Jauhelihavihannespannu fetalla korvaa makaronilaatikon

KESKIKESÄKÄÄN ei ole pelkkää grillaamista ja mansikoiden syöntiä. Juuri tänään osui omalle kohdalleni varsinainen monen deadlinen ja tapahtuman suma eli täydellinen päivä postata meidän perheen tyypillinen, nopea, helppo ja kaikkien pitämä arkiruoka. Sellainen, jonka saa tehtyä hetkessä, kun joku treeneistä tulossa oleva soittaa olevansa kotona vartin päästä, ja johon voi lisäillä aineita vähän fiiliksen ja kaapin sisällön mukaan.
Meidän perheessämme ruvettiin alunperin rajoittamaan nopeiden hiilareiden syöntiä terveyssyistä jo kymmenen vuotta sitten. Moneen kertaan siitä asti olen todennut hyväksi pitää jauhot, sokerit ja muut prosessoidut nopeat hiilarit minimissään. Olo ja mieli on parempi, paino pysyy kurissa, energiaa riittää tasaisemmin ja terveys koko perheelä parempi, kun turhat hiilarit korvataan monipuolisilla kasviksilla ja hyvillä proteiineilla. 
Jo silloin 10 vuotta sitten kehittelin jonkun tämän tapaisen ruuan korvaamaan lapsiperheiden yleisintä suosikkia, lihamakaronilaatikkoa. Tästä tulikin parempaa, helpompaa ja nopeampaa valmistaa. Näitä on meillä tehty sen jälkeen varmaan satoja, aina vähän erilaisia ja aina yhtä hyviä. 

Kaali korvaa makaronin. Jauhelihat kypsytetään pannulla, sekaan lisäillään oliivöljyä, reilusti palasteltua kaalia ja erilaisia vihanneksia. Tätä ruokaa ei kypsytetä kuten kaalilaatikkoa, eli kaali jää rapeammaksi ja koostuukseltaan raikkaammaksi. Tällä hetkellä lisään sekaan mielelläni myös tomaatteja, oliiveja, fetaa ja yrttejä. Talvella tästä saa täydellisen talviarkiruuan ja kesällä pienillä variaatioilla täydellisen kesäversion. Alunperin käytin aika reilusti chiliä, nyttemmin olen huomannut vähentäväni sitä.  Ehkä juuri varioinnissa piileekin tämän herkun pitkän suosion salaisuus perheessämme.

VHH Chirliskipata  eli jauhelihakaalipannu vihanneksilla ja fetalla
oliiviöljyä
2 sipulia
700 g jauhelihaa
> Ruskista sipulit ja jauheliha öljyssä ja mausta
1 porkkana suikaleina
1 pieni kaali palasteltuna (tai puoli isoa)
> Lisää porkkana ja kaali sekaan ja kypsytä hieman pehmeiksi, ei liian löysiksi
kirsikkatomaatteja
kalamata-oliiveja
fetaa
> Lisää tomaatit, oliivit ja feta. Valmista, kun nämä ovat lämmenneet
suolaa, pippuria, chiliä / paprikamaustetta
> Lisää mausteita ja paistamisen aikana koko ruokaan oliiviöljyä.
Pinnalle tuoreita yrttejä / juustoraastetta

Kommentit (2)
  1. Ihan loistava ohje, maistui kaikille! Kiitos 🙂
    Pari kysymystä: eli mitä paistinpannua käytät?? Itse luovuttuani tefloneista käytin jonkin aikaa hiiliteräspannuja, sitten kyllästyin niihin ja nyt on käytössä pieni keraaminen pannu ja isompi pitäisi löytää.
    Toinen kysymys, mitä fetaa käytät? Kreikasta juuri kotiutuneena nämä kotimaan versiot on aika huonoja, nyt käytin lidlin kreikkalaista pannulla.
    terv. ingrid

  2. inspirations
    17.7.2015, 12:02

    Hei – kiitos, kiva että maistui teillekin. Tämä on meillä tosiaan vuodesta toiseen yksi koko perheen suosikkiruokia. Usein käytän ihan valurautaista pannua. Nyt kesällä saaressa on käytössä joku vuosia sitten hankkimani, mutta pinnaltaan ihan uudenveroinen tanskalainen Scanpan-pannu, joka sopii hyvin kaasuliedellekin. Minusta parasta kaupoista löytämään fetaa on juuri se Lidlin fetajuusto tai sitten myöskin Lidlin Eridanous Greek style Salad cheese. Monet muut fetat ja vastaavat ovat minustakin kovin mauttomia tai kumimaisia. Kivaa viikonloppua!

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät merkitty *