Himoittavimpia pikkupurtavia juuri nyt

Ihana päivä takana. Pitkät päiväruokailut pidetty. Nyt on aika rauhoittua ja nautiskella hetki ennen nukkumaan menoa. Ja minkälaista ilmaa meille onkaan taas tänään tarjoiltu – ja huomenna tiedossa lisää, aaaaaahhhhh…
Pikku palkintona vielä itselleni kasasin iltahetkeen muutaman lehden selailtavaksi ja tämän hetken kaikkein parhaita lempparimakujani naposteltavaksi. Ja kuka taas sanoi, etteivät herkut voisi olla terveellisiä? Tässä satsissa on aimo annos kaikkea hyvää tekevää ja kroppaa ja varsinkin makuaistia hellivää hyvässä ja vielä erittäin vähähiilarisessakin muodossa.
Nautin niin paljon tästä ajasta, kun kaikkea tuoretta lakaa taas imestyä kauppohin. Tänään tarttui marjatorilta mukaan mansikoita, vattuja ja herneitä. Herneet on pojan herkkua ja litra hulahti parempiin suihin samantien. Mansikat syötiin perheen ja mummin kanssa jälkkäriksi. Ja minun iltaherkutteluun jäikin – yllätys, yllätys, kaikkein parhaat eli vatut 😉 
Äitini mukaan vedin 2-vuotiaana koko kesän kestävän vattudietin. Joka aamu tepastelin marjapuskille mutustelemaan ja sama toistui aina, kun tuli nälkä. Lääkärin mukaan sain vatuista ihan tarpeeksi ravintoa kuumaksi ajaksi ja ilmojen viilennettyä alkaisi varmaan taas muukin ruoka maistumaan, niin kuin alkoihin. Vähän sama fiilis on taas, voisin todellakin elää vadelmilla. Vadelmissa on muuten marjoiksikin tosi vähän hiilareita ja paljon vitamiineja. Nykytutkimus on myös löytänyt vadelmista ainesosia, jota sitovat rasvaa ja edistävät painonhallintaa. Tosin uusimmat tutkimustulokset kertovat samaa muutamasta muustakin marjasta je hedelmästä (mm. täällä).

Olen tutustunut joogan kautta aika paljon Ayurvedaan ja sen ruokavalioon. Yleensäkin esim. intialaisessa syömisessä korostetaan monipuolisten makujen tärkeyttä. Jokaisella aterialla pitäisi syödä makeaa, hapanta, karvasta ja neljää muuta aistittavaa makua. Vasta silloin ruoka on täyteläisen tyydyttävä ja terveyttä edistävä. Ihan seitsemää makua en tähän hetkeen kerännyt, mutta totta on, että makean ja raikkaan vadelman yhdistäminen suolaisiin cashew-pähkinöihin ja neutraaliin avokadoon on hyvä idea ja makuhermoja kutkuttelevampi kokoonpano  kuin vain yhden maun satsi. Suosittelen! 
Vähähiilariset pikkupurtavat herkkuhetkeen, max 20 g hh/reilu annos yhdelle:

vadelmia 
cashew-pähkinöitä
avokado kuorittuna ja paloiteltuna
Kommentit (1)
  1. Sari Sweet Food O`Mine
    8.5.2016, 21:41

    Olipa kiva fakta. T. Toinen vadelmien ystävä

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät merkitty *