Enemmän irti viikonlopuista – balanssia elämään

Siinäpä yksi ikuisista kysymyksistä ja oppimisen aiheista ja asia joka kiinnostaa taas arjen alettua kunnolla: Enemmän irti viikonlopuista. Olen ollut pitkään sitä mieltä, että ihanteellinen työviikko olisi 4 työpäivää ja 3 vapaapäivää eli 3 päivän viikonloppu.

Uskon, että tehot olisivat neljänä työpäivänä ihan yhtä hyvät kuin viitenäkin ja pidempänä viikonloppuna ehtisi palautua paremmin ja palata taas akut paremmin ladattuina seuraavaan viikkoon. Iso helpotus itselläni on jo se, että useimmiten teen perjantait  töitä kotona etäpäivänä. Sovin tapaamisia ja yhteisiä projekteja töissä koko alkuviikon täyteen, mutta säästä perjantain kotityöskentelyyn, jos vain mahdollista. Se ei oikeastaan ole mitenkään lyhyempi työpäivä, usein ihan päinvastoin, mutta tuntuu jo viikonlopulta, kun ei tarvitse aamulla laittautua valmiiksi ja ajaa toimistolle, vaan voi tassutella aamutakissa teekupposen kanssa tarkastelemaan ensimmäiset sähköpostit.

Mutta tällä hetkellä omassa elämässä on käynnissä siis harjoittelua viikonloppujen optimointiin. Enemmän irti viikonlopuista. Ja uskon päätyväni tulokseen, joka on sopiva sekoitus sosiaalisuutta, ulkoilua ja liikkumista, töitä tai muita ”velvotteita” (niitä on kuitenkin sopivassa määrin aina, kuuluvat osaksi elämäntapaani) ja ihan vain olemista tai joitain spessuprojekteja, kuten taulun maalaamista, sisustamista yms.

Ainakin on totta, eikä vain vanhaa sanontaa on, että vaihtelu ja erilaiset kokemukset virkistävät. Jos viikonloppu menee aina totuttua kaavaa, tai pelkällä oleilulla, on se aika nopeasti ohi, eikä maanantaina energia ole todennäköisesti yhtään lisääntynyt.

Enemmän irti viikonlopuista

Kun taas repussa on edes vähän uusia kokemuksia, ainakin jonkin verran ystävien kanssa vietettyä aikaa ja ainakin yhdet kunnon hikoilut liikunnassa, hyvä yöunet, ruokailunautintoja ja vähän myös sitä ihan vaan joutenoloa, on aika hyvä kombo kasassa.

Enemmän irti viikonlopuista

Pari muutosta, jotka ovat parantaneet viikonloppujani, olen jo tähän mennessä huomannut: Ensinnäkin olen aloittanut viikonlopun vieton jo perjantaina. Viime talvena perjantai oli usein vielä tehokas työpäivä ihan iltaan asti, ja hyvä että ehdin heittää miehen kanssa kävelylenkin illalla.

Nyt olen kehitellyt jo perjantaiksi heti töiden jälkeen jotain arjesta irrottavaa ohjelmaa. Pari viikkoa sitten perjantaina saatiin hyvät ystävät meille syömään ja istumaan iltaa. Naurua riitti niin että hymy oli huulilla vielä lauantaina herätessäkin.

Viime viikon perjantaina töiden jälkeen heitettiin kävelylenkki ystävien kanssa ja se päätyi (yksille) lasilliselle paikalliseen rantaravintolaan. Ajoissa kotiin ja seuraavana aamuna olo oli kuin sunnuntaina – vaikka oli lauantaiaamu ja viikonloppu oikeastaan vasta alkamassa.

Nyt tämän viikonlopun perjantaina lähdettiin syömään Kiusaukseen (suosittelut! kiva viihtyisä ravintola Kruununhaassa erinomaisella ruoalla) ja sieltä vielä (yksille) drinksuille Jätkäsaaren Clarion hotellin 16. kerroksen sky baariin ihailemaan pimenevää Helsinkiä korkeuksista käsin.

Hyvät yöunet päälle ja eilen aamulla kokkailinkin jo kunnon brunssin, jota haettiin äitinikin syömään. Äidin palautettuani suuntasin katselemaan Lanternan huonekaluliikkeisiin ruokapöytiä (projekti edelleen käynnissä) ja Plantageniin isoja viherkasveja (hankkisinko oliivipuun tai toisen iso palmun – tai mistä löytäisin isoja Anopinkieliä?). Taas tuntui jo viikonloppu olevan pitkällä, vaikka suurin osa siitä oli vasta edessä. Perjantai-iltoja en halua venyttää aamutunneille, mikä kostauisi lauantain väsymyksenä, vaan kivan illan jälkeen mennä kuitenkin ajoissa nukkumaan.

Toinen olennainen viikonloppuja parantava muutokseni on tv:n katselun minimoiminen. Kun siihen ei käytä aikaa, huomaa vasta minkälainen aikasyöppö stv onkin ollut (juu, vaikka sarjat ovat nykyään lyhyemmissä jaksoissa). Juuri nyt itselläni ei ole meneillään mitään sarjaa, kun saatiin miehen kanssa loppuun Good Wife, enkä aio vähään aikaan aloittaa uuttakaan. Tottakai välillä on kiva katsoa hyvä leffa tai hauska komedia, mutta pääosin käytän ajan viikonloppuna mieluummin liikkumiseen, ystäviin ja luoviin projekteihin. Ehkä uusiin sarjoihin palataan sitten, kun syksy on pidemmällä. Ja oikeasti nukunkin paremmin, kun olen lukenut illalla hetken hyvää kirjaa.

Kuvat ovat viime sunnuntaiaamulta heti herättyäni ihanaan auringonvaloon ja aamaisen tuoksuun. Pitkät aamiaiset ovat yksi niitä viikonloppujen plussia, jotka erottavat vapaapäivät arjesta. Parasta on tehdä viikonloppuna erilaisia asioita kuin arkena. Balanssistahan tässä kaikessa on kyse. Ja paremmalla balanssilla saa sekä arjesta että viikonlopuista enemmän irti.

Ihanaa sunnuntaita, vielä on kokonainen päivä aikaa nauttia tästä viikonlopusta ♥.

Kommentit (0)

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät merkitty *