Bloggaajakoulu – näin aloitat bloggaamisen (9 vinkkiäni)

Bloggaajakoulu - näin aloitat bloggaamisen

Ystäväni pyysi minua pitämään lyhyen bloggaajakoulun kahdelle teinitytölle, jotka olivat pitkään jo kuvanneet ja tehneet tekstejäkin, mutteivat vielä julkaisseet kauan suunnittelemaansa blogia.

Lupasin antaa vähän vetoapua loppumetreillä ennen tyttöjen julkisen blogin avaamista.  Bloggaamisesta on tullut nopeasti yksi suosituimpia ja halutuimpeja töitä. Siksi ajattelin, että samalla voin julkaista tyttöjen kanssa käsittelemämme asiat täälläkin myös muiden kiinnostuneiden luettavaksi – eli olkaapas hyvät, tässä 9 teemaani, jotka antaisin vinkiksi blogia suunnittelevalle:

1. Miksi bloggaat, mikä on teemasi?

Mikä on aihepiiri, josta jaksat itse kiinnostua yhä uudelleen ja josta olet niin innostunut, haluat selvittää sitä lisää, kehittyä siinä ja jakaa tietojasi ja taitojasi muillekin? Rajaa teema. Harva meistä on niin kiinnostava muiden mielestä, että “mikä tahansa” luetuttaa ihmisiä.

Monet blogit saavat alkunsa jostain kirjoittajan erityisestä kiinnostuksen kohteesta. Niin minunkin, aloin vuosia sitten keräämään ja kehittämään terveellisiä, mahdollisimman prosessoimattomia ja vain kohtuullisesti nopeita hiilareita sisältäviä ruokia. Pian jakelin niitä pyynnöstä kavereille. Blogi osoittautui helpommaksi väyläksi kuin meilaaminen eli perustin blogin. Pian se alkoi kasvaa ja löytää paljon kiinnostuneita ihmisiä.

2. Ole aito

Tämä on ehkä tärkeintä ja myös tavallaan vaikeinta. Me usein yritämme antaa itsestämme sellaisen kuvan, jonka kuvittelemme muiden haluavan meistä saada. Se on liian monimutkaista ja läpinäkyvää.

Aito innostus näkyy aina bloggaajan tuotoksista, jos ei heti niin pian kuitenkin. Koskaan et voi miellyttää kaikkia, vaikka ärsyttämäänkään on ehkä turha pyrkiä. Kun itse uskot aidosti asiaasi, niin tekee todennäköisesti joukko muitakin samanhenkisiä ihmisiä.

3. Millä mootivaatiolla bloggaat? Miten saat blogisi kasvamaan?

Blogi on loistava alusta vaikka omaksi tai lähipiirin päiväkirjaksi. Monet blogit saavatkin niin alkunsa ja alkavat kasvaa siitä. Niin omanikin, kun jakelin reseptejä ystäville ja pian lukijakunta laajeni.

Jossain vaiheessa halusin laajentaa kuvaamisen ja kirjoittamisen aiheita muuallekin kuin ruokaan ja aloin tuomaan blogissani esille niitä asioita, joista erityisesti pidän ja joista opiskelen aina itse uutta tietoa ja kokemuksia; joogaa, hyvää oloa, matkustelua, kotia ja pieniä positiivisia asioita arjessa. Minä ammennan oman luomiseni blogiin positiivisuuden kautta, siten se toimii itsellenikin aina mieluisana paikkana. Jonkun toisen valinta voi olla kriittisempi kirjoittaminen – tässäkin: ole aito, sellainen kuin muutenkin olet.

4. Kehity ja panosta laatuun

Mitä kauemmin bloggaat, sen paremmaksi kehityt. Niin ei tarvitsekaan tapahtua heti. Jossain vaiheessa todennäköisesti haluat panostaa parempaan kameraan, harjoitella enemmän kuvanäkäsittelyä, tulla paremmaksi kirjoittaksi ja tehdä kiinnostavampia, monipuolisempia ja parempia postauksia. Blogi ja lukijat opettavat tekijää. Opit kokemuksesta, mistä pidetään, minkälaiset kuvat huomataan, mihin asioihin saat vastakaikua, mitä kirjoituksia jaetaan. Niitä kannattaa tehdä lisää, selvittää ja kehittää.

5. Tuota uutta sisältöä säännöllisesti

Jos aikomuksesi on kasvattaa blogia ja kehittää sitä ammattimaisempaan suuntaan ja kerätä lisää lukijoita, kannattaa uutta sisältöä tuottaa säännöllisesti. Blogeja on nykyään paljon ja ihmiset ovat tottuneet niin nopeaan sisältövirtaan kaikissa medioissa. Jos et omaa jo valmiiksi suurta julkisuusarvoa, tulet nähdyksi ja luetuksi parhaiten ja säilytät blogisi kiinnostavuuden laadun lisäksi säännöllisyydellä.

6. Tuota säilyvää sisältöä

Blogisi kasvamiseen auttaa myös, jos tuotat sisältöä, jolla on säästämisen arvoa, johon halutaan palata uudelleen ja joka kerää säännöllisesti blogiisi Googlen tai oman hakemistosi kautta uusia lukukertoja. Sellaista sisältöä omassa blogissani ovat reseptit.

Myös otsikoihin kannattaa kiinnittää huomiota. Keksi otsikoita, jotka ovat mielestäsi selkeitä ja helppoja ja joilla itse hakisit Googlesta sisältöä. Voit tarkistaa sanoja myös Google Trendsistä. Sieltä näet, mitä otsikoita haetaan minkäkin verran. Suosituimmat haettavat sanat saavat parhaat paikat hauissa.

7. Globaali yleisö

Minä bloggasin ensin itsenäisenä, sitten Blogiringissä ja nykyään täällä Annassa. Ainoa harmitukseni siirtyessäni tänne Annaan oli, että ainakaan tällä hetkellä alusta ei tarjoa suoraan Google-kääntäjän palikkaa, kuten Blogger tarjosi. Minusta se kehittyi nopeasti ja toimi jopa ihan hyvin luettavasti. Blogiini tulee säännöllisesti lukijoita ulkomailta, joista osa tietysti on suomalaisia. Mielelläni tarjoaisin luettavaa myös muille, mutta tällä hetkellä ei aika ole riittänyt englanninkielisten käännösten kirjoittamiseen. Tämä avaisi mahdollisuuksia laajentaa lukijoita globaalisti.

8. Tuumasta toimeen – valitse blogialusta

Blogialustoja on monia. Suosittelisin valitsemaan Worldpressin tai Bloggerin. Molemmat ovat valmiiksi hostattuja, ilmaisia ja hyvin intuitiivisesti tekijäänsä opettavia alustoja. Molemmissa on niin paljon käyttäjiä, että keskustelua, vinkkejä ja yhteensopivia toimintoja (esim. ulkoasumalleja ym.) on saatavilla paljon.

Jos tähtäät blogissa ammattiin ja yhteistyöhön esim. jonkun mediatalon kanssa, kannattaa aloittaa heti Worldpressillä, koska se on mediatalojen suosima alusta. Siinä on myös teknisesti hyvät taustaominaisuudet, jotka neuvovat sinua kohta kohdalta tekemään jokaisesta postauksestasi sellaisen, että se on mahdollisimman hakukoneystävällinen ja löytyy Googlen hakuvirrasta hyvin. Sellaisia ominaisuuksia ovat mm. oikean pituinen otsikko, oikein nimetyt kuvat, tarpeeksi pitkä teksti (300 sanaa), tarpeeksi monta kertaa ja tarpeeksi alussa esiintyvät hakusanat jne.

9. Muut some-kanavat

Postaa säännöllisesti eri sosiaalisen median kanavissa. Niin voit tuottaa vaihtelevampaa sisältöä ja tavoittaa enemmän yleisöä. IG, FB, Snapchat ovat kaikki suosittuja bloggaajien käyttämiä medioita.

Bloggaamista on usein vaikea määritellä huviksi tai työksi. Kuvissa lomakuvia karsimassa Kreikan loman hotellissa

Kommentit (0)

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät merkitty *