Joogan hyödyt ja vaikutukset elämään

Joogan hyödyt ja vaikutukset elämään Aloin joogaamisen joskus kymmenisen vuotta sitten. Sitä ennen olin kokeillut paria kuntosalin joogatuntia, mutten oikein saanut niistä paljoakaan irti. Olen aina pitänyt venyttelystä ja rentoutusharjoituksista ja jotenkin aina tiesin, että voisin todella oppia nauttimaan joogasta.

Sopiva tilaisuus tuli eteeni, kun elin keskellä kiireistä pikkulapsiarkea ja kotikadun lampputolppaan tuli lappu, jossa kerrottiin parin korttelin päässä aloittavasta joogaryhmästä. Ajattelin, että tämän helpommaksi joogan aloittaminen ei enää voisi tulla ja seuraavana keskiviikkona olin jo ryhmässä mukana ilman sen suurempia ajatuksia tai odotuksia.

Onneksi ryhmää veti myös taitava joogaaja, joka oli itse kulkenut pitkän polun joogina ennen kuin jätti päivätyönsä ja teki joogasta itselleen ammatin. Hän neuvoi liikkeitä huolellisesti ja selitti niiden merkityksestä ja vaikutuksesta meihin. Heti ensimmäisen tunnin jäljeen olo oli niin hyvä ja seesteinen, että tiesin tai siinä vaiheessa oikeammin sanottua toivoin, että jooga tulisi tuottamaan minulle todella hyvää oloa ja olemaan merkittävä osaa elämääni.

Kävin samassa ryhmässä vuosia keskiviikkoisin ja sunnuntaisin. Välillä tunteja piti myös vierailevat opettajat, joskus kaukaakin. Jokainen tunti oli erilainen ja olo sen jälkeen oli aina poikkeuksetta todella hyvä. Joogatunneista tuli minulle merkittäviä irtiottoja arjesta ja palauttavia energianlähteitä.

Sitten muutimme ja jatkoin joogaamista itsekseni aamuisin kotona. Niin teen edelleenkin. Päivästäni tulee hyvä, kun aloitan sen puolen tunnin joogalla. Matkoilla olen käynyt huikean hyvillä joogakursseilla ja -tunneilla. Ja nyt tänä syksynä olen löytänyt taas omaan elämänmenooni sopivan joogaryhmän – yllättäen omalta kuntosaliltani. Tunnit ovat vain keskiviikkoisin, mutta odotan niitä jo koko alkuviikon ja harmitus on iso, jos en kerkeäkään tunnille.

Joogan hyödyt ja vaikutukset elämään

Vuosien aikana olen oppinut, että jooga ei ole vain joogatunti tai -suoritus, vaan se on kokonainen elämäntapa.

Luonnollisesti jooga lisää fyysisesti liikkuvuuttamme, vahvistaa koko kroppaa ja venyttää pois kireydet sieltä, mihin niitä on muodostunut.

Jooga on kuitenkin ennen kaikkea mielen muovaaja. Joogasta tulee elämäntapa. Jooga alkaa vaikuttamaan siihen miten hengitämme muuallakin kuin joogasalissa. Se alkaa pikkuhiljaa muokkaamaan sitä, mitä haluamme syödä ja mikä tekee meille hyvää. Lähes jokainen pitkään joogaava muovaa ruokavalioansa huomattavasti kasvispainotteisempaan suuntaan kuin ennen joogaamisen aloittamista. Jooga vaikuttaa unenlaatuumme, työtehoomme, keskittymiseemme, siihen miten ajattelemme itsestämme ja muista ihmisistä. Mitä enemmän joogaan lisätään meditaatiota ja rentoutumista, sen enemmän se muovaa mielen joustavuutta.

Minusta jooga yksinkertaisesti tekee olon tasaisemmaksi ja voimakkaammaksi ja mielen onnellisemmaksi ja valoisammaksi. Se auttaa koko elämänhallintaan. Tärkeintä on säännöllisyys. Joogaa ylläpitämällä pidämme yllä myös kokonaisvaltaista hyvinvointia,  mielenrauhaa ja tyytyväisyyttä.

Kuvat ovat Lavante Beach Resortin rannassa olevalta joogapaikalta.

Kommentit (0)

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät merkitty *