Helppo mansikkakakku – ja terveellinenkin (sokeriton ja gluteeniton)

Helppo mansikkakakku

Mansikkakakun gluteeniton pohja

 

 

 

 

  
VHH mansikkakakku
 
Tänään oli niin ihanan aurinkoinen päivä, kun kävelin töihin ja kuuntelin lintujen laulua, että enismmäistä kertää tuli jo kesäjutu mieleen. Kesään kuuluun niin paljon kaikkea kivaa – kuten tuoreet marjat. No, siihen asti mennään vielä pakaste- tai tuontimansikoilla ja fiilistellään näitä aurikoisia päiviä.
Yksi perinteisistä kesäajan parhaista herkuista on mansikkakermakakku. Sen voi toteuttaa myös täysin terveellisenä versiona, josta tässä hyvä yksinkertainen ja pikainen esimerkki.

Vähähiilarisen, jauhottoman (gluteenittoman) ja sokerittoman pohjan saa helposti korvaamalla vehnäjauhot mantelijauheella. Sitä voi ostaa kaupan mauste- tai pähkinähyllystä tai jauhaa itse blenderillä.

Tämä pohja on täyttävä ja täynnä pähkinöiden hyviä öljyjä ja proteiineja eli oikeastaan ihan kunollinen välipala.
Pohjan aineiden määrät voi toteuttaa aika luovasti ja niihin vaikuttaa myös vuoan koko. Parasta on maistella taikinaa sitä tehdessä ja lisätä aineita sen verran, että koostumus ei jää liian löysäksi ja taikina levittyy hyvin paineltavaksi irtopohjavuoan pohjalle – kun siihen on ensin asetettu pyöreäksi leikattu leivinpaperi, josta kakku irtoaa helposti. Makeutta ja makua pohjaan saa tuoreilla viikunoilla. Niiden hiilihydraattipitoisuus prosentteina on korkea, mutta pari kevyttä viikunaa sisältää vain muutaman hiilarigramman, joka jakautuu koko kakkuun.

 

Paistoin piiraspohjan vartissa 190 asteessa, mutta kannattaa huomioida oman uunin teho ja katsastaa välillä, ettei ohut pohja pala. Se on kypsä, kun pinnassa on hieman väriä eikä taikina tartu sen läpi pistettävään hammastikkuun.
Onnistuin muuten lässäyttämään kerman aika litteäksi – ilmeisesti en malttanut jäähdyttää pohjaa tarpeaksi. Ajatuksena oli tehdä kuohkeampi kerma mansikoiden alle… no, maku oli kuitenkin yhtä hyvä. Mansikoiden seuraksi ripottelin kermavaahdon pinnalle kaakaonibsejä  ja muutamia sitruunamelissan lehtiä sekä keskustaksi pienen sievän orvokin.

Helppo mansikkakakku

 

n. 2 dl manteleita
n. 1,5 dl cashew-pähkinöitä
 
> jauha tehosekoittimen terällä jauheeksi ja lisää sekaan:
1 tl leivinjauhetta
2-3 tuoretta viikunaa
1 rikottu kananmuna
n. 3 rkl oliiviöljyä
muutama tippa vaniljauutetta
(hippusellinen steviaa, maista taikina ja lisää / jätä pois tarvittaessa)
 
> sekoita taikina ja painele irtopohjavuoan pohjalle
> paista 190 asteessa n. 15 min.
2 dl kermaa
hyppysellinen steviaa(maista sopiva makeus)
> vatkaa kerma ja asettele se rennosti jäähtyneen pohjan päälle, koristeeksi:
mansikoita
sitruunamelissan lehtiä
orvokki (kaikki orvokit ovat syötäviä)
Kommentit (0)

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät merkitty *