Hyvää saunapäivää – ja pari kivaa ideaa meidän saunan sisustuksesta

Saunapäivän ilta

Hauskaa, että Yle on julistanut koko kesän kärkikampanjakseen saunapäivän. Ideana on havahduttaa suomalaiset huomaamaan, miten ainutlaatuinen saunakulttuuri meillä on. Saunamuistoja jaetaan Facessa ja päivän ympärille onkin kerääntynyt jos jonkinlaista häppeningiä.

Meilläkin on nautittu saunasta paljon taas tänä kesänä. Mökille tultaessa tuntuu, että varsinkin aluksi tulee aina uitua ja saunottua todella paljon.

Loman alussa oli huonompaa ilmaa ja silloin meillä lämpeni sauna jo aamusta. Taisi hurahtaa muutama tuntikin useampana päivänä, kun juostiin edestakaisin kuumasta saunasa jääkylmään mereen. Sen jälkeen ollaan päästy siihen tyypillisempään iltasaunatahtiin.

Mieheni vanhemmat ovat rakentaneet rantasaunamme jo miehen ollessa lapsi. Siinä on pari ihan loistavaa persoonallista ratkaisua. Jos olisin rakentamassa nyt uutta saunaa ja suunnittelussa olisi vapaat kädet, niin tarttuisin näihin ehdottomasti uudelleenkin.

Ensinäksin saunassa on vain yksi tosi leveä laude. Se on sillä korkeudella, jolla on yleensä ylin laude eli sitä alempaa laudetta ei ole ja siksi ylälaude on tuplalevyinen, jonka reunasta on lattiiaan pienet ”tikapuut”. Laude on niin leveä, että siinä mahtuu hyvin loikoilemaan vaikka kaksi ihmistä kerrallaan tai useampi istumaan rennosti jalat suorassa eteenpäin. Itse pyrin yleensä löhöilemään saunassa, istuen tulee helposti vähän huono olokin.

Toinen ihana idea on lauteen päädyssä istumakorkeudella oleva suuri vaaka-ikkuna merelle päin. Se on varmasti myös yksi syy, miksi meillä saunassa viihdytään niin pitkään. Ulkosaariston maisema on aina erilainen ja on rauhoittavaa tuijotella ohi lipuvia vesilintuja, meren aaltoja ja myöhäisillan auringonlasku.

Kuva on eilisillalta joskus yhdentoista jälkeen, kun aurinko oli jo laskenut. Taivaan ja meren väritys vaihtui uskomattoman kauniisti kullasta sinertävään ja oranssiin, jolloin Juliaana nappasi minusta kuvat laiturilla.

Sauna on niin suomalainen juttu, että useimmilla liittyy siihen omia kokemuksia tai kivoja ideoita. Minkälaisia saunakokemuksia tai saunaideoita teillä on? Hyvää saunapäivää kaikille!

Kommentit (0)

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät merkitty *