Juustojen ja viinien yhdistäminen
Sanotaan, että juustojen ja viinien yhdistäminen ei ole mitään rakettitiedettä… oikeastaan suurin osa juustoista sopii pariksi suurimmalle osalle viinejä ja itsekin allekirjoitan sen. Toki yhdistämistä voi viedä vähän pidemmällekin ja löytää niitä parhaimpia pareja.
Yleisesti ottaen (kuten ruoissakin) kannattaa etsiä makupareja, jotka ovat mahdollisimman samankaltaisia tai mahdollisimman erilaisia – eli tasapareja ja vastakohtia.
Juustojen kaveriksi sopivat minusta parhaiten pähkinät ja hedelmät. Ystäviltä saatu itsetehty päärynähillo on tänä talvena ollut ehkä paras pari juustoille, jonka tiedän. Mieluiten meillä syödään pieni pala juustoa jälkiruokana – tai illalla, kun rentoudutaan päivän puuhista. Sohva, hyvä sarja, kirja tai juttuhetki, kynttilät ja takkatuli, lasillinen viiniä, juustoa ja pähkinöitä ja vielä jälkkäriksi pari palaa tummaa suklaata = aika täydellinen iltahetki.
Tässä muutama vuosien varrella löytynyt hyvä perus viini-juusto-pari. Viinin hinta on 10-20 € / pullo ja juustot ovat yleisesti saatavilla olevia.
Juustojen ja viinien yhdistäminen
Parmesaani (joka asiantuntijoiden mukaan sopii kaikkien viinien kanssa, myös kuoharin ja valkoisen) + punainen Villa Cafaggio Chianti Classico
Brie valkohomejuusto + punainen Pinot Noir
Feta + kreikkalaiset valkoviinit kylmänä
Vuohenjuusto + valkoinen Sauvignon Blanc
Onko teillä juustojen kanssa sopivia suosikkiviinejä tai päinvastoin?