ja jalat niin freeseiltä lennon jälkeen, että käytän niitä tästä lähtien lennoilla aina.

Sukat puristavat jalkoja ja tehostavat niiden verenkiertoa ja vähentävät samalla turvotusta ja jalkojen väsymistä. Silti jalkoja on tärkeää liikutella säännöllisesti lennon aikana.

Jaloittele tunnin tai ainakin parin tunnin välein

Riittää, kun jaloittelee pari minuuttia kerrallaan. Tätä pitäisi myös tehdä päivisin muulloinkin töissä, kotona ja pitkillä automatkoilla. Sillä on tutkitusti merkittäviä terveyshyötyjä – taas yksi sellainen tapa lasten maailmasta, joka pitäisi siirtää aikuisille. Jaloittelutauot vain lakkaavat ala-asteen välituntien jälkeen. Itselläni Oura-sormus muistuttaa tästä, mutta muutenkin voi suunnitella oman muistutusmenetelmän, vaikka vain laittaa säännöliset puhelinhälytykset.

Jumppaa jaloille

Mitä enemmän jalkoja liikuttelee, sen parempi. Jumpata voi koneessa myös omalla paikallaan. Tässä muutama helppo vinkki:

 • Nosta jalkaterät irti lattiasta ja pyörittele nilkkoja molempiin suuntiin 10 kertaa. Toista toisin päin.
 • Pidä jalat lattiassa. Nosta ensin kantapäät irti ja pidä muutama sekunnin ajan. Toista 10 kertaa. Tee sama toisinpäin eli pidä kantapäät lattiassa ja nosta jalkateriä irti.
 • Suorista jalka nilkkaa myöten ihan tikkusuoraksi edessä olevan istuimen alle. Rentouta. Tee sama toisella jalalla.

Juo vettä

Nesteyttäminen on tärkeää – vedellä. Lasillinen vettä pitäisi juoda 1-2 tunnin välein. Se kosteuttaa ihoa ja kehoa ja vähentää turvotusta ja veritulpan riskiä.

Juon muutenkin paljon vettä. Kotoa lähtiessä otan käsimatkatavaroihin lasipulloni. Juon sen tyhjäksi ennen turvatarkastusta. Täytän sen uudelleen lentokentän wc:n hanasta. Invavessoista saa kylmää vettä. 

Lennon pituudesta riippuen ostan myös aina 2-4 vesipulloa jo kentältä valmiiksi käsimatkatavaroihin. Vettä tarjoillaan  koneessa liian vähän, juomakärry kulkee harvemmin kuin minulla on jano, ja usein koneen vesipullot ovat pienempiä ja kalliimpia kuin kentällä myytävät. Säästän mielelläni myös pullollisen vettä kohteeseen valmiiksi.

Ei unilääkkeitä ja alkoholia

Veritulppariskin sekä ihon ja kehon kosteutasapainon näkökulmasta olisi hyvä välttää alkoholia ja unilääkkeitä koneessa. Tai ainakin pitää annokset kohtuullisina. Alkoholi myös kuivattaa, sen vaikutus kasvaa koneessa ja se vie tilaa vedeltä.

hyvinvointi ihonhoito lihakset laskimotukos-syva
Kommentit (2)
 1. Nykyään suuri osa käsideseistä on itseasiassa sellaisia, että ne eivät kuivata ihoa vaan ennemmin päinvastoin. Ne nimittäin sisältävät glyseriiniä, joka hoitaa ihoa 🙂

 2. Kivoja vinkkejä osa mutta kannattaa huomioda, että pähkinöille ja hedelmille allergisia riittä eli ei niitä kannata koneeseen ottaa. Siellä tarjoillaan ruokaakin eli tärkeintä olis mielestämi nesteytys eli juokaa vettä yms tarpeeksi.

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät merkitty *