Helsingin inspiroivat taidemuseot

Helsingin inspiroivat taidemuseotNykytaide ja klassikotAteneum

Jostain syystä loppukesä ja saapuva syksy ovat mielestäni kaikista parasta aikaa museoiden kiertelylle. Kaikki vuodenajat toki ovat oikein hyviä siihen hommaan, mutta viilentyvien ilmojen vuoksi esimerkiksi puistohengailut ystävien kanssa ja terdeilyt jäävät vähemmälle. Valoa kuitenkin riittää iltaan asti ja aurinkoinen syysaurinko lämmittää juuri sopivasti – eli täydellinen ilma käydä Helsingin kauniissa keskustassa pyörimässä ja ihastelemassa inspiroivia museoita. Ja Helsingissähän ihania museoita riittää. Museokortti on ihan super sen kannalta, että museoissa tulee käytyä paljon pienemmällä kynnyksellä. Se kannattaa hankkia nyt syksyllä jos sitä ei vielä ole. Tässä fiiliksiä viime viikoilta muutamasta tutusta museosta Helsingissä.

Art museumTaideteos

Ateneum – vaikuttava kansallisgalleria ja toinen toistaan kiinnostavammat näyttelyt

Kaunis rakennus Helsingin paraatipaikalla ei suotta ole Suomen tunnetuin taidemuseo. Ateneumin taidekokoelman aarteita jaksaa käydä ihastelemassa vähän väliä ja vaihtuvat näyttelyt ovat toinen toistaan kiinnostavampia. Itselleni ei oikeastaan tule mieleen yhtäkään Ateneumin näyttelyä, josta en olisi kiinnostunut ja inspiroitunut erityisesti.

Tällä hetkellä Ateneumin kolmannessa kerroksessa on nähtävillä ”Inspiraatio – Nykytaide ja klassikot”. Näyttelyssä tarkastellaan Länsimaisen taiteen historian klassikoiden heijastumista nykytaiteeseen. Kaunis esillepano ja näyttävät taideteokset on esitetty mielenkiintoisesti ja näyttelyä on helppo seurata. Esille nousevia aiheita on esimerkiksi antiikin myytit, Raamatun aiheet sekä merkittävät ihmiset ja tapahtumat eri aikakausilta. Taidehistorian klassikoita tarkastellaan nykypäivän näkökulmasta, jotka vaihtelevat ikituoreiden klassikoiden ihailusta konservatiivisten arvojen kriittiseen tarkasteluun.

Näyttely oli esillä keväällä Tukholman Nationalmuseumissa josta se siirtyi Ateneumiin kesäkuussa. Se on nähtävillä syyskuun 20. päivään saakka. Nimensä mukaisesti näyttely nimenomaan inspiroi. Suosittelen lämpimästi kiiruhtamaan Ateneumiin vielä näyttelyn muutaman viimeisen päivän aikana.

Tänään Ateneumissa aukeaa uusi näyttely, Karin ja Åke Hellman, jossa on esillä ainutlaatuisen taiteilijaparin mielenkiintoisia ja kauniita taideteoksia. Näyttely on ehdottomasti omalla listallani syksyn ohjelmassa. Se on nähtävissä Ateneumissa tammikuun 24. päivään saakka.

AteneumNykytaide

Amos rex – taideteos itsessään

Amos Rex synnytti valtavaa kiinnostusta pari vuotta sitten avattuaan ovensa yleisölle Amos Andersonin museon seuraajana. Alkuhuuman jopa tuntien jonoja museoon ei enää ole, eli vierailu museossa sujuu sutjakasti. Lasipalatsissa sijaitseva taidemuseo on arkkitehtuuriltaan upea ja näkemisen arvoinen kokemus. Vuonna 2008 avatussa museossa on eri aikakausien tuntua Lasipalatsin ja alueen historiasta 1800-luvun lopulta tähän päivään.

Amos Rexin taidekokoelma ei ole yhtä laaja kuin Ateneumin, vaikkakin sekin on yksi Suomen laajimmista. Kokoelman taideteokset ja niiden fiilikset ovat todella omaa makuani. Siihen kuuluu 7 000 taideteosta – maalauksia, veistoksia, piirrustuksia, grafiikkaa, valokuvia sekä huonekaluja ja esineitä Amos Andersonin kodista. Erityisesti kokoelmassa toistuvana teemana saaristo ja meri ovat puhuttelevia. Enimmäkseen kokoelma sisältää 1900-luvun suomalaista modernia taidetta.

Lokakuun 9. päivä Amos Rexissä aukeaa kiinnostavalta kuulostava näyttely, Egyptin loisto, joka on myös ehdottomasti omalla listallani. Näyttely on esillä samanaikaisesti Tallinnan Kumu-taidemuseossa – joka on myös upea museo. Näyttely pohjautuu Italialaisen Museo Egizion kokoelmaan, joka on Egyptin ulkopuolisista kokoelmista kattavin muinaisen Egyptin taiteen ja kulttuurin kokoelma.

Amos RexTaide Keramiikka

Sinebrychoffin taidemuseo – inspiroivaa historiaa

Bulevardilla sijaitseva museorakennus toimi Sinebrychoff-suvun yksityiskotina ja tehtaankonttorina vuodesta 1842. Yksi Helsingin upeimmista ja merkittävimmistä yksityistaloista avautui kotimuseona vuonna 1921. Historiaa nähnyt ja kokenut museo peruskorjattiin huolellisesti 2000-luvun taitteessa. Upean yksityiskohtaiset yläkerran kotimuseon huoneet ovat täynnä toinen toistaan kiinnostavampia esineitä, taideteoksia ja huonekaluja, jotka on sijoitettu mahdollisimman tarkasti alkuperäisille paikoilleen.

Sinebrychoffin taidemuseon ensimmäisessä kerroksessa sekä kellarikerroksessa on nähtävillä inspiroivia vaihtuvia näyttelyitä. Kuvissa näkyvä näyttely ”Uhattu elämä” sulkeutui elokuun lopulla, mutta tällä viikolla museossa avautuu kiinnostava näyttely ”Tiepolo – Venetsia Pohjolassa”.

Sinebrychoffin taidemuseoSinebrychoffin kotimuseo

Helsingin inspiroivat taidemuseot

Ateneumin, Amos Rexin ja Sinebrychoffin taidemuseon lisäksi Helsingissä on useita muita ihania ja toisistaan tosi erilaisia museoita. Esimerkiksi Didrichenin taidemuseo, Kiasma sekä Kansallismuseo tarjoavat upeaa kulttuuria ja inspiraatioita. Parhaillaan näytillä olevista Van Goghin piirrosnäyttelystä Didrichenissä Kuusisaaressa ja Muumien 75-vuotisjuhlanäyttelystä Kansallismuseossa olen erityisen innoissani.

Gallen Kallela Uhattu elämä

hyvinvointi onnellisuus
Kommentit (1)
  1. Amos Rex, Ateneum ja Sinebrychoffin taidemuseo ovat tuttuja minullekin. Museokorttia en omista.

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät merkitty *