Energisoivaa ruokaa ja Ayurvedan ajatuksia

 

ENRGISOIVAA JA NAUTITTAVAA RUOKAA tekee juuri nyt mieli – tai oikeastaan, koskapa ei. Mutta juuri nyt elellään taas sitä aikaa, kun maailma pitäisi saada valmiiksi ennen lomia. Se toinen vastaava aikahan on ennen joulua. Mikä siinä onkin, että kun on yrittämällä yrittänyt saada asiat hoidettua ja vastaukset avoimiin kysymyksiin hyvissä ajoin, niin aina iskee suma kuitenkin.

 

Erityisesti tällaisissa tilanteissa kaipaan ruualta muutamaa perusjuttua:
 • valmista hetkessä
 • tuoretta ja energisoivaa
 • juuri sopivasti, liika väsyttää
 • värikästä, kaunista ja piristävää
 • ihania ja erilaisia kesän makuja
Eli fiilisruuasta taas on kyse. Pieni lounashetki nautiskellen värikästä, kaunista ja tuoretta kesäruokaa piristää kummasti ja antaa taas uutta virtaa loppu to do-listan läpikäymiseen.
Fiilisruoka syntyy helpoiten kasaamalla lautaselle juuri niitä aineita, joita sillä hetkellä tekee mieli yhdistellä ja syödä. Pitää vain hiljentyä hetkeksi ja kuulostella itseänsä. Tämä setti syntyi juuri niin ja oli aivan täydellinen eilisen lounas. Talvella olisin ehkä lämmittänyt tämän, nyt se oli parhaimmillaan juuri näin:
 • avokado auringonkukan siemenillä
 • pehmeä ja makea kirkkaan keltainen persikka violeteilla orvokeilla
 • kypsiä terttukirsikkatomaatteja pestolla
 • suolaisia kalamat-oliiveja
 • tuhtia fetaa tuoreilla ja kuivatuilla yrteillä
 • oliiviöljyä, mustapippuria

 

Ayurveda-oppien mukaan jokaisella aterialla olisi hyvä saada maisteltua jokaista makua; makeaa, hapanta, suolaista, pistävää, karvasta ja kutistavaa. Siitä tulee hyvä olo, eikä hetken päästä tee mieli syödä taas lisää.  Tässä annoksessa oikeastaan toteutuu sekin.
Ayruvedahan on vanha intialainen lääketiede, jonka tärkeimmät osa-alueet ovat ruokavalio, nukkuminen ja liikunta. Niistä oikein huolehtimalla ylläpidetään terveyttä ja hyvinvointia. Olen päässyt tutustumaan sen mielenkiintoisiin oppeihin joogan kautta ja aika moni näistä tuhansia vuosia sitten kehitetyistä periaatteista ovat ihan yhtä voimissaan edelleen.
Yksi Ayruvedan peruspilareista, jonka voisin listata itselleni kehitysasiaksi juuri nyt, on aikainen nukkumaan meno ja herääminen. Herään kyllä aikaisin, mutta illat meinaavat valoisana keskikesänä väkisinkin venyä liian pitkiksi. Ayurvedan mukaan terveyden, vaurauden ja viisauden salaisuus on juuri aikainen nukkumaanmeno illalla ja aikainen ylösnousu aamulla. Siinäpä mietittävää itselleni täksikin illaksi ; )

 

 

Kommentit (2)
 1. Tiina | Parempia polkuja
  25.6.2015, 19:34

  Upeita kuvia. Itselleni on ollut yllätys huomata, että mieli monesti kertoo mitä keho kaipaa, jos vain pysähtyy kuuntelemaan. Hetken kun miettii, niin mieleen voi nousta vaikka mitä, tuttua tai odottamatonta. Olen syönyt viime aikoina huonosti ja olo on ollut sen myötä tunkkainen, jos niin voi sanoa 🙂 On alkanut tulla vahvoja mielihaluja marjoja, smoothieta ja kaikkea raikasta. Näin se kroppa kertoo 😉

 2. inspirations
  25.6.2015, 22:05

  Kiitos, Tiina! Ihan totta, olen viime aikoina "harjoitellut" juuri sitä kuuntelemista, mitä tekee mieli syödä ja myös minkä verran. Ja sama juttu, omat mielihalut osoittavat ihaniin tuoreisiin kesäherkkuihin. Ihan parasta juuri nyt on mansikat ; ) Kesä on niin ihanaa ruoka-aikaa, nautitaan siitä!

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät merkitty *